Ha tenyésztőtől veszek nj-t, akkor a későbbiekben vállalja a felelősséget, ha esetleg diszpláziás lesz?
5ös vagyok. Amúgy meg, aki munkára vesz kutyát, annak nem mindegy, hogy egészséges, vagy sem. Ettől még nem fogja eldobni/kirakni, csupán csak gáz, mikor munkára veszel egy kutyát és beteg lesz.
De persze a dp ritkábban öröklött, ahogy azt már írtam.
Nincs 100 %-os garancia a DP-re. Még akkor sem, ha akár a törzskönyvön a felmenők is mind mentesek voltak. Attól még előfordulhat az elváltozás. Vannak tenyésztők, amelyek a tenyésztésre, munkára vett kölyökhöz bizonyos garanciát adnak. Nincs rá szabályozás, hogy milyen mértékben vállaljon felelősséget a tenyésztő.
A kutya élőlény,amelynek létrejöttében rengeteg gén játszik szerepet. Ha egy tenyésztő igazoltan egészséges egyedeket párosított, ő megtett mindent, hogy a kölykök is egészségesek legyenek.Innentől csak az egyéni felelősség vállaláson múlik,mire vállal "garanciát".
Termèszetesen nem arra gondoltam,hogy visszaadom,hanem,hogy beszáll az esetleges műtét költségeibe.
Reagálva egyes válaszokra,ha még a tenyésztő sem vállal garanciát az esetleges gén hibákért,akkor nem látom értelmét jó helyről venni.
Ugyanis véleményem szerint főleg ez különbözteti meg a szaporítókat és a tenyésztőket.Vagyis,hogy az utóbbi körültekintően párosít,de ha ennek ellenére is előfordul valamilyen öröklött betegség,akkor vállalja a felelősséget.
Amúgy a dp mitől alakulhat ki,ha nem öröklött?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!