Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy tudnám lebeszélni a...

Hogy tudnám lebeszélni a páromat a szaporításról?

Figyelt kérdés
Sziasztok.Lehet kicsit hosszú lesz de nem tudom röviden összefoglalni.3 éve vagyunk együtt a párommal,1 éve élünk együtt.Van 2 francia bulldogja,(a kan törzskönyves a szuka nem de 2 teljesen külön helyről lettek hozva nem hiszem h rokonok bár mostmár semmiben sem vagyok biztos)már akkor megvoltak amikor összejöttünk.Ő az első olyan ember az ismeretségi körömben akinek ilyen fajtájú kutyája van,semmit nem tudtam erről a fajtáról meg nem is érdekeltek különösebben soha a kutyák.Ő viszont rajong értük,régebben 1 ágyban aludt velük,szinte a gyerekeiként kezeli őket.Tavaly előállt azzal h fedeztessük be a szukát a kannal legyenek kiskutyák,biztos sok pénz lenne belőlük meg majd vegyünk 1 harmadikat is és legyenek mindig kicsik és így "tenyésztjük" őket.Ő azt mondta(egyébként a mai napig azt hiszi)h ért hozzá,minden jó lesz.Én meg elhittem neki.Egyébként 1 régi barátjától vette az ötletet ő szintén ezt csinálja,töle van a kan is,ő nagy "tenyésztőnek"tartja magát,persze nem az de ezt akkor még nem tudtam és mindent úgy csináltunk ahogy ő mondta.El is kelt az első alom valóban sokat kerestünk rajta,azt hittem ez így milyen egyszerű meg milyen jó.Most itt van a 2. is,5 hetesek szépek meg minden,de pár hete elkezdtem utána olvasni a dolgoknak és rájöttem h ez nem tenyésztés hanem szaporítás,láttam fajtamentő oldalakat,teljesen magam alá kerültem,olyan lelkiismeret furdalásom meg sírhatnékom van mindennap h sztem ebbe fogok belebolondulni.Én nem akarom ezt tenni kutyákkal meg nem akarok embereket becsapni.A barátom külföldön dolgozik 4 hete talán jövőhéten hazajön tegnap telefonon 10 percig mondtam neki h ez így nem jó,csak a kutyáknak ártunk felelőtlenek voltunk,csak a barátjára hallgattunk nem néztünk utána semminek,több alom biztos h nem lesz,helyeselt is de biztos h nem értette meg,azt mondta h akkor vegyünk 1 törzskönyves szukát hiába mondtam h az semmi,eü szűrések kellenek ami a kannak nincs,meg nem is lenne annyi pénzünk.Milyen érvekkel tudnék rá hatni?
2013. júl. 26. 12:00
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Régen előző párommal ugyanez volt a helyzet,mint most nálatok.Illetve majdnem ugyanez.Én voltam a kutyamániás,összeköltözés után,vásároltunk egy törzskönyves kan amstaffot.Nekem ezzel megvolt a boldogságom,ám a kedves exem arra gondolt,hogy vegyünk gyorsan egy szukát,majd ha lehet,akkor pároztassuk és mi is annyit keresünk rajta,mint amennyiért vettük a törzskönyves kant.

Akkor még én sem tudtam erről az egészről semmit.Így megállapodtunk,hogy most egy olcsóbb szukát veszünk.Megvettük kemény 30 ezer ft-ért...(No comm.)Szintén ismerőstől,aki "tenyészti" azaz évente 2x elleti a szukáját,és 20-30 ezerért árulja a kölyköket.Lekopogom benne legalább annyi volt,hogy féreghajtotta és beoltotta őket,mielőtt gazdához mentek.

Na ez 2,5 éve volt.A szuka már 5-6 hónapos korában megzavarodott,mint kiderült teljesen ideggyenge,antiszociális más kutyákkal,csak az embereket hajlandó elfogadni.A kan ezzel szemben "tökéletes",bármilyen nemű,korú és fajtájú kutyával elvan,és teljesen egészséges.

Na ezután mélyedtem bele a kutyázásba,így jöttem rá,hogy mekkora ostobaságra készülünk.Ahogy ezt közöltem az akkori párommal,ő ettől teljesen elzárkózott,mert hogy akkor is pénz van benne.A kölykökről meg már nem nekünk kell gondoskodni.Na ez a vita odáig fajult,hogy részben emiatt is,de szétmentünk,elköltöztem a kannal és ivartalanítottam mind a két kutyát.Ez volt a csúcspont,mert ő már a szomszéd c*gány keverék "amstaff" kutyájával is összehozta volna a szukát...Aki mellesleg minden állatra támadt.

Nekem azóta új kapcsolatom van,nemrég költöztünk össze,3 kutya van,köztük az amstaff kanom,aki tökéletesen beilleszkedett ide is.

Elnézést,ha hosszú lett,csak gondoltam megosztom veled,hogy nálunk a totális szakításig fajult a dolog,amit egyáltalán nem bánok,mivel nem tudnék egy olyan emberrel együtt élni,aki a kutyánkban csak a hasznot látja.

Szerintem ivartalaníttasd legalább a szukát,mire hazaér a párod,a reakciójából pedig tudsz dönteni a sorsotokról.

