Van különbség fajtatiszta, és keverék kutyus között?
Kicsit értelmetlen kérdés tudom, de nekem mindigis keverkék kutyám volt/van. És egyszer szeretnék egy fajtatisztát, de olyan sok van, amelyik tetszik. És végülis szerintem a keverék kutya is nagyon szeretni való. És nagyon szereti a gazdáját. De, lényegében van valamilyen, akármilyen különbség a között, hogy fajtatiszta, vagy keverék? Mert azt tudom, hogy a fajtatiszta kutyák általában jobban fogékonyabbak a betegségekre, mert a keverék 2 kutyából van, vagy valami hasonló. És sok ismerősöm mondja, hogy a keverék kutyák talán még jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz mint a fajtatiszták. De kb ennyi ismerős mondja pont az ellentetjét, miszerint a fajtatiszta kutyák jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz. Akkor ebben van valami igazság? És hogy a keverék kutyák jobban különböznek mert sokkal többféle változatuk lehetséges, mint egy fajtából. Igaz ez is?
És akinek van/volt tapasztalata fajtatiszta, és keverék kutyákkal az hogy látja ezeket a dolgokat? Mik a különbségek a fajtatiszta, és keverék kutyák között, vagy akár miben hasonlítanak?
Nekem is volt több keverék kutyám és 2 fajtiszta is (bernáthegyi, shih-tzu) de szerintem nincs különbség. Kutya a keverék is meg a fajtiszta is. Ugyanúgy tudnak szeretni,hízelegni,ragaszkodni a gazdihoz.
Meg hát ha bele gondolsz,a mai fajtiszta kutyák is keverékként kezdték,hisz más fajták keveréséből lettek kitenyésztve.
Rajtad múlik, milyen lesz a kutyád.
A kutya alapjáraton hűséges és hálás, igaz barát, és jót tesz az embernek, legyen bármilyen fajta is. De ha a gazdája rosszul bánik vagy nem törődik vele, akkor abba bele tud őrülni.
A szegény, szaporított kutyák, a felelőtlen gazdik által szabadon hagyott, vagy épp ellenkezőleg, kurta madzagra csatolt ebek, a szabadon kószáló éhenkórászok mind-mind az ember bűnei, mintegy élő kiáltások az egész emberi faj ellen.
A kutya élőlény. Enni és aludni akar, fázik és melege van, szexel, játszik, unatkozik, érdeklődik, értelmes, és vágyik a szeretetre. Ha a vágyai beteljesülnek, elégedett, ha nem, boldogtalan.
Könnyű ráhúzni a vizes lepedőt egy beszédre képtelen kutyára, amikor lehet, csak nem törődtek vele, azért mogorva. És könnyű ráütni a bélyeget a kevéssé szimpatikus fajtára, hogy vérengző pofája van.
Igen, ha barátságos kutyát akarsz, vannak polpozíciós kutyák, kifejezetten családra tervezve és "kedvencségre" tenyésztve, de egy még egy genetikusan kitűnő állományú kutyát is tönkretehet a rossz bánásmód.
Vagy lefordítva egy példával: Van ismerősöm, aki azért vett kitűnő kenellből való goldent, mert kedvencet akart a gyereke mellé. Aztán a kiskutyát egész napra a bezárt lakásban hagyták, amíg dolgoztak, a kutya meg mindent megrágott és összepipilt. Az ismerős ki akarta dobni a kölyköt, mondván, kezelhetetetlen, pedig MEG SEM PRÓBÁLTA kezelni!
Csak akkor vegyél magadhoz kutyát, ha van türelmed hozzá.
Akkor pedig mindegy, fajtatiszta vagy keverék-e.
(Bár én magam a fajtamentők mellett vagyok :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!