Mi van, ha egy labrador véletlenül patkánymérget evett?
Egy drága rokonom patkánymérget rakott szét a kertben, mert fél a patkányoktól, és látott egyet. Csakhogy van egy kutyánk is akire nem gondolt, fel is falt pár darabot. Ma már nemigen tudok vele mit csinálni, állatorvos csak holnap lesz. 14 éves a kutya, ha ez számít. Nem tudom milyen márkájú méreg volt, ilyen kis piros teafilterekre emlékeztettek.
Negyed órája történt, azóta nem volt vele gond. Később még lehet? Mit csináljak?
Hát a (durván) sós vizet nem elétenni szokták, hogy iszogassa - te meginnád? Hanem beletöltik. Csak azért mondom, hogy tudjad - bár mentsen meg az ég tőle, hogy hasznodra váljék.
Sok szerencsét a kutyusnak! Írd meg, mi lett.
most már gondolom mindegy, de azért leírom a saját tapasztalataimat:
lökött kutyám vendégségben belógott a garázsba és megette a háziak által kirakott patkánymérget. szerencsére észrevettük (eszik, mint a porszívó...) azonnal meghánytattuk. a hánytatás úgy néz ki, hogy 2-3 evőkanál sót keverünk 3-4 deci vízbe. tehát nem megsózzuk, hanem sóoldatot csinálunk, méghozzá durvát! ezt nyilván nem fogja a kutya jószántából ellefetyelni, hanem két emberes a feladat, és leöntjük a torkán. ott és akkor a vendéglátóinktól (mert ezt AZONNAL kell) egy öntözőkannát kaptunk, vékony csövűt. a kutya kb 3-4 alkalommal hányt attól a nagyjából 3 deci víztől, amit sikerült leerőltetni a torkán. a hányásban volt bőven rózsaszín paszta, majd miután befejezte az öklendezést sugárban fosni kezdett szegény...
természetesen nemzeti ünnep volt, mi pedig vidéken, úgyhogy az oldatkészítés, az itatás, a hányó kutya figyelése közben nonstop a telefonon lógtam, mire sikerült orvossal beszélnem, de sikerült! elindultunk kocsival haza, a kutyának adtunk vizet (szegénykém attól féltem, hogy a sok sótól meg kiszárad) és rohantunk az orvoshoz, aki az események elmesélése után csak annyit mondott, hogy jól csináltuk, és adott nekünk K vitamint, amit még egy hétig adagoltunk a kutyának. a hánytatási tortúrán kívül más baj nem érte szerencsére.
és az általános tények: az írtószereken lévő feliratok, hogy háziállatra nem ártalmas, stb HAZUGSÁG! ártalmas rá, egy kis pasztilla méreg is meg tudja ölni a kutyádat! az is hülyeség, hogy rossz ízű és azért nem szeretik...
a tej NEM megoldás a mérgezésre! fosni fog tőle a kutya, de nem egy olyan bivaly K-vitamin forrás, hogy a problémára jó legyen, és főleg nem fogja meghánytatni a kutyát.
ha legközelebb ilyen történik, akkor azonnal sóoldatot készíts - ne sós vizet! - hánytasd meg a kutyát, addig, amíg üres habot-vizet-savat nem kezd hányni, és utána rohanj a dokihoz K vitaminért. ha elég közel van a doki, akkor esetleg mehetsz rögtön hozzá hánytatni.
a fentebb írottak kizárólag patkányméregre értendőek! azok 99,9%-ban véralvadásgátló hatásúak.
Ja és még nem írták, de a patkányméreg késleltetett hatású. Lassan szívódik fel, hogy átejtsék az okos patkányokat, minimum 3-4 nap, néha egy hét alatt jön ki a hatása,de akkor már végzetes,nem menthető,mert felszívódott..
Ezért fontos, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni. Nálunk anno hátulról kapott beöntést a kutya-azzal hányatta meg a doki, majd kálium injekciót kapott,majd egy hétig minden nap mi adtuk az ampullát neki. Szerencsére én is észrevettem,amikor kölyökként megette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!