Ha groenendaelt és malinois-t keresztezünk, akkor tervuerent kapunk? És ha a belga juhászkutya változatait keresztezzük, akkor az utódok törzskönyvezhetők?
Köszönöm szépen a válaszokat!
azért kérdeztem, mert ugye a legtöbb országban (kivéve talán Amerikát) a belga juhászkutya egy fajtának számít, a fajtaváltozatok pedig fajtaváltozatoknak -- és egyébként is alig több mint 100 éve "választották szét" őket, addig meg keresztezték összevissza. (Vagyis hát munkaalkalmasság alapján, nem szőrzet és szín szerint.) És ha jól tudom, néha még ma is születnek "vegyes" almok, még tiszta párosításból is.
A tervueren meg, ha úgy vesszük, a gröni hosszú szőrét és a mali színét ötvözi. (Nem így élesztették újra a háború után? Én mintha ezt olvastam volna. Hogy annyira kevés tervueren maradt, hogy a másik kettőt használták a visszatenyésztéséhez.)
Szóval ezek miatt kérdeztem, hogy lehet-e őket így -- akár engedéllyel -- keresztezni: hiszen egy fajtának számít végül is, és egészen a közelmúltig is keresztezték a változatokat, akkor miért ne... Persze ezek csak elméleti elgondolások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!