Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mitől függ az, hogy egy kutya...

Mitől függ az, hogy egy kutya figyelmeztet-e, mielőtt odakap?

Figyelt kérdés
Pl. egyik kutya morog, vagy csúnyán néz stb mielőtt harapna. De az én kutyám nem csinál ilyet, hanem fekszik a rendelőben szép nyugisan, majd egy pillanat törtrésze alatt akarja megkapni az orvost. Persze nem ok nélkül, mivel randa gyulladás miatt kötözésre járunk és piszkosul fáj neki. De azért előtte legalább észre tudnám venni, hogy mikor jár ilyen a fejében...hogyhogy nem morog?
2013. aug. 16. 16:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Lehetséges hogy azért, mert előzőleg tiltottad a morgást. Most tehát nem morog, mert azt nem szabad, csak odakap.
2013. aug. 16. 17:14
 2/13 Oggi Doggi ***** válasza:

Azt hiszem, az lehet a baj, hogy amikor az orvos hirtelen hozzányúl a gyulladáshoz, akkor az még jobban fáj a kutyának, a másodperc töredéke alatt reagál a fájdalomra, és megpróbálja megvédeni magát. Ez ösztönösen jön neki szerintem. Mikor a rendelőben fekszik, és az orvos meg akarja vizsgálni, fogjátok a fejét. Legyetek nyugodtak és határozottak, mert a kutya megérzi, hogy ti nem görcsöltök rá erre, és átveszi az energiátokat, megnyugszik ő is. ha ideges energiát érez, akkor valszínű kevésbé érzi ő is úgy, hogy biztonságban van, jó kezek alatt. Tehát legyetek nyugdtak, határozottak, és mikor megpróbálná felkapni a fejét, hogy odakapjon, ne engedjétek neki.

Ennyit tehetsz szerintem ez ügyben.

2013. aug. 16. 17:15
 3/13 anonim ***** válasza:
Ha a fájdalom is hirtelen érkezik, akkor a kutyának sincs ideje előre jelezni... ilyenkor fogd a fejét és nyugtasd, de ha téged is megkapna, akkor szájkosár vagy a nyakát fogd le ne túl erősen.
2013. aug. 16. 17:38
 4/13 A kérdező kommentje:
Nem tiltottam a morgást, mert életében még soha nem morgott emberre. Még csak az kéne. Bár ez esetben talán érthető lenne, viszont végtelenül jóindulatú, kötözés után halálra nyalogatta az orvost :D
2013. aug. 16. 17:57
 5/13 anonim ***** válasza:

Függ magától a fajtától, az egyedtől, mennyire stabil az idegrendszere (ergo szaporítós kutya-e vagy sem), illetve függ a "támadótól". Hogy az illető mennyire veszi észre a kutya figyelmeztetéseit (még a morgás és odakapás előtt), mennyire hajlandó az illető ezt tudomásul venni, mennyire veszi figyelembe, vagy hagyja figyelmen kívül és közeledik tovább és még egy sor dologtól.

Minden kutya ad jelet a morgás/odakapás előtt, csak ezt nem sokan veszik észre. Rakj rá szájkosarat!

2013. aug. 16. 18:01
 6/13 anonim ***** válasza:

szerintem azért nem morog, mert nincs miért morognia. :D

Odakapással jelzi, hogy tartsd magad távol attól a ponttól.

Nálunk, ha valami bibi volt a kutyákon, először elfektettük, egyikünk nyugodtan lenn tartotta, míg a másikunk ellátta a problémás területet. Kezdeti megijedés után hagyják magukat a kutyák álltalában, utána pedig hálásak.

