Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Akkor most én is egy szemét...

Akkor most én is egy szemét szaporító vagyok?

Figyelt kérdés

Van 2 pincser kutyusunk, egy lány meg egy fiú. Eddig nem volt szívünk ivartalanítani őket, de mostmár meggyőztem magam, hogy az egyiket muszáj. Eddig négyszer születtek kiskutyáik, bár hozzáteszem, hogy a legutóbbi tüzelés alkalmával külön voltak csukva a kutyuk, de valahogy mégis összehozták. Szóval négyszer születtek kiskutyák, az összesnek kb a felét ajándékba, illetve oltás áron adtuk ismerősöknek, vagy egyéb leinformálható helyre adtuk. Akikért pénzt kaptunk, azokat direkt úgy keresték a neten, hogy max x ezer ft-ért keresnek ilyen kutyust. De mind jó helyre került, sosem vittük volna ki őket a piacra, csomagtartóból árulni. Szerintem ez nem a sz*r szemét szaporító kategória. Ezért elég rosszul esik, akárhányszor olvasom, ha valaki t.k. nélkül vett kiskutyát, hogy

mennyien leoltják őket, amiért támogatják a szaporítók tevékenységét.

2009. nov. 3. 15:27
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
16%

Hát én is egy "szaporító vagyok",pukkadjatok meg!

(egyébként ááeü-i végzettséggel)Most is van hat kiskutyám,akiket jó gazdihoz fogok adni,ingyéé(ha akarják törzskönyvezhetik,ilyen hülyeségre nem költök)

Viszont szerintem meg az az állatkínzó aki a kutyáját mindenféle kiállításra hurcolássza,ahelyett,hogy az a szerencsétlen kutya futkozhatna...

Egyébként pont a tenyésztők azok,akik tehetnek arról,hogy egyes fajták már szinte életképtelenek,a normál "kutyaélet"felét se élik meg,fogékonyak különböző betegségekre.

Ugyanis a mai kutyatenyésztésnek egyetlen célja van:a küllem.

2009. nov. 3. 17:08
 12/50 anonim ***** válasza:
92%

Én azt gondolom, Magyarországon a szaporítók legnagyobb részét pontosan az ilyen emberek teszik ki, mint Te. Én most itt nem degradálni szeretnélek, hanem kultúráltan véleményt mondani. Az a helyzet, hogy sokkal kevesebb olyan szaporító van, aki valóban kutyagyár módjára, haszonszerzésből, rossz körülmények között hoz le almokat kíméletlenül, majd állatkereskedőknek ad el vagy csomagtartóból árul. Ezek száma lényegesen kevesebb.

Vegyük most azt az esetet, hogy találsz gazdit minden kölyöknek, remélhetőleg jó gazdit. Oké. Nem haszonszerzésről beszélünk, jó oké. De mégis mi a probléma ezzel: A kutyáidnak nincs egészségügyi szűrése és az, hogy ne adjanak át genetikailag öröklődő betegségeket, csak a szűrések meglétével zárható ki. Az, hogy nem látszik rajtuk semmi, még nem jelenti azt, hogy nem hordozók és majd egy sokadik utódukon jön fel a betegség a felszínre. Tehát végig olyan kutyát vontál tenyésztésbe, aki genetikailag rossz tulajdonságokat és/vagy betegségeket örökített. Ezen kívül nem rendelkeznek a kutyáid tenyészszemlével sem, tehát nem tudhatod, hogy megfelelnek-e mind külsőleg, mind belsőleg a fajta jellemzőinek. Ezt hozzáértő emberek tudják elbírálni, mi, hétköznapi emberek sokszor nem látjuk azokat a hibákat, amiket egy kiállításon egy bíró már távolról felismer. Számít a fajtának megfelelő standard kinézet, a mozgás minősége és a jellem is. És ezzel megint az a probléma, hogy mivel nem bírálta el a kutyádat szakember, hogy alkalmas-e tenyészállatnak, lehet, hogy tudtodon és akaratodon kívül olyan egyedeket párosítasz, akik nem a fajtának megfelelő tulajdonságokat örökítik tovább. Ebből az következik, hogy az állomány minősége jelentősen romlik, külső és belső tulajdonságok tekintetében egyaránt. És akkor még nem beszéltünk a bel- és rokontenyésztésről sem, amit törzskönyv hiányában nem tudsz lekövetni és már pedig evvel, mármint bel- és rokontenyésztéssel még tovább rontod az állomány minőségét. Így mennyiségileg sok egyede lesz a fajtának, de a minősége egyre gyatrább lesz, egyre több beteg, érzékeny vagy gyenge idegrendszerű egyed jön világra és a fajta értéke is romlik.

