Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Érdemes lenne-e border collie-...

Érdemes lenne-e border collie-t tartanom?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

8.-os ballagásomra szeretnék venni magamnak egy border collie-t. Az udvarunk közepes méretű, napi 2 esetleg 3 séta meglenne, és sportolni(agility) is szeretnék majd vele. Órák után hazajövök, tanulok, utána foglalkoznék vele. Már kennelt is néztem(bordermania - aki ismeri, mondana róla véleményt?), pedig még pár év, mire ballagok :) Szerintetek így érdemes lenne tartanom?

Értelmes válaszokat szeretnék kérni :)

Köszönöm!

2013. júl. 6. 19:09
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Én is 10 évesen kaptam a bichonomat,most 21 vagyok.Nekem sose okozz problémát a kutya,mert 10 évesen is eléggé érett voltam a koromhoz képest.Mindig ő az első,még most is mindig az ő érdekeit tartom szem előtt!

Gimibe bekerültem az sem okozott különösebb változást,hamarabb keltem.Délután később lett levíve.De ennyi mindent hozzá igazítottam.

Viszont tesóm is 10 évesen kapott egy kutyát és ahogy bekerült középsuliba és gyakorlatra jár , a kutyájával elég keveset foglalkozik.

Ha a barátaival találkozik sose viszi le előtte sétálni.Max 5 percre ,hogy ne szóljak be neki.

tesóm most 18 éves)

Szóval eddig minden szép és jó volt,de bekerült a középsuliba és mintha a kutya érdekei megszüntek volna.

Nagyon sokat én sétáltatom az övét is,mert nem akarom,hogy össze pisilje a házat.

Ahányszor csak felvetettem,hogy többet kéne vele foglalkozni mindig csak én lettem lehülyézve..

Én mindig úgy szervezem a programokat,hogy előtte tuti biztos,hogy leviszem és ha haza jöttem akkor is.Még ha nincs is kedvem akkor is leviszem,mert ő nem tudja,hogy fáradt vagyok,neki viszont szükséges a séta!

Én sem a szüleimtől sem tesómtól nem várom el,hogy foglalkozzanak a kutyámmal.Amikor lázas vagyok vagy nagyon beteg akkor megkérem őket,hogy vigyék le.Megteszik természetesen.

Szóval összegezve én nem tudom,te mennyire gondolod komolyan a kutyázást,főleg egy border collie elég nagy kihívás lehet.De ha komolyan akkor nem lehet gond.

De benne lehet a pakliban az is ami tesómmal történt ