Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen tiltó/önuralomfejlesztő...

Milyen tiltó/önuralomfejlesztő gyakorlatokat ismertek?

Figyelt kérdés

Keresek olyan gyakorlatokat, amivel a kutya önuralmát lehet fejleszteni, a tiltásra rágyúrni, hogy kontrollálhatóbb legyen.

Én szoktam kaját, labdát, mindenféle érdekeset földre tenni/dobni, és megtiltani a kutyának, hogy felvegye, amíg engedélyt nem kap rá, illetve labdázásnál szoktam elvárni a helybenmaradást, amíg lengetem a karomat, mintha eldobnám, aztán egy idő után el is dobom, és csak jelre mehet utána. Ugyanezt pl. pecázásnál is eljátsszuk, ülés, fekvés, és csak "fogd"-ra indulhat a zsákmányért. Az esti kajálás is egy ilyen feladat tulajdonképpen, messzebb kell kivárniuk, amíg elkészítem, és csak engedélyre ehetnek. Az őrző-védőzés tervben van, de az nem ilyen mindennapos itthoni feladat, hanem nagyobb kaliberű, és momentán nem adottak hozzá a körülmények, de tervben van az is.

Mostanában, hogy macskagondjaink vannak, rájöttem, hogy ezekre jobban rá kéne gyúrni, úgyhogy emelni fogom a tétet a zsákmány élénkségével kapcsolatban, de jó lenne változatosabb helyzetekben is gyakorolni, szóval örömmel fogadok még tippeket :)

2013. júl. 26. 22:33
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Köszi :)) Azért látod, nekem is van még mit tanulnom ;)
2013. júl. 26. 23:16
 12/27 A kérdező kommentje:
kispalikee: úúú, ez az eldobott labdáról visszahívás eszembe se jutott, pedig nagyon állat, köszi :D Meg eleve a két labda sem, mármint nyilván ismerem a módszert, de valahogy nincs a tudatom felszínén. Úgyis kell mennünk labdát venni, nem bírják az olcsó madzagosok a rángatást, majd most lesz rögtön kettő :)
2013. júl. 26. 23:36
 13/27 anonim ***** válasza:
74%

őszinte leszek.

az én tapasztalatom az hogy a leírt módszerek (labdáról lehívni stb) és a tényleges önuralmat megkövetelő (macskára, emberre, kutyára rámegy stb) gyakorlatok között ég és föld a különbség.

az igazi önuralmat csakis úgy tudjátok gyakorolni ha egy olyan dolog a tét amit a kutya nagyon akar! ez lehet macska, ember, vagy egy fajtársa is akár. erre én akkor jöttem rá amikor már pl. a kérdező által leírt gyakorlatok tökéletesen mentek miközben emberről, kutyáról, macskáról alig tudtam lehívni vagy kontrollálni. szerintem ha igazán belegondol bárki, tapasztalhatta hogy a kutya teljesen más akkor amikor így gyakorlatozgatunk vele (mondjuk egy labdával) és teljesen más akkor amikor valamit Ő tényleg nagyon akar.

tehát, attól mert az általunk eldobott tárgyra nem megy rá engedély nélkül a kutya még nagyon is rá fog menni a hőn áhított macskára, vagy fajtársra, vagy emberre.

ezen pedig csak úgy lehet javítani ha folyamatosan ilyen helyzetbe kerültök és a lehető legmegfelelőbben és legegyértelműbben jelzed a kutya felé hogy mit akarsz.

2013. júl. 27. 05:32
 14/27 anonim ***** válasza:
azt hozzátenném hogy az enyém is imádja a labdákat. meglát egyet máris be van indulva. mégis. azt egy sima á-á val tudtam mindig kontrollálni. macska, ember, fajtárs már teljesen másik lapra tartozott. de szerintem aki már tapasztalta azt hogyan megy rá pl. a kedvenc labdájára a kutyája vagy hogyan menne egy macskára pl. az tökéletesen tudja miről is beszélek. ezért is van az hogy jutival az emberek bármit meg tudnak tanítani a kutyájuknak -mikor mehetnek a labdáért pl.- de az, hogy egy előtte haladó macskára ne figyeljen már koránt sem olyan egyszerű feladat.
2013. júl. 27. 05:44
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően én is labdát, kaját dobálok és tiltom, de ezt lehet azért érdekesebbé tenni. Ha pl. madzagra szereled és mozgatod (múltkor biciklire kötöttem a kutya kedvenc játékát), akkor nehezebb tiltani. Vagy olyat is csinálok mostanság, hogy a kutyám helyben marad, amíg a másikkal labdázok, kergetőzünk, stb. Ha kivárja, akkor ő is beszállhat, ha nem, akkor visszafektetem és kezdődik elölről. Aztán kutyacsere:)

A kaja eldobálásnál az időt szoktam húzni, amennyire csak lehet. Múltkor meg azt csináltam, hogy leraktam a vacsiját és nem helybenmaradást kértem tőle (az ilyenkor nem igazán gond neki), hanem lábnál követést a kaja felé. Ahogy a tál mellett haladgattunk el, szegény nem tudta már, hova nézegessen.

Meg mostanában a család macskája mellé szoktam odahívni és melléfektetni (amikor a macska kivárja; de alapvetően a macskák ugye megdermednek, ha kutya jön, nem olyan lököttek, hogy futni kezdjenek).

Következőnek egy madarat kéne szereznem, mert nálunk az a fő gond...

