Tegnap vettem egy nagyon elismert tenyésztőtől egy 10 hetes kiskutyát. A tenyésztő azt mondta, hogy ha 1 éves koráig bármi genetikai betegsége kijön, akkor azért felelősséget vállal. Akkor ez hogy is van?
Na hát ez nekem se tiszta. Egy genetikai betegség bármikor előjöhet. Legyen az dp,epilepszia vagy fogazati probléma.
Ezek nincsenek korhoz kötve.
Mondjuk a dp-t 1 éves kor előtt is megtudod nézetni,sőt ha a fajta hajlamos rá,akkor meg mindenképp jó,ha tudod hogy állnak a dolgok.
A genetikai betegségek legnagyobb része 1, sőt fél éves korig jelentkezik. A tenyésztői garancia azt jelenti, hogyha ilyen a szűrések ellenére jelentkezik, akkor visszaadja a pénzt, vagy egy részét, vagy visszaveszi a kutyát. (Ez a vásárlás céljától, hoccy vagy tenyésztés, illetve a szerződéstől függ.)
Ezt teljesen megszokott záradék a szerződésben.
A tenyésztőnek tudnia is kell az ilyen esetekről, hiszen akkor ennél a párosításnál valami rejtett genetikai hiba van, tehát neki ki kell vennie a tenyésztésből a szülőket, illetve egymással nem szabad többször párosítani őket.
Minden olyan öröklött betegség, amiért a tenyésztő felelhet, megjelenik egy éves koráig. Akkor a legtöbb kötelező szűrővizsgálat is elvégezhető, így nem kell a kutya élete végéig várni arra, hogy vajon mit tudnánk a tenyésztő terhére írni.
A jog(polgári szerződés) az eladó és a vevő közötti vitás esetekre ennyi maximális időt ír elő.
úgy tudom, bár nem vagyok jogász , hogy a jog szerint , a kutya értéktárgy,mint az autó .
azaz,ha megsérül ,mondjuk megmérgezik ,megharapja egy másik kutya,stb.akkor kártérítésre vagy jogosult a kutya értékéig.(állatorvosi költségek,stb )
vagy : amennyiben egy tenyésztőtöl veszed, a jog szerint egy év jótállás érvényes rá, pont úgy mintha egy szolgáltatást vennél,és garanciát kapsz rá !
az esetleges adás-vételi szerződés szövegében bele szokták foglalni !
hiszen azért fizetsz érte sokat, mert a pedigréje jó, kíválló a vérvonala, egészségesek az ősei .
és az nem számít értéknövelő-vagy csökkentő tényezőnek,hogy " milyen aranyos " !!!
Szia!Megkérdezhetem hogy melyik tenyésztőtől vetted a kutyusod és hogy mennyibe került?
Ha nem akarod itt leírni privibe is írhatsz!
Előre is köszi:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!