2013. aug. 16. 18:05
 7/13 anonim ***** válasza:
Ja persze, ebben az esetben természetesen azért kapott oda morgás nélkül, mert hirtelen fájdalom érte.
2013. aug. 16. 18:13
 8/13 anonim ***** válasza:
Ha állatorvoshoz viszed adjál rá szájkosarat. Akkor nem kell félni, hogy oda kap a dokinak.
2013. aug. 16. 18:41
 9/13 anonim ***** válasza:
Ha a doki kellő türelemmel ér hozzá, lassan, hogy legyen ideje a kutyának számolni a félelemmel, ami azért tör fel mert fájó pontját háborgatják, akkor sem fog odakapni.
2013. aug. 16. 18:48
 10/13 anonim ***** válasza:

szerintem jelzett ő előtte is csak ezt nagyon nehezen lehet észrevenni. majd a kérdező megerősít vagy megcáfol ebben. ugyanis én kétlem hogy az a kutya már eleve nyugodt lett volna főleg ha azt veszem számításba hogy kötözésre járnak tehát a kutya mostanra már tudja hogy ott mindig a sebét babrálják.

az egyik ami a legtipikusabb ilyenkor hogy sűrűn kezdi nyaldosni a száját, a szemeit ijedten forgatja -nem annyira feltűnően mint egy pánikos kutya esetében- pislog mindenkire hogy nah akkor most mi lesz. az izmok feszültek, tehát a kutya csak látszólag tűnik nyugodtnak. pl. ezt elfektetésnél is lehet érezni hogy "darabos" a mozgása, ugymond nem szívesen fekszik el vagy engedi el magát (finoman nyomni kell hogy méltóztasson elfeküdni pl. az oldalára mert magától nem szívesen teszi). amíg elfeküdt állapotában a kutya nem sóhajt egy nagyot addig csak "kényszerből" fekszik, nem engedte el magát teljesen. a füleken is általában látszik hogy a kutya nem érzi jól magát, kicsit hátracsapja vagy oldalra nem is tudnám ezt így rendesen leírni.

van még a sűrű ásítozás is. bár az már inkább fokozottabb izgalmi állapotban.

ha valaki a seb körül sündörög (tehát még senki nem nyúlt hozzá) pl. körülötte nyúl a kutyához vagy csak túl közel van a sebhez az illető akkor mindig az illetőn tartja a szemét, esetleg oda oda nyúl(na) a sebhez, megnyalogatja vagy szagolgatja azt mint aki tudni akarja hogy minden rendben nem esik a sebének bántódása. vagy akár az emberi kezet is nyalogathatja ami a seb körül bíbelődik.

van még az amikor a kutya visszatartja a lélegzetét (a legkönnyebben a lihegő kutyán lehet ezt észrevenni) mielőtt odakapna/harapna de ez pár mp és tényleg nagyon kell figyelni a kutyára ahhoz hogy időben reagálhassunk pl. tiltással.

a másik amikor pl. a lábán van egy seb és azt nem lehet kézbe fogni lazán hanem kicsit erősen le kell fogni mert a kutya állandóan el akarja azt húzni.

szóval kb. ennyi jutott így hirtelen eszembe. az hogy nem morog az még nem jelenti azt hogy nem jelzi azt hogy nem örülne ha a sebét babrálnák. nem kell a kutyának ahhoz morognia hogy egy számára nagyon fájdalmas dologra reflexből reagáljon. teljesen normálisan működik a kutyusod.

én azt csináltam hogy mindenképpen úgy helyezkedtem el hogy a doki/seb és a kutya feje között legyek. lehetőleg a kutya oldalára legyen fektetve. és szigorúan figyeltem arra hogy a feje maradjon lent (nem nyomtam vagy szorítottam le mert az jobban frusztrálja a kutyát!) ha láttam hogy kapna oda azonnal tiltottam de nem durván viszont határozottan . nálunk ez az á-á ami azt jelenti inkább hogy ne csináld, nem pedig azt hogy mindenképpen tilos hiszen fáj neki én is tudom. ha viselte akkor dicsértem fogtam a fejét (ezzel is megakadályozva hogy a dokiba haraphasson) simizgettem nyugtatólag de nem vittem túlzásba, amint túl voltunk a dolgon akkor meg szó szerint agyon szeretgettem hogy micsoda nagy legény volt. ebbe már a doki is részt vett :)

tudni kell hogy amíg úgy láttam hogy nagyon nyugtalan addíg a dokinak sem engedtem meg hogy babráljon. kicsit meg kell várni hogy a kutya lenyugodjon, hogy figyeljen rád másképp nem megy. ez nem szokott több lenni kb. öt percnél. viszont nem olyan könnyű mint ahogy írva van, mert nagyon fontos hogy te nyugodt legyél ámde határozott.

2013. aug. 16. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!