Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Visszaigényelhetek valamennyit?

Visszaigényelhetek valamennyit?

Figyelt kérdés

Kiváltottam idén a tenyésztőit. Januárban voltak kölykeink. Minőségi táppal nevelve, szocializálva, többször oltva, féregtelenítve, kölyökcsomaggal kerültek az új gazdikhoz. Azóta a szukánkat ivartalaníttattuk, több kölyköt a közeljövőben nem tervezünk.

A kérdésem az lenne, hogy a fentiek költségeinek egy részét, illetve a további tápok, játékok, étrend kiegészítők, állatorvosi költségek és esetleg a kiképzési költségek egy részét vissza tudom e igényelni? Mindenről már nincs meg a számlám, a kölyköket is a nélkül adtam el (de természetesen szerződést írtunk). Esetleg mást, amire nem gondoltam? Kell e valamit kiváltani?(számlaképesség, vagy ez utólag már nem fontos?) Adózásnál be kell írni a fentieket a bevallásba? Úgy tudom, hogy csak akkor kell, ha a bevétel eléri a 600 000 ft-ot (vagy tévedek)!? Én meg csak meg sem közelítem.

Lehet, hogy rossz helyen tettem fel a kérdést...ebben az esetben a moderátorokat megkérném, hogy tegyék át a megfelelő helyre. Köszönöm!

Minden segítőszándékú választ köszönök!

2013. szept. 24. 12:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Vissza csak akkor igényelhetnél bármit, ha vállalkozóként tenyésztesz. A bevételt a Nav szerint be kell vallani, csak éppen nem adózik, ha a limit alatti az összeg.
2013. szept. 24. 12:35
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem, hogy számlák nélkül mégis hogy gondoltad mindezt?
2013. szept. 24. 12:36
 3/11 A kérdező kommentje:

Természetesen csak azokra gondoltam, amelyikről megvannak a számlák!

Állatorvosnál bevallom nem mindig kérek.

2013. szept. 24. 12:40
 4/11 A kérdező kommentje:
Így hogy nem tervezünk az elkövetkező 8-10 évben biztosan kölyköt (max csak a kanunkkal fedeztetünk 1x-2x) érdemes kiváltani a vállalkozóit? Ez milyen költséggel járna? A költségeink eléggé az egekbe szöknek, egy kis segítség lenne, ha az adómból visszaigényelhetnék egy keveset és visszaforgathatnám rájuk.
2013. szept. 24. 12:47
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A vállalkozói kiváltása azt jelenti, havonta befizetési kötelezettségeid vannak a NAV felé. Ha 0 bevételed van, akkor is.

El kell fogadnod, hogy a jelenlegi helyzetben a kutyák által keletkezett bevétel csökken a kiadásaiddal. Általában ez a jellemző kutya tenyésztés fronton.

2013. szept. 24. 13:00
 6/11 Akiteki ***** válasza:

Nem kutyás kérdés, hanem adózási. Keresse könyvelőjét vagy adószakértőjét. :)

Nem kell semmit bevallanod. Iszonyat hosszú lenne leírni, hogy miért.

2013. szept. 24. 13:20
 7/11 anonim ***** válasza:
75%

kicsit kevered a szezont a fazonnal. Visszaigényelhetni max a számlák Áfa tartalmát lehetne, de csak akkor ha mint vállakozó tenyésztesz és az Áfakörbe bejelentkeztél az adóhatóságnál. Ez esetben viszont a kölyköket is Áfás számlával illett volna eladnod, valamint ha megpróbálsz csak visszaigényelni akkor tuti megkeres egy érdeklődőbb ellenőr.

A kölstégeket leírni lehet azaz a bevételeidből levonhatod a számlával, nyugtával igazolt összeget. Ami marad az a jövedelmed, ami után adózol. Kutyára az ingó értékesítésből származó adózási szabályok vonatkoznak aza 600 ezer Ft BEVÉTELIG nem kell bevallanod semmit és nem is adózol utána, nem is kell beírni az adóbevallásba.

Ha azonban a kiskutyákat 610 000.- FT-ért sikerült eladnod akkor az egész összeg adókötelessé válik, de csak a JÖVEDELEM része. Azaz a 610 000.- -búől levonhatod az összes számlával igazolt költségedet és ami maradt azt kell beírnod az adóbevallásba.

Ha jól olvastam akkor a te bevételed meg sem közelítette a 600 000.- Ft-ot ezért nem is kell bevallanod semmit, viszont a költségekkel sem tudsz semmit kezdeni.

2013. szept. 24. 14:47
 8/11 Akiteki ***** válasza:
Na ezért mondtam, hogy ennél bonyolultabb. Ez most pont nem igaz.
2013. szept. 24. 16:59
 9/11 anonim ***** válasza:
Kíváncsi vagyok aki szerint a 7-es válasz nem korrekt az mit ír, miért?
2013. szept. 24. 18:56
 10/11 Akiteki ***** válasza:
Mert a dolgok felét írta le. Személyi jövedelemadó törvény 11. § 3/b
2013. szept. 24. 19:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!