Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Border collie kutyusom egyszer...

Border collie kutyusom egyszerűen nem tud sétálni. Mit tegyek, hogy végre megtanulja?

Figyelt kérdés

Jenna (1, 5 éves, szuka, border collie) minden más téren rendkívül intelligens, gyorsan tanul, engedelmes, és rengeteg trükköt tud, mindig töröm a fejem, hogy mit találjak ki neki, amit megtanulhat. De sétálni egyszerűen nem tud megtanulni....Mindig nagyon örül, ha veszem elő a pórázt meg a kulcsot, nyugodtan tűri, amíg ráteszem a nyakörvet, szépen leül, az ajtó elé, megvárja hogy kimenjek, és csak utánam jön. (fontos lehet, hogy ilyen kertvárosos részen lakunk) Ahol nincs kutya ot nincs nagy gond, csak kicsit gyorsabban menne mint én, de az még nem is lenne gond (annyira), de ha kutyás részhez érünk, és a kutyák elkezdenek ugatni, teljesen megőrül...Ugrál, ugat, morog, körbe-körbe rohangál körülöttem, meg van veszve. Már mindent próbáltam. Megálltam és megpróbáltam megvárni, hogy rám figyeljen, nem jött be. Megtorpantam és irányt váltottam. (semmi hatás) Hoztam jutalomfalatot, és azzal próbáltam magamra vonni a figyelmét. (nem volt eredmény) Hoztam a kedvenc játékát, az se érdekelte. Próbáltam tudomsát sem venni róla. Próbáltam rászólni, először nyugodtan, nem vált be, és az erélyesnek sem volt semmi hatása. Mostmár tényleg nem tudom mit tegyek, mert tény hogy így én se megyek olyan szívesen sétálni, mintha rendesen jönne, pedig szüksége van a mozgásra. Egyébként sétánk célpontja egy kivezető foldút, ahol soha nem jár senki. Szeretném azt mondani, hogy ott elengedem, és szabadon rohangálhat, de nm merem elengedni, mert félek, hogy nem jön vissza. (tudom, hogy meg kell neki tanítani, de nem tudom, hogy kedzhetnék neki)

Ebben a kettőben kérnék semígtséget, minden (értelmes) választ eőre is köszönök!

2013. nov. 2. 11:02
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Olvass a falkavezérségről, ajánlom Jan Fennel könyvét.

és sokat engedelmesezzetek: ül, fekszik, marad, gyere ide, állj meg - ilyesmik. először csak az udvarban, ha jól megy, akkor az utcán is. Nyugiban kérj tőle bármit az utcán és addig ne menjetek tovább míg meg nem csinálta. Aztán, mikor a kényes részhez közelítetek, akkor fokozottan figyelj erre. Ha már nem hajlandó rád figyelni, csak a kutyákra, akkor lépjetek vissza pár lépést és csinálja meg a feladatot. Elvileg így lassan ki lehet sütni az agyát és nem reagál majd a mellette őrjöngő kutyákra.

2013. nov. 4. 19:45
 12/27 blade511 válasza:
Szoktasd a sétára vidd kutyák közé és nem kell szerintem félned mert a border collie a legokosabb kutyafajta ezért könnyen tanul
2013. nov. 4. 19:46
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
blade, te eddig mit csináltál? nem olvastad el ezt a pár hozzászólást? Nem megy neki a séta, ezért kérdezett...
2013. nov. 4. 20:25
 14/27 gas72 ***** válasza:
A csodálatos kutyadoki valóban nem egy rossz ötlet, de én is Jan Fennel Kutyapszichológia című könyvét ajánlanám. Ebben nagyjából minden le van írva a falkavezérségről. A leírtak alapján nem lehet eldönteni, hogy valóban ellened irányul-e a tiszteletlensége, lehet hogy éppen téged akar megvédeni a másik kutyáktól. Én a helyedben, ha valahogy megoldható, elvinném egy kutyaiskolába. Ott más kutyákkal van egy területen, és pont gyakoroljátok a behívást, figyelmet, stb. egy ilyen nagy ingert adó helyen, mint a kutyasuli. Ha az oktató sem tudja megoldani a problémát, és nem egy rossz oktató, akkor kifogtad az egyetlen kifogásolható border collie-t a világon :) Remélem segítettem valamit.
2013. nov. 4. 20:28
 15/27 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm, majd utánanézek a könyvnek, amit írtatok. És mindent ki fogok próbálni. De azért remélem, hogy nem a világ egyetlen kifogásolható borderjét fogtam ki...:)
2013. nov. 4. 20:53
 16/27 anonim ***** válasza:

egy okos gazdi vagy ,sokat foglalkozol a kutyáddal, tanítgatod nevelgeted ,DE ..sajnos a saját módszered szerint ,és az mint látjuk NEM VÁLIK BE !

