Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kiskutya megterhelése túl sok...

-Evetke- kérdése:

Kiskutya megterhelése túl sok mozgással?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Van egy 5 hónapos keverék kiskutyám. Amint megettek az oltásai, a Boráros tértől az Astoriáig sétáltattam hetente egyszer, később többször levittem futni terepre. Legutóbb azt hallottam, hogy ezzel nagyon leterhelem a kutyát. Arról szeretnék érdeklődni, hogy mennyiben lett ezzel megterhelve a kiskutya szervezete, kell-e neki valami étrendkiegészítőt adnom, ill. ajánlatos-e egy orvosi csontvizsgálat.
2013. aug. 13. 08:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Hát jó lenne tudni,mekkora kutyus.Mert egy kistestű nyilván kevesebbet bír,mint egy nagyobb testű.

De általánosságban elmondható,hogy 5 hónaposan még túl fiatal,ahhoz hogy veled fusson.Ilyenkor még azt szokták mondani,hogy csak annyit szaladgáljon,amennyit magától akar a kertben vagy kifutóban vagy ahol elengeded.

A séta nem probléma,igaz nem tudom mekkora távolság van a Boráros és az Astoria között.

Addig jó,amíg látod rajta hogy élvezi.

2013. aug. 13. 08:50
 2/14 anonim ***** válasza:

boráros astória nem olyan vészes táv.

A lényeg a futás. Mennyit milyen tempóba? mert félóra kocogás nem megterhelő egy kis kutyának se.. de 2óra gyorsabb futás már problémás lehet.

Amúgy a futtatás 1-1,5 éves kor alatt semekkora kutyának nem ajánlott.

2013. aug. 13. 08:54
 3/14 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom, hogy önmagában az a séta sok-e neki, viszont egy ilyen kicsi kutyának szerintem nem tesz jót ha a legnagyobb belvárosi szmogban sétál. Szerintem menjetek inkább át a Petőfi hídon, ott nagyon szép zöld területek vannak.
2013. aug. 13. 08:55
 4/14 A kérdező kommentje:
Nem tudom, mekkora lesz, mert abszolút keverék, most kb. a feje a térdeménél van (én átlag magas vagyok, 159 cm :) ). Addig futottunk a Népligetben, ameddig sok-sok energiája volt, és nagyon élvezte. Most elbizonytalanodtam eléggé, hogy rosszat tettem neki, és nem tudom, okozhattam-e már most kárt benne, és ha igen, mekkorát, és mit tehetek.
2013. aug. 13. 09:09
 5/14 anonim ***** válasza:
Levitted futni. De mégis hogy? Levitted, elengedted és szaladgált, amennyit akart, vagy te futtattad? Mert az utóbbival simán megterhelhetted. A sétától annyira nem lehet baja, de ha nagyon elfárad és még mindig vonszolod magad után, az már gáz.
2013. aug. 13. 09:25
 6/14 anonim ***** válasza:
5ös vagyok. Hát ezzel már semmit. Ami megtörtént, megtörtént. Vigyázz rá jobban. Amúgy meg vidd el egy normális orvoshoz és ő megmondja, hogy van-e valamilyen kiegészítőre szüksége. Ez attól is függ, hogy mit eszik.
2013. aug. 13. 09:27
 7/14 A kérdező kommentje:

Pórázon futott mellettem. Több energiával, mint én. Nem vonszoltam, sőt sokszor nekem kellett visszafognom - vagyis jobban bírta, mint én.

Ez miatt kevésbé is aggódom, mint a Boráros- Astoria séták miatt - azok után fél napokat átaludt.

2013. aug. 13. 09:35
 8/14 anonim ***** válasza:

A fél nap átalvása önmagában nem jelent semmi rosszat egy 5 hónapos kutyánál. Egy-egy kutyaovi után a kutyám még 5 hónaposan akkorákat aludt, hogy csak na - kifáradt, ennyi. Lehet, hogy a meleg miatt is fárasztóbb volt neki, ilyenkor nem bírják annyira a sétát, csak az esti/kora reggeli órákban szabad kivinni őket.

A futtatást egyelőre ne csináljátok. Az orvossal semmiképp se ártasz, ő biztos tud tanácsot adni az étrend kapcsán, hogy kell-e bármit módosítanod, inkább mint hogy kísérletezz.

2013. aug. 13. 09:57
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszi! az étrendkiegészítőt nem az etetése miatt kérdeztem, hanem a túlmozgatás orvoslására...
2013. aug. 13. 10:08
 10/14 mokkagyerek.blogspot ***** válasza:

Túl sok sétával is meg lehet terhelni. Mindegy, hogy látszólag nem fárad le, nem is a pórázos sétától kell lefáradnia, hanem a napi tanítás és játék és séta kombótól. Külföldi oldalakon hirdetik az öt perces szabályt,ami a PÓZÁROS sétára vonatkozik: kiskutya hónapok száma x öt perc, vagyis a tiédnek kb 25 percet lehetne pórázon sétálnia egyszerre, anélkül, hogy megerőltetné magát(nem szaglászós, andalgós sétáról van szó). Ha szabad játék van, akkor akkor hagyja abba, amikor neki jólesik, és annyit mozog, amennyit ő bír. Futattás, főleg kemény aszfalton meg nem ajánlott 1 éves kora alatt.

Ha kevesled a távot, érdemes beiktatni 25 perc után egy hosszabb szünetet,és szerintem nyugodtan kezdj el neki adni, valami zöldkagylókivonatot. Nálunk gyakori voltak a lesérülések (bicegések) még a zöldkagyló előtt, meg akkor túl is volt még sétáltatva. Ha szabadon sétál, az megint más tészta, akkor ő irányítja, hogy mennyit bír. Forrás: pl. [link]

Ugyanakkor személyes vélemény: mi mindig ráhúztunk kiskorában legalább egy 10 percet, de sokszor láttam, hogy már az is sok neki, pedig mozgékony fajtáról van szó. Nem jó látni, hogy a kutya már vonszolja magát a pórázon. Lehet, hogy így se lesz semmi baja felnőtt korában a kutyádnak, főleg, mert nem óriástestű, plusz keverék, de szerintem az inkább többször kevesebbet jó ötlet amíg ilyen pici kutyáról van szó. Előtte meg lehet vele játszani, könnyebb is a pórázszabályt egy nem hiperaktív, hanem picit fáradt kutyának megtanítani.

2013. aug. 13. 10:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!