Hogy szoktassam le a kutyamat a jutalomfalatrol?
Sok mindent megcsinal,nagyon ugyes,de csak ha adagolom neki a jutifalatot.
Mimdent csak ugy hajlando elkezdeni,ha latja,hogy a kezemben van valami,vagy pedig latta,hogy pl.zsebembe tettem valami finomsagot.
Minden jutifalat adasakor jol meggyomoszolom,agyondicserem,de ha pl.neha neha csak simit kap a kaja helyett,kb.2 egymast koveto alkalom utan feladja az egeszet,es mar nem fogad szot.
Ha viszont kajat lat,egy angyal lesz ujra.
Mit lehet tenni?
Olvastam,hogy fokozatosan le kell a jutifalatrol szoktatni.(10 honapos)
Legyél kiszámíthatatlan. Először adj neki mindig, aztán csak minden második, minden ötödikre, elsőre, harmadikra.
Ne tudja mikor jön a falat.
Ha két egymást követő alkalommal nem kapott, akkor a harmadikra készülj ínycsiklandozó finom falattal.
Meg fogja tanulni, hogy érdemes figyelni rád.
A lényeg, hogy a gyakorlást mindig olyankor hagyd abba,amikor még élvezi a dolgot, És mindig jól végzett feladattal és hatalmas dicsérettel hagyd abba.
Én emiatt nem dolgozom soha jutifalival.Ne azért teljesítse a feladatot, mert kaját kap, hanem azért, mert én azt mondtam.Két kutyám van, a fiatalabb ugyanúgy 10 hónapos, mint a tiéd.Kajafüggő, ergo ha valami kis darabkát meglát a kezemben, már azzal foglalkozik, tojik arra, hogy mi történik körülötte.Nem számít, hogy nem jutifalat, csak ehessen. :D
Fokozatosan, sunyin szoktatsd le róla, ne tűnjön fel neki, hogy kaja helyett simi van.Ahogy előttem is írták, légy kiszámíthatatlan.A kutya nem számolja, hogy most jön-e falat, vagy most nem, de biztosabb, ha kétszer kap, utána háromszor nem, utána megint, és utána kétszer nem.
Sok sikert!
Nem minden kutyával lehet dolgozni jutifalat nélkül.. Sőt gazdi függő is hogy megy e.
Tanításba mindenképpen ajánlatos a falat használata. Persze meg lehet tanítani(idomítani) a kutyákat máshogy is, az a kérdés hogy a kutya ezt mennyire tolerálja.
Ha már a kutya 100hogy tudja a feladatot, akkor lehet elkezdeni az említett módokon leszoktatni a falatról. És idővel ha már csak minden 10 meg 30 dig feladatnál adnál neki akkor elhagyhatod.
1-1szer egyébként én még mindig adok neki falatot ha van nálam. De amúgy már elvárás az alapfeladatok nagy része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!