az elszeparált ingerszegény környezetben a kutyák,könnyen tanulnak,főleg az olyan intelligens kutyák mint a tiéd. kell valami ,ami leköti a figyelmüket -az energiájukat .

na-de mi van amikor elmentek otthonról ? jönnek a bajok ! a kutya átveszi az irányítást ,és mivel nem lett megfelelően szocializálva ,nem tudja ,hogy mit kell tennie ,abban a sok különféle helyzetben amibe egy séta során kerül.

kezdetnek a jan fennel könyv remek segítség . de javaslom ,keress fel egy kutyaiskolát is . sokat tanulhatsz,pl : ha látod,hogy -hogyan is viselkedik a kutyád ,más idegen ,de jól szocializált kutyák között. hogy hogyan viselkedsz TE ,miközben látod a kutyád, illetve ,hogyan is viselkedik a kutya,ha TE nem vagy a közelben . ezekből sokat tanulhattok.

addig amíg a kutyád a főnök ( mert bizony ez a helyzet :),addig nincs esélyed megváltoztatni a viselkedését:)

a trükkök tanítása, az elszeparált helyen való látszatengedelmesség !! mind-mind egy felkiáltó jel ! a kutya okos-inteligens, és remekül megvezet téged:)

egy jól szocializált kutyával egy zsúfolt belvárosi parkban is teljes nyugalommal játszhatnál ,trükközhetnél ,póráz nélkül, csupán a személyes vezéri szereped tudatában :)ez most még kizárt !:)

sok sikert ,aki olyan ügyes mint te , az megoldja ,ezt a kis problémát :)

2013. nov. 5. 08:53
 17/27 A kérdező kommentje:
Köszi a részletezést, kedves utolsó válaszoló. Az a helyzet a kutyasulival kapcsolatban (mert természetesen már gondoltam rá) hogy egy van a környéken, de ott arra esküsznek, hogyha a kutya rossz, akkor meg kell verni. Kettő imserősünk is odahordta régebben a kutyáját, és azt mondta, hogy egy-egy oktatáson rengetegen voltak, senki sem figyelt rájuk, a kutyák össze-vissza rohangáltak ész nélkül, és minden kutyaürülékkel volt tele. Van egy kicsit messzebb (40 km) egy másik, arról még semmit nem halloam, nem olyan befutott, de ha tényleg ezt javasoljátok, és ez segítene, akkor elhordanám oda természetesen. És amúgy milyen gyakran kéne? Minden nap, heti 3-4szer, vagy hetente 1szer? És nem késő ilyen korban elkezdeni? :(
2013. nov. 5. 15:12
 18/27 anonim ***** válasza:

A kutyasulihoz soha nincs késő :-)

Nekünk heti egy foglalkozás van, de nagyon sok hasznos tippet, tanácsot kaptam már ott. Ha jó a suli, az aranyat ér.

2013. nov. 6. 12:30
 19/27 gas72 ***** válasza:
Én Budapest mellé járok, és meghatározott időpontokra járunk oda (heti 3 edzés). Verés nincs, kutyák is futkározhatnak bizonyos időben, és a nagybetűs Kinti Életre is megtanítanak (behívás, étel letiltás, pórázfegyelem stb.) meg vagyok elégedve velük, viszont ha csak olyan kutyasulit találsz, ahol verik a kutyádat, akkor ne menj oda. Viszont az már a te döntésed hogy elmész-e 40 kilométerrel arrébb egy másik kutyasuliba. Mindenesetre hajrá! :)
2013. nov. 6. 19:32
 20/27 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, még szerintem megkérdezek egy-két embert, hogy mit mond arról a suliról. De komolyan mondjátok hogy heti egy is elég lehet? Az nagyon jó lenne....
2013. nov. 6. 20:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!