Hogy lehet 90kg egy kaukázusi juhászkutya, amikor mondjuk egy nagyobbnak is kb 90cm a marmagassága, és az én németjuhászom marja kb 72cm és mégis csak 45kg, akkor egy ilyen kau az túlsúlyos?
Már láttam olyat, hogy vki azt írta hogy 90kg.
Jah és tudom hogy a németjuhászom túlméretezett.
Emeljük köbre.
(90/72)^3 =1,95
AZ általad felsorolt adatok éppen, hogy alátámasztják, hogy egy kaukázusi simán lehet 90 kiló.
A kaukázusi ovcharka átlagos marmagassága 70-75cm, a tömege pedig 50-55kg. Ez az átlag. Ennél vannak kisebb, pl. 65cm 42kg-os szukák vagy nagyobb, 80cm 65kg-os kanok. Extrém példányok is vannak, amelyek 80cm és 65kg felé mennek, de nagyon ritkák és ezek általában lomha, túlméretes példányok. A 90cm mar szerintem kizárt ennél a fajtánál, 100 évente születhet 1 ilyen példány. A 90kg. pedig csakis betegesen túlsúlyos állatnál lehet meg, hiszen a jóval tömegesebb angol masztiff standard súlya 70-90kg között van, tehát ott is a 90kg a felső határ.
A németjuhászod pedig szintén extrém méretű példány, hiszen a standard németjuhász 65cm-nél nem is lehet nagyobb. Persze vannak nagyobb példányok, de a 70-et azok is ritkán érik el. Az átlag németjuhász súlya pedig 30-40kg. Egy 40kg feletti kan már igencsak nagynak számít és ritka.
Amúgy régen,az igazi németjuhászok is jóval nagyobbak voltak,csak manapság divat törpét tenyészteni.A NJ-okat meg alapból már megnyomorították,pedig nagyon jó fajta volt:(
90 kg-os kauk szerintem még valahol a ruszkiknál kóborolhatnak,ahol még az eredeti felhasználásra "tenyésztik" őket.
Volt egy börtönös műsor,ahol az orosz Kék Delfin börtönt is bemutatták,ott is voltak kauk őrnek,és azok nem a mai kutyakiállításokon szereplő méretűek voltak...:)
80 kilós szuka? :-) Már egy 60kg-os szuka is nagyobb mint az átlag. :-)
Nekem egy átlagnál nagyobb 80cm körüli marmagasságú nagy övméretű (96cm) kanom van és 4 éves szőrrel éppenhogy 68kg felett volt. Jelenleg rövidebb, de még mindig rasztás szőrzettel 63kg.
Szóval a 80kg-os szuka betegesen túlsúlyos, groteszk kutya lehet, amelyik alig tud mozogni.
Pásztorkutyás találkozókról van egy statisztikám, amit az egyik szervező osztott meg velem.
KÁJ kanok átlaga: 56,6 kg. A legkönnyebb kan 46, a legnehezebb 66 kg.
KÁJ szukák átlaga: 48,8 kg. A legkönnyebb szuka 40, a legnehezebb 57 kg.
Megkeresem a komondorost is.
A kutyák súlyát nagyon sokan rosszul mérik fel, ezért mondják, hogy 60kg-os a németjuhászuk, 70kg-os a rotijuk, 90-100kg-os a kaujuk, tibeti masztiffjuk. Majdhogynem felezni lehet ezeket a súlyokat.
Megtaláltam még azt a néhány adatot, amit megosztott velem ez a pásztorkutyás emberke, aki eléggé otthon van ezekben a fajtákban.
2003-2005-ös szibériai bajnokságok (viadalok) statisztikáiban szereplő több mint 100 kutya (zömében KÁJ-ok és néhány KAU) statisztikái:
A nevezett kutyák (szinte mind kan!) túlnyomó többsége 45-55 kg körüli volt, mindössze 14 érte el a 60 kg-ot, 3 a 70 kg-ot!, A legkönnyebb 38, a legnehezebb 74 kg volt!
És akkor jöjjenek az igazi, dolgozó pásztorkutyák. Lehet látni, valamivel (nem is kevéssel) kisebbek a kultúrkörnyezetben élő társaiknál
Eredeti munkakörnyezetben dolgozó kutyákról, a leghozzáférhetőbb, hiteles adatokat Pilsikov gyűjtötte közép-ázsiai expedícióján.
Ezek szerint a Kazahsztánban regisztrált 100 legjobb kutya adatai az alábbiakat mutatják:
Kanok: 65-74 cm, 40-50 kg.
Szukák: 60-70 cm, 31-36 kg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!