Én elhiszem, hogy mindenki azt gondolja és megtesz mindent, hogy a nála született kölykök majd jó helyre kerüljenek (mármint az olyanok, mint Te, nem pedig a kutyagyárosok, akiket ez természetesen hidegen hagy), de a fenti okok miatt ez édeskevés. A felelősség nem csak arról szól, hová tudod a kölyköket elhelyezni, gazdihoz adni. Egy Tenyésztő felelőssége pontosan abban áll, amit a fajta minőségének javításáért tesz, márpedig az, amit Te és azok tesznek, akik így hoznak le almokat, pontosan ezt nem veszik észre... Ez a munka óriási hozzáértést és körültekintést igényel és végül, de nem utolsó sorban áldozatokat és komoly elhivatottságot.

Én ezért mondom, hogy az ilyen emberek és sajnos Te is, a szememben közönséges szaporítónak minősülnek, mert lehet, hogy téged nem a haszonszerzés vezérel, hanem a szeretet (esetleg gondatlanság, mint ahogy írtad is az egyik esetnél) csak éppen a fenti okok azok, amikről nem tudtok vagy nem veszitek figyelembe. És ezzel óriási kárt tesztek a fajtában. És igen, a születendő kiskutyákban is (mert betegek vagy hordozók vagy gyenge idegrendszerűek vagy nem standard megjelenésűek és mozgásúak lehetnek és fontos a feltételes mód, mert nem biztos, de lehet!).

Tudom, sokan szeretetből hoznak le almokat vagy szeretetből pároztatják a kanjukat, de be kellene már látni végre, hogy ez mennyire nem helyes szemlélet. A kutyának nincs szüksége arra, hogy párosodjon, enélkül is boldog. És én azt gondolom, minden olyan egyedet, amelyik nem tenyészállat, igenis ivartalanítani kéne. Ennek a miértjeibe, előnyeibe, hátrányaiba és az evvel kapcsolatos tévhitekbe most nem szeretnék belemenni, mert az nem vág élesen ide, én itt csak a véleményemet írtam le. Remélem sikerült korrektül válaszolnom és nem bántottalak meg vele, mert a célom nem az volt.

2009. nov. 3. 17:32
 13/50 anonim ***** válasza:
13%

17.32:szép hosszú volt,először is nézz utánna,mi az az ááeü,aztán akard a hülyeségeidet bemagyarázni.

Egyébként még olyanabb vagyok,mert DIREKT adom ingyen a kiskutyákat/megvan minden törzskönyv,jelzem az előző gazdi csináltatta,akitől megmentettem szerencsétleneket,mert a vásári bazározás(értsd kutyakiállítás)az a kutyának se való/

Herótom van az olyanoktól,akik annyirrra szeretik a kutyájukat,hogy parádés majmot csinálnak belőle,mellesleg leszólnak mindenkit,aki nem hajlandó megfizetni a sápot nekik.Mert drágám ez erről szól.Nincs az a kiskutya,aminek a valódi értéke 70000 ft.Csupán a divat értékeli fel.Namármost mellettem egy magát tenyésztőnek aposztrofáló idióta se él meg,mert tőlem megkapják ugyanazt amit tőle,csupán ingyért.

2009. nov. 3. 17:45
 14/50 anonim ***** válasza:
91%

Egy kis matematika

...miért is nem lehet tenyésztésből megélni?

Szuka vételár: 100.000,- Ft-tól 2000 Euroig (500.000,- Ft.)De maradjunk csak a 100 ezres kategóriánál.

Szuka felnevelése 2 és fél éves koráig:

- Oltások, féreghajtás, kullancsriasztó, vitaminok 50.000,- Ft.

- Táp (kutya méretétől függő, vegyünk egy közepes termetű, 20 kg súlyú kutyát) 150.000,- Ft. (Ugye, hogy nem is a kutya vételára a sok?)

- Szűrővizsgálatok: 35.000,-

- Kiállítások, tenyészszemle: Na ez egy feneketlen pénznyelő, attól függ, hány kiállításra vittük el a kutyát, hányszor mentünk külföldre vele stb. Átlagosan kiállításonként 10-15 ezer forintot számolhatunk, ha csak itthon megyünk, de külföldre ennek sokszorosa az útiköltség miatt. Vegyünk mondjuk 15 kiállítást és tételezzük fel, hogy nem egy kutyát viszünk, így az útiköltség kevesebb. Így sem jön ki a buli 300.000,- Ft alatt.

