Hogyan kell ezt az idézetet érteni? És mennyire igaz ez?
"A kutya nemesebbé teszi a nemest és aljasabbá az aljast"
:)
Itt egy másik idézet ugyanattól az írótól. Jack London
"Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony. Akkor vagy jótékony, ha megosztod a csontot a kutyával, pedig magad is éppoly éhes vagy, mint a kutya."
Azt meg tudod mondani, egészen pontosan mi okoz neked fennakadást a két idézet értelmezésénél?
A kérdésedben írt idézet: a kutya az embernek, a gazdájának kiszolgáltatott lény. Ezért az aljas (tehát a sok negatív szociális tulajdonsággal bíró, pl csaló, hazug és erőszakos) ember, ha kutyát tart, többnyire ezen a kiszolgáltatott lényen éli ki hajlamait. Pl a gyilkosok nagy része állatkínzóként kezdi.
Ha viszont egy nemes lelkű embertől válik függővé a kutya, akkor az az ember a kutyával való együttműködés által jobb lesz. Ehhez szerintem nem kell nagyon jónak lenni. Egy átlagos, de józan ítélőképességű emberre is igaz ez. Pl szerintem én egy átlagosan "jó" ember vagyok, de mióta kutyám van, egyfajta nemesedésen estem át, tulajdonképpen az 1.2-es, javított verzió vagyok. xD
A második idézet, amit Zsuzsa írt, könnyebben megfogalmazható: az ember könnyen jótékonykodik, ha meg se érzi a jótékonyság miatt elszenvedett anyagi kárt, olyan sok vagyona van. Az ilyen jótékonyság, bár hasznos, de tulajdonképpen nem nagy kunszt, alap. Általánosabban: Az ember akkor igazán jótékony, ha akkor is segít másokon, mikor ő maga is segítségre szorul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!