Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Visszafordítható az ivartalaní...

Visszafordítható az ivartalanítás?

Figyelt kérdés
Lassan 2 éve fogadtam örökbe gy menhelyi máltai selyem pincsit. Az örökbe adás előtt már ivartalanították és kétoldali sérvvel is operálták. Szegény nagyon hányatott sorsú volt. Ha esetleg egyszer szeretnék neki kiskutyákat, akkor ez visszafordítható, vagy az ilyen műtét végleges?
2009. okt. 26. 13:23
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

az idegesít, hogy egy egyszerű kérdést tettem fel amire igen vagy nem a válasz. Nem ezzel foglalkozom és nem is akarok kutyatartásból illetve eladásból élni. De egyből szaporítónak titulálnak, meg tudatlannak. Kiváncsi lennék, hogy az okosok mondjuk az én szakmámban hogy állnák mg a helyüket.... én mégse hurrogok le senkit aki esetleg a programozáshoz nem ért. De itt sajnos sok az olyan ember aki egyből a másik torkának ugrik, ha valamit jobban tud és nem segítő, hanem sértő szándékkal válaszol.

Egyenlőre még nem hallottam, hogy a kutyatartáshoz is biológiai diploma kellene.....

2009. okt. 26. 15:35
 12/18 anonim ***** válasza:
79%
ne égesd a programozokat, légyszi ...
2009. okt. 26. 16:45
 13/18 anonim ***** válasza:
79%
csatlakozom az előttem szólóhoz, kérlek ne égess minket...
2009. okt. 26. 16:55
 14/18 anonim ***** válasza:
76%
Ha én veszek egy gépet akkor utána nézek hogy mit kell vele csinálni. Ezek alap dolgok, nem kell hozzá diploma.
2009. okt. 26. 17:22
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarlak téged bántani és szerintem a többiek sem akartak. Csak tudod kutyák millióit altatják el, mert már senkinek sem kellenek. Egyszer találtam egy kóbor kutyát, nem maradhatott nálam, sürgősen helyet kellett neki találnom. EGYETLEN BUDAPESTI MENHELYEN SEM VOLT MÁR HELY! Ez még a válság előtt volt, most még rosszabb a helyzet. A jelenlegi helyzetben felelőtlenség elletni a kutyákat, hacsak nem vagy tenyésztő, aki törzskönyvvel, a szülőkön a megfelelő szűrővizsgálatokat elvégezve, garanciával adja örökbe a kölyköt. Ha nem hiszel nekem, olvasd el ezt: [link]
2009. okt. 26. 17:24
 16/18 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó köszönöm a normális válaszod. Természetesen igazad van én is osztom ezt a nézetet. Nem az a gond. Már az első egyszerű válaszból is megértettem, hogy nem lehetséges. De ha lehetséges is lenne sem több alomra gondoltam volna, hanem maximum egyre. Én is szívemen viselem a menhelyen élő kutyák sorsát, ezért is fogadtam onnan örökbe és nem vettem.

De attól még, mert nem vagyok "állatorvos" és nem tudom, hogy egy ilyen műtétet hogyan végeznek, még nem kell egyből szaporítónak titulálni.

2009. okt. 26. 18:06
 17/18 anonim válasza:
100%

Kedves kérdező!

Senki sem rosszindulatból írta a válaszát. A felvilágosítása is nagyon fontos.

A jó tenyésztő előbb megtanul mindent a fajtáról, amelyet tenyészteni akar, szerez némi genetikai, biológiai, etológiai ismeretet, eljár kiállításokra és eldönti, hogy a tenyésztését milyen irányba kívánja elindítani. Arra törekszik, hogy a fajta egyedei az őseiknél jobbak, szebbek, egészségesebbek legyenek. Ennek egyik eszköze a törzskönyvezés, hogy vissza lehessen követni az ősöket és meg lehessen állapítani, melyiktől mit örökölhetett az adott kutya, ez alapján lehet megszabni, milyen párt választok a tenyészkutyámhoz. Sokan vannak úgy vele, hogy a szeretett kutyától akarnak egy utódot, de gondolj csak bele, vajon mi lesz a sorsa a testvéreinek!? Oda ajándékozod valakiknek, de nem lehetsz biztos benne, hogy jó gazdik lesznek. És aztán lesz megint néhány kóbor vagy menhelyi kutya, akit örökbe fogadnak és arra gondol a gazdájuk, hogy de jó lenne egy utódját megtartani. Ez egy ördögi kör... Ezért pártolom az ivartalanítást, még olyan esetben is, ha az embernek törzskönyvezett kutyája van, de nem akar vele tenyészteni. A kutya nem attól jó, hogy ivaros. Ha kedvencnek tartod vagy veszel egy törzskönyvezett kutyát például valamilyen kutyás sportra, munkára, de tenyészteni nem akarsz vagy nem tudsz vele, az a kutya attól még ugyanolyan jó, mint a többi.

Szeresd őt nagyon, foglalkozz vele sokat, tanítsd meg mindenre, amire akarod, élvezd a társaságát! Ha tetszik a fajta, amelyet képvisel és szeretnéd majd tenyészteni akkor tanulj meg mindent, ami ehhez szükséges és vegyél egy jó tenyészállatot, úgy kezdj hozzá!

És végül a válasz a kérdésedre: manapság már olyan ivartalanító műtéteket végeznek, amelyek nem visszafordíthatóak. A többiek írták már, hogy ez kihat a kutya egészségére is. A Te kutyád valószínűleg az átlagnál hosszabb életű lesz, mert nem fenyegetik azok a betegségek, amelyek az ivaros kutyákat megtámadhatják.

Üdvözlettel: Bíróné Cseh Éva (Kisbíró mudi kennel)

2009. okt. 27. 08:36
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

1. Bár már megválaszolták előttem, de nehogy szó érje a ház elejét, a kérdésedre a válasz: Nem, nem visszafordítható a dolog (szerencsére - teszem hozzá).

2. Ha utánpótláson gondolkozol, keresd fel a menhelyeket, állatmentőket, és akár "extra" igényed is lehet, hogy te egy ugyanilyen fajtájú kutyust szeretnél örökbefogadni. Hidd el, sajnos a sok szaporítónak, ész nélkül kutyát vásárlónak köszönhetően lesz kit hazavinned.

3. Hipotetikusan: hiába is pároztatád, hogy legyen "utánpótlás", több probléma is felmerül:

- több kölyök is születik, vajon a többivel, akit már nem akarsz/tudsz megtartani, mi lesz?

- a kölyök nem lesz ugyanolyan, mint a szülő, max hasonlít, de nem lesz ugyanaz. Van, aki annyira szerette az elvesztett ebet, hogy az új kutyus másik fajtájú, vagy keverék lett. Szóval, ne akard "klónozni", úgyis más lesz az eredmény.

2009. okt. 27. 12:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!