- Fedeztetés előtti állatorvosi vizsgálatok: 20.000,-

- Fedeztetési díj: (általában 1 kölyök ára, pl. mint amennyiért a szukát vettük) 100.000,- Ft. - Külföldi fedezés vagy spermabehozatal esetén az utazási-szállítási költség: 100-300 ezer Ft, de lehet ennek többszöröse pl. egy tengerentúli kan esetén. Vegyünk egy kedvező esetet: 100.000,- Ft. Születik mondjuk 6 kölyök komplikációmentesen, tehát nem kell külön orvosra költeni.

- Szülés utáni orvosi vizsgálat: 5.000,- Ft.

- Kölykök oltásai, féreghajtása: (kölykönként 3 oltás, féreghajtás) 30.000,- Ft.

- Kölyöktáp: 40.000,- Ft.

- Törzskönyv, chip, állatorvosi vizsgálatok: (kölykönként 8000 Ft) 48.000,- Ft.

Ez összeadva: 878.000,- Ft.

[link]

2009. nov. 3. 17:54
 15/50 anonim ***** válasza:
15%

Aha,aztán,ha nem tenyésztenéd a kutyádat,akkor éhenhalna,nem adatnál be oltásokat neki ?

Én amikor vállaltam a két kutyát,kiszámoltam,hogy annyiba fognak kerülni,mint a gyerekek.Az csak a hab a tortán,hogy a kölyköket elajándékozom,és nem más hülyeségét kihasználva tartom ingyért a saját kutyáimat.Egyébként simán le lehet faragni a kiadásokat.Pl az állatorvos is olcsóbb,ha mindig ugyanoda mész,nem sértődsz meg azon amit mond,meg te választod ki,nem azt nézed,hogy melyik a "'menő".

2009. nov. 3. 18:06
 16/50 anonim ***** válasza:
15%
Egyébként ezt mondom:A hülye vásárlók azt fizetik meg,hogy a tenyésztő az furikáztatja ide-oda szerencsétlen állatot.Ami valljuk be jó a tenyésztőnek a vergődésre,de az állatnak egyáltalán nem.(itt jutott eszembe,az a drága tenyésztő,aki lenyugtatózza a kutyáit,hogy a hosszú utat kibírják.Humánus mi?)
2009. nov. 3. 18:10
 17/50 anonim ***** válasza:
84%
Nem, te vagy egy hülye tájékozatlan ember. Akiről te beszélsz az nem tenyésztő, mivel az ember nem attól lesz az hogy vannak címei. Egy normális, jól képzett kutya ÉLVEZI amikor a gazdájával van! Igaz, hogy én nem kiállításra járok hanem egyéb engedelmes és ilyesmi versenyekre, de gondolom én is kínzom az állataim (mert állatként kezelem, én nem ágyban alatatom és nem ruházom fel emberi tulajdonságokkal), igaz, hogy ha nem csinálja lelkesen (amire nem lehet nevelni az csak belülről jöhet) a gyakorlatokat akkor kb nullára pontoznak de bííztoss kínzás neki! De neeem baaj szajkózd csak az okosságaid! Akárhol dolgozol, a kutyákhoz nem értesz.
2009. nov. 3. 18:15
 18/50 anonim ***** válasza:
16%

Egyébként számoljuk már ki,az hat kölyök esetén 600000 ft.Hányszor hat kölyök is van?/mert ugye nem veszünk minden alomhoz új anyát/

Szóval a szerencsétlen keltetőgép,amit ráncigálnak ide -oda nem kis hasznot hoz a "tenyésztőnek"

Arról nem is szólva,hogy a röhejek csúcsa,hogy bárki lehet "kutyatenyésztő"ha hajlandó fizetni érte.Miközben iskolái messze nincsenek.

Szóval a tenyésztő meg a szaporító között annyi a különbség,hogy a tenyésztő vett egy papírt,hogy tenyésztő,és drágán eladja a kutyáit,a szaporító meg nem fizet papírért,aztán nem adja olyan drágán.Ennyi.Az meg mind hülye aki kutyáért pénzt ad ki.

2009. nov. 3. 18:17
 19/50 anonim ***** válasza:
18%

18.15:aha.Akkor légyszi menj el egy kutyakiállításra.Aztán megtudod miről beszélek.

Igen,vannak kutyák,akik imádják a kihívást,a "munkát" és attól teljesen beindulnak,ha mindezt a gazdival hajtják végre.

Viszont a "kutyakiállításokon" erről szó sincs.

És a "tenyésztés"is csupán biznisz.Azt nem értem miért kell erről hazudni?

2009. nov. 3. 18:22
 20/50 anonim ***** válasza:
20%
Jah,ha már ottvagy,azt is hallgasd meg mit beszélnek a tenyésztők"egymást közt"
2009. nov. 3. 18:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!