Utólagos büntetés. Hogy is van ez?
Mindenhol azt hallom, és én is eszerint nevelem a kutyám, hogy csak akkor ér valamit a büntetés ha rajtakapjuk a kutyát, mert később nem tudja összekötni a két dolgot.
Viszont nemrégen láttam egy videót, ami (szerintem) rácáfol erre. Egyik kutyával sem ordítanak vagy fenyegetőznek, hogy emiatt lenne bűntudatuk a kutyáknak, de mégis pontosan tudják, hogy rosszat csináltak még akkor is, ha nincsenek már benn az adott szituációban.
Tehát akkor mégiscsak van olyan helyzet amikor a kutya összetudja kötni a két dolgot? Valaki meg tudja magyarázni?
Itt a videó: http://www.youtube.com/watch?v=wsgsQ_1QFBs
Néha előfordul a kutyámnál, hogy reggelre befosik az előszobába mert olyat adtam neki vacsira. Először káromkodva feltakarítottam de végig káromkodva. Legközelebb mikor befosott éjjel, reggel már abból tudtam, hogy baj van, hogy a kutyám lesúnyta a fülét és valóban lapított. Várta, hogy mikor veszem észre és már előre várta a káromkodást ami neki egy letolást jelent.
Az a baj, hogy úgy alszok éjjel mint a bunda, képtelen vagyok felébredni, ha a kutyám szól, hogy le akar menni.
Hát ez elég érdekes téma.
Nekem az első kutyám soha semmi rosszat nem csinált, két szétrágott tárgy van a rovásán és a szobatisztaság kérdése is egyetlen egy bepisilésről szólt még első reggel (miután fél órát nyüszizett az ágy mellett, csak én nem vettem a lapot). Viszont a második kutyának már voltak dolgai és a nagyobbik amikor látta, hogy csinál valami rosszat (ő sosem csinálta azt, tehát sosem volt érte leszidva mégis tudta, hogy rossz) és én nem abban a helyiségben voltam akkor szaladt hozzám, mormogott és bökdösött az orrával aztán elindult arra amerre a kicsi volt vissza-vissza nézve, hogy követem e. Nem követtem, mert fogalmam nem volt mi baja. Addig jött vissza addig bökdösött míg ki nem mentem vele. Aztán láttam a kis művet és rájöttem, hogy szólni akart. Utána már ha jött mormogva rohantam ki és így mindig rajta tudtam kapni a kis rosszaságot a csínyeken. Ha nem voltam otthon és addig történt valami akkor mindig ő szégyellte magát a kicsi helyett, mert ő tudta, hogy azt nem szabadott volna csinálni. De honnan tudta, ha mindig új dolog volt? A kicsi is értette a szidást és sosem csinálta kétszer ugyanazt, helyette persze volt más. Utólag én sem büntettem soha pont emiatt, mert mindenki azt mondja, hogy csak akkor legyen bünti, ha a rajtakapás pillanatában történik, de szerintem tudják utólag is, ha már volt rá példa, hogy azért bünti jár éppen ezért nem csinálta kétszer ugyanazt a kicsi sem szerintem mert tudta, hogy azt már nem szabad amiért egyszer kapott. Azt viszont nem tudom miért van amikor egy kutya újra és újra ugyanazt szedi szét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!