Tapasztalt kutyások. Kutyát tiltani tényleg dühösen kell?
A dühös letiltás nam arra vonatkozik amikor tombolsz a dühtől, henem arra, hogy ha valaki nem gondolja komolyan a letiltást az nem is fog működni. Mosolyogva előadva nem fogja komolyan venni.
Amúgy próbáld meg nyugodt határozott hangnemben rászólni az éppen valamit felzabáló kölyök kutyádra, úgy hogy az életében elösször próbálod letiltani.
Amíg a kutyád meg nem tanulja, hogy mi az a letiltás és a tiltószó addig nem fog semmit jelenteni a számára, így egy kölyökkutyának jóval nagyobb hangsúllyal kell a letiltást mondani. Aztán ha jól csináltad pár alkalom után már egy sokkal kisebb tiltás is elég és a végén eljutsz oda, hogy egy halk nem vagy egy hmm is elég.
De elindulni nem lehet egy sima, nyugodt nemmel, különösen a kölyökkorban amikor a talált potyatáplálék mindet felülír a kiskutya agyában.
Amit az oviban mondanak az ott és abban az életkorban lévő kutyákra érvényes.
A verekedésre vonatkozó részt linkelhetné valaki, megnézném a szövegkörnyezetet is, milyen szitoációban vagy kérdésre mondták.
Kiemelem az érintett részt, kis kommentárral:
"Két kutya összeverekszik
Ilyenkor lehetőleg kézzel ne nyúljunk bele a helyzetbe, kölyökkutyáknál sok probléma nem történhet, de felnőtt kutyák esetén már komoly sérülést is szerezhetünk."
Úgy kezdődik, hogy általánosan ír a szituációról, nem kölykökre alapozva, tehát nyilván a továbbiak sem rájuk vonatkoznak, hanem a felnőttekre, vagy következetlen az író, vagy az oktató, vagy valaki de minimum félreérthető az egész. Folytatás:
"Első körben próbáljuk meg letiltani a kutyákat egy határozott rászólással. A hirtelen hangra még ha nem is reagál úgy, mint ahogy szeretnénk, de jó eséllyel egy rövid pillanatra meg tudjuk szerezni a kutya figyelmét, és ha ekkor jó ütemben próbáljuk meg behívni, akkor sikerrel járhatunk.
Ilyen esetben arra is figyeljünk, hogy segítsük a másik gazdit. Ha ő már durvának ítél meg egy helyzetet, és megpróbálja kihozni a kutyát a szituációból, akkor segítsünk neki, és hívjuk be mi is a kutyánkat. Azt idővel meg kell tanuljuk, hogy mi az a pont, ahol már tényleg durvulás van. De az fontos, hogy hagyjuk játszani a kutyákat."
Tehát eleve az sem tiszta, hogy most durva játékról vagy valódi verekedésről van szó, mert verekedést mond az elején, aztán durva játékot ír le, wtf. De ha meg durván játszik a kutya, akkor attól, hogy én kihívom a szituból, nem fog megtanulni rendesen játszani, szóval semmi értelme nincs az egésznek, akárhonnan nézem.
Ahhoz, hogy egy főben járó bűnnél elég határozottan tudjunk tiltani-büntetni, azt tanácsolják tükrösék, hogy a kisebb, akár nem tetten ért csínyeket helyezzük el a düh-dobozban...és a súlyos dolgoknál a már elraktározott dühünket zúdítsuk a kutyára :)
Dühösen lehet igazán jól tiltani szerintem is, amikor a nézésemből tudja a kutya, hogy gáz van. De ez nem összekeverendő azzal, amikor hirtelen felindulásból dúlunk-fúlunk, kiabálunk, csapkodunk!
Nekem ez különösen nehéz volt...néha még most is az :D
Szerintem nem arra gondolnak, hogy hagyd szankció nélkül az engedetlenséget, hanem arra, amikor pl nem éren tetted, pl otthon károkozáskor. Vagy pl mikor behíváskor hívod, és csak sokára, lassan, de végül odamegy...szíved szerint megrángatnád, de nem lehet, mert odament :) És ezeket elrakod a "düh-dobozban", és egy következő tetten éréskor, vagy behívás megtagadásakor rázúdítod az egészet. És mivel dühös vagy (de nem hisztérikus :D ), hiteles lesz a dolog a kutya szemében.
Az nekem se lenne logikus, hogy pl hagyom 10-szer kaját felszedni séta közben, aztán 11. alkalommal jól leteremtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!