2013. júl. 27. 08:33
 16/27 anonim ***** válasza:
Illetve olyat is szoktam, hogy lábnál követésben jön a kutya, én magam előtt gurítom a labdáját a lábammal, és neki szemkontaktust kell tartania és nem azt néznie. Azt látom, hogyha ő is mozgásban van, nagyobb a kihívás, hogy ne ugorjon rá, úgyhogy ebben még fejlődnünk kell.
2013. júl. 27. 08:35
 17/27 A kérdező kommentje:

A madarakon már túl vagyunk, róluk szépen lekattant :)

#13: tudom, hogy nincs egyértelmű összefüggés a macska meg a labda között, de úgy vagyok vele, hogy ha elérem, hogy ésszel vadásszon (ami valahol természetes dolog, kint a vadonban sem lehet agyatlanul mindennek nekimennni), akkor macskázás közben is működni fog az agya, és akkor le tudom tiltani. Persze ezt azért kombinálnám kis elektromosos besegítéssel, meg kannával, meg ami jön, szóval nem önmagában ettől várom a csodát :) De szerintem sokat segítene, kevesebb egyéb módszert kéne bevetni, hogy felfogja a lényeget.

2013. júl. 27. 09:49
 18/27 A kérdező kommentje:
#15-16: ja, és persze köszi :) Ezt a menet közben labdagurigatást én is szoktam csinálni, de asszem a másikkal labdázás közben helybenmaradást bebuknánk gyorsan, kis minden lében kanál az állat :D Egyelőre azt gyakorolgatom vele, hogy ha nem neki dobom a labdát, akkor ne menjen utána (különben a másiknak esélye sincs elkapni), de ehhez is fogni kell a nyakörvét még az első pár dobásnál, meg utána is néha elindul. Mondjuk ezt ritkán is csinálom, a másik kutyám nem annyira labdás, neki sokszor inkább feladat, mint játék, de jó ötlet erre is rágyúrni kicsit :)
2013. júl. 27. 09:57
 19/27 anonim ***** válasza:

13as vagyok. azt hiszem értem már a lényeget. valóban itt alapvető problémák vannak és arra kell elsősorban rágyúrni. eddig azt hittem hogy a kutya mindennel tisztában van, mindenben jeleskedik csak komolyabb esetekben nehéz kontrollálni.

pl. ami nekem elsőnek nagyon feltűnt:

"Egyelőre azt gyakorolgatom vele, hogy ha nem neki dobom a labdát, akkor ne menjen utána (különben a másiknak esélye sincs elkapni), de ehhez is fogni kell a nyakörvét még az első pár dobásnál, meg utána is néha elindul. "

ezt le tudnád írni pontosabban, mert őszintén szólva sehol nem vágom hol jön itt a képbe az hogy a nyakörvét meg kell fogni.

gondolom leülteted a két kutyát, kiadod a "vár" parancsot vagy marad tök mindegy. eldobod a labdát. és amelyiket szólítod (morzsi hozd pl.) az mehet érte. a másik pedig szépen ülve (vagy akár fekve) marad. nincs hiszti, nincs szűkölés.

ha az a kutya amelyiket nem szólítottad elindul a labdáért egyszerűen rászólsz és visszahívod majd leülteted oda ahonnan elment.

ha végig nyugodtan maradt mehet a dicséret. majd a labdát neki dobnám következő körben.

ha nem tudsz rászólni (illetve a nyakörvét kell ahhoz fogn i hogy ne menjen el) akkor ott akárhogy is nézem tekintély problémák vannak.

nyakörv fogós elmélettel nem is tudom hogyan taníthatnád meg pl. a kutyát úgy helyben maradásra hogy te minél távolabb mész tőle és történjék bármi, nem mozdulhat el amíg te másképp nem rendelkezel.

pl. a kutya honnan tudja hogy nem neki dobod a labdát ha esetleg eddig minden repülő labda után vethette magát? (ezt csak a körülményekből sejtem hogy így van, nem teljesen megalapozott a gyanú) így nem csoda valóban hogy tényleg mindenre reagál ami él és mozog. hiszen ezzel gyakorlatilag arra tanítod a kutyát hogy valóban menjen azonnal rá a mozgó tárgyra (ezesetben labdára) mindenfajta kontroll nélkül. nem jó ez mert az ilyen kutyák hajlamosak a rohanó kisgyerek után is vetni magukat. vagy a futó emberke után.

így nézve már valóban rengeteget javítanak a gyakorlatok alapvető problémákon. és a nehezebb ügyeknek is lesz egy alapja.

2013. júl. 27. 18:49
 20/27 zsuzsabazsa ***** válasza:

Amikor nekem kettő kutyám volt eleinte én is megfogtam az egyik kutya nyakörvét míg a másiknak eldobtam a labdát. Na de azért mert a másik kutya lassabb volt. Nálam mindig kettő labda volt. Azt a kutyát amelyik gyorsabb volt, arra szoktattam, hogy várja meg míg az egyik labdát eldobom a lassúbbnak utána már ő úgy is tudta, hogy ő következik.

Nem kell ehhez leültetni sem, elég ha vár.Mindig tudta, hogy csak a második dobás az övé.

Csináltam azt is, hogy az egyik labdát északnak dobtam a másikat meg délnek így mind a kettő kutya szinte egyszerre tudott futni utána de másik irányba.

Nem igényel ez az egész semmi féle szaktudást. Akinek kettő kutyája van az úgyis rájön.

2013. júl. 27. 19:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!