2013. júl. 26. 12:28
 12/28 A kérdező kommentje:
Ez jó ötlet,h vigyem el fajtamentőkhöz és tőlük hallja ezeket a dolgokat köszönöm szépen:)Egyébként sztem azt se tudja h van ilyen h fajtamentés én is csak azóta h itt olvastam róluk.Néztem képeket meg olvastam történeteket is hát rám igazából azok hatottak még mindig sírhatnékom van.Tiszta depis lettem h lehet miattam is került kutyus ilyen helyzetbe.Szembe tudnám magam köpni.
2013. júl. 26. 12:29
 13/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm valahol azért "jó"ilyen történetet olvasni h nemcsak én hittem el ilyen bolond dolgokat.
2013. júl. 26. 12:33
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egy tk-s kan kutyám van és a szüleim mondogatták párszor, hogy miért nem fedeztetek vele, hiszen olyan szép példány. Nem rossz szándékból mondták, nem is azért, hogy pénz legyen belőle, egyszerűen fogalmuk sem volt róla, hogy ez hogy megy.

Aztán szépen elmondtam nekik, hogy ehhez tenyészszemle, szűrések, kiállítási eredmények, stb. kellenének. Illetve hogy ők sem akarhatják, hogy egy fajta, amiért ennyire rajonganak, tönkremenjen, mert nem hozzáértő kezek választják ki, hogy milyen egyedek legyenek továbbtenyésztve. Gond nélkül megértették, elfogadták a dolgot. Ha a párod szereti a kutyáitokat, szerintem elég ha kitartóan érvelsz neki, egyszerűen csak többet kell tudnia róla, hogy mi mindent kockáztattok.

2013. júl. 26. 12:40
 15/28 anonim ***** válasza:

Valszínűleg párod a barátja nyomására kezdett bele a "tenyészprogramba", meg tudod győzni, hogy hagyja abba. A fajtamentők jó ötlet. Csak arra ügyelj, a barátja ne rángassa vissza a dilibe valami mondvacsinált indokkal ("jó, akkor megnézzük, hogy rokonok-e", "jó, akkor csinálunk pár oltást", "rendben, ha a picik jó idegrendszerűek, csak akkor adjuk el").

Amit javasoltak, hogy amíg párod hazaér ivartalanítsd a kutyákat: NEM! Suttyomban ilyet ne tegyél, ennek közös döntésnek kell lennie, bizonyíték, hogy párod meghozta a helyes döntést, megértette a problémát. Ha a beleegyezése nélkül ivartalanítanád a kutyákat, akkor az súlyos vétek a bizalom ellen, a párod pedig joggal beszámíthatatlan, hisztis nőnek fog nézni. Bár gondolom hasonló véleményen lehetsz, mert ezekre a feltevésekre nem reagáltál.

2013. júl. 26. 13:43
 16/28 Valletta ***** válasza:
100%

Jó ötlet a fajtamentés, de ott is találhat kifogást, mondván, hogy ő nem ketrecben tartja betegen, vakon, daganatosan a kutyáját, hanem az ágyban alszik, "mindent" megad neki stb.

Én inkább vinném el egy tisztességes, méregdrága tenyésztőhöz, ott meglátná a különbséget, és mivel mindenki szívesen beszél a kutyáiról, biztos nem kell majd faggatni, hogy mennyibe kerül egy szuka, mennyibe egy párosítás, milyen eredményei vannak a kutyáinak és mindez mennyibe került, hogyan kell megtervezni egy párosítást, mikre kell szűrni a kutyákat, stb. Szerintem ott leesne neki a tantusz. Emellett jó lenne elbeszélgetni vele az ivartalanítással járó előnyökről is. Ha ezek után is érdekli a tenyésztés és folytatni szeretné, akkor be kell lássa, hogy nem a pénzszerzésről szól, ami meg arról szól, az nem tenyésztés.

2013. júl. 26. 13:43
 17/28 anonim ***** válasza:

Ahogy írtad te is, nyomtass ki tájékoztató oldalakat ezzel kapcsolatban és mutasd meg a párodnak, hogy miért nem jó az amit csinál. Először is ezt kell megpróbálni, hogy ne legyen az, hogy tudatlanságból nem fogja fel, hogy miért nem helyes az amit ő most csinál.

Ha már "kinyílt a csipája" és akkor sem változtat, nem hagyja abba ilyen módon a szaporítást, akkor majd ráérsz még agyalni, hogy mi legyen.

2013. júl. 26. 13:47
 18/28 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat,mind hasznos volt:)Igen,a barátja rángatta bele,vagyis a barátomnak tetszett meg az h sok bulldog van körülötte és még pénze is van belőle.De 1 ideje már hála Istennek nem beszélnek.Szerintem rá fogom tudni beszélni h hagyjuk abba,szakítani semmiféleképpen nem szeretnék vele,bár amilyen a lelki állapotom ezek miatt az utóbbi pár hétben már ez is megfordult a fejemben ha nem hagyja magát meggyőzni.Nem hittem volna soha h pont a kutyák miatt leszek ilyen depis de nem tudok másra gondolni.
2013. júl. 26. 17:40
 19/28 A kérdező kommentje:
Az sem rossz ötlet h vigyem el 1 igazi tenyésztőhöz csak az a baj h nem ismerek egyet sem.Sok kennel oldalát megnéztem itt az interneten de a legtöbbről nem tudom eldönteni h tenyésztő v szaporító.A legtöbb törzskönyv nélkül is ad kutyákat az gondolom nem tenyésztő.Nem tudnátok mondani valakit aki tényleg normálisa csinálja és tudnánk vele beszélni h lássa a párom is a különbséget?
2013. júl. 26. 17:45
 20/28 A kérdező kommentje:
Az meg biztos h abbahagyja a szaporítást mert én többet nem segítek benne egyedül meg nem tudná csinálni(külföldön dolgozik több héten keresztül)Csak szeretném a minnél kevesebb vita lenne belőle.
2013. júl. 26. 17:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!