Több kutyás gazdik, tenyésztők?
a 8 kutyás vagyok
természetesen ekkora falka azzal is együtt jár, hogy bonyolultabb a logisztika :) egyszerre max ötöt viszek ki sétálni, ez az a létszám, amire még tudok figyelni, ha pórázon kell vezetni őket, akkor max három. ha kirándulni, vagy nyaralni megyünk, akkor választunk a csapatból valakit/valakiket.
Egy ismerősömnek a legnagyobb létszám asszem 4 kutya volt. Dobi és három mudi. Ebből két mudi kint volt kennelben, egy mudi és a dobi a házban. Nap jó nagy részében volt a kertben játék, futás a kutyák közt, és 1-2 naponta nagy séta-futtatás a határban, vagy a közeli Duna parton. Emellett mindig vitt magával egy-két kutyát. Az aktívakkal sulizott is.
Szerintem max 5-6 kutya az a létszám, amivel egy ember naponta lelkiismeretesen tud dolgozni sétáltatás, tanítás, játék és szeretet kapcsán. Mert két turnusban még kényelmesen kezelhetőek, ha jól neveltek.
Nagyon szeretnék második kutyát Argos mellé, de még nem lehet :(
Fantának szerintem bőven elég, amit tudsz nyújtani...mármint ha mostanában nem csökkent jelentősen a napi foglalkozás-séta minősége-mennyisége :)
Köszönöm a sok választ. Szilvi köszönöm a biztatást.
Egyenlőre nem tervezek Fanta mellé másik kutyát, csak beszélgettem egy ismerőssel, aki elmondta, hogy ismer egy embert, aki 20 kis testű kutyát tart otthon(kertben, lakásban). Nekem ez rengetegnek tűnt, még akkor is ha kis méretűek.
Nálunk pont jót tett a második kutya, nem szegény Shellyt szekírozom a nevelési kényszeremmel, hanem Zizit, aki igényli is :D Úgy érzem, van még kapacitásom, de egyelőre nem kapkodunk, albérletben két kutya is bőven elég :)
Külön nem szoktam foglalkozni velük, a tanítás kétszer annyi idő, de minden más közös program. Shellym 10 éves, nem igényel olyan rettenetesen sok foglalkozást, nem játszós, nem feladatozós, néha elpattog a labdáért, de hamar elveszíti a lelkesedését, szóval sétákon vele nincs különösebb gond, megy felfedezni, én meg ráérek a dinkát fárasztani meg nevelni. Persze eleinte voltak gondok, annyira lekötötte a figyelmemet Zizi, hogy Shellyt egészen elhanyagoltam a sétákon, de erre gyorsan figyelmeztetett, elkezdte nagyon magasról letojni a fejemet, és akkor észrevettem magam :) Bele kell szokni :)
Viszont szerintem csak az egy és a kettő között van ekkora különbség, utána már nagyjából mindegy, hogy 3, 4 vagy 6 felé osztod magad, menni fog :) Bár persze kutyafüggő is, ha túl sok a minden lében kanál, az nehezíti a helyzetet... :D
Nekem két kutyám van. Egy felnőtt és egy növendék. A növendék még tanulás/képzés alatt áll, így külön viszem őket sétálni. Általában mindkettőt viszem minden nap, egymás után. Ha a párom itthon van, akkor együtt megyünk négyesben. Igyekszem mindkettővel ugyanannyit foglalkozni, de van, hogy a kicsivel többet.
Nem tudom mennyi az ideális létszám. Ez szerintem függ a kutya fajtájától is. Mert pl. 5 tacskót simán el lehet vinni egyszerre sétálni, így jut idő mindre, ugyanakkor 5 kaukázusit már nem mernék együtt sétáltatni, tehát nem jutna idő mindre. Szóval szerintem 2-3 kutya az ideális egy családban. De mondom, ez függ a fajtától, ki tud a családban velük foglalkozni, stb.
"Olvasom itt is, hogy ahol több kutya van, némelyik kutyára csak 2 naponta jut egyáltalán idő. Én ezt így nem tudnám csinálni, hogy tudom, hogy ma egyáltalán nem viszem sétálni valamelyik kutyámat... Számomra ez elfogadhatatlan. Ti ezt hogy élitek meg, nem zavar?"
a 8 kutyás vagyok ismét. más nevében nem beszélek, én magam igyekeztem tisztán fogalmazni: az EGYEDI foglakozásokra értettem, azt, hogy 2-3 naponta kerülnek sorra, sima labdázás, futtatás, bandázás jut mindenkinek minden nap. vannak olyan sportok is a repertoárunkban, amit nem is szabad heti 2-3 alkalomnál többször űzni, de rugalmasak vagyunk, akivel versenyre megyek, azzal többet foglalkozom _egyénileg_, mint akivel nem.
ahol választanom kell azok a kocsikázások, nagyobb kirándulások, oda már nem jön mindig mindenki, de igyekszünk igazságosan beosztani, átlagban hetente egy ilyen kalandunk azért akad, vetésforgóban viszem azokat a kutyáimat, akik nem fognak aznap edzeni, nem tüzelnek, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!