Hogyan építsek apportot olyan kutyánál, akit abszolút nem érdekel se a labda, se a kaja?
Szóval az a helyzet, hogy labdázni szeretnénk :) De ezt a "dögöt" hidegen hagyja minden méretű és formájú labda, ilyen melegben nem érdekli a falat sem. A hozd parancsszót elméletileg ismeri (ha valamilyen furcsa okból van kedve labdázni, hibátlanul visszahozza parancsszóra), gyakorlatilag a füle botját se mozdítja rá, ha nincs éppen labdázós hangulatban. Próbáltam falatot tenni a labdába, de nem érdekli (abszolút nem kajás, falatot általában csak trükkért fogad el, de amint kb. van róla fogalma, mit kell csinálni, újra nem érdekli a dolog, inkább anya a jutalom :)), próbáltam másik kutyával együtt apportozni, hátha "irigy kutya", de pár futtatós balhé után (nem minden kutya van tisztában a környéken a közös labdázás fogalmával) sikerült stabilan kinevelnem belőle a másik játékáért bepróbálkozást, úgyhogy gyakorlatilag fut egy kört a másik kutyával, de a labdához oda sem szagol.
Bármi más ötlet? Nagyon szeretnénk labdázni :):):)
Először nem az apportosságot hanem a zsákmányosságot kell erősíteni - anélkül nincs apport. Kevés kutya az aki születetten apportos - ám tanulható és tanítható dolog.
Keress rá youtube-on "dog tug play tugging reward" kulcsszavak valamelyikére...
Hű, na akkor sorban:
1. Tényleg nem kötelező, de amikor van kedve, marhára tudja élvezni, és jó fárasztás lenne akkor is, ha aznap mondjuk nincs bandázás (sajnos az utóbbi időben megcsappant a banda, nagyrészt csak hétvégén van igazi "kutyázás"), mert jelen pillanatban csak engedelmesezünk, de az ugye konkrét MUNKA, nem szórakozás, ő is munkaként fogja fel (bár imádja). A pecázás tervben van, talán frizbit is érdemes lenne beszereznünk, de attól tartok, azzal is ugyanez lesz a gond: egyszerűen nem zsákmányos.
2. Köszönöm, megnézem és ki is próbáljuk valamikor :)
3. Köszi, megpróbálom akkor ráklikkelni :)
4. Nagyon-nagyon szépen köszönöm, találtam pár érdekes videót, ez tűnik eddig a legjárhatóbb útnak :)
Hát én akkor tanítottam meg a kutyámat labdázni, amikor eleve kötődési tréninget csináltunk. Akkor ugye nyilván érdekelte a kaja, így könnyen megtanulta és végül meg is szerette, mivel jó élményei fűződnek hozzá. :)
Egyébként semmiféle játék nem érdekelte az előtt, ha dobtam a labdát, kb utána sem nézett.
Mondjuk ezzel nem sokra mész, mert az apport miatt nyilván nem érdemes végig csinálni egy kötődési tréninget. Csak azért gondoltam megírom az én tapasztalatomat. :)
Meg kell találnod, h mivel apportozik szívesen! Akár a leglehetetlenebb dolgokkal is próbálkozhatsz! Nem mindegy az anyag sem és a forma sem!
Ugyanez a helyzet nálunk egyébként, mint nálatok.
A múltkor rájöttem, h Joey a szivacs anyagú dolgokat szereti. Kis medencébe dobáltunk fürdőszivacsot (megszívta magát vízzel ugye), rohant érte, mint az őrültek. Majd elkezdtük dobálni neki messzebb is és láss csodát, a kutya rohant érte és boldogan hozta vissza! :D
Úh most azon vagyok, h vmi hasonló anyagú, formájú vmit találjak, ami nehezebb, mint egy sima fürdő szivacs, h messzebbre is el lehessen neki dobni :)
Lehet, hogy akkor elkezdek különböző anyagokkal próbálkozni, ez eszembe se jutott :)
Joeynak esetleg ilyen szivacsos labda? Strandkellékként szokták árulni, illetve minden második kínainál is látni szoktam, van belőle kicsi-nagy, majdnem kemény és teljesen szivacsos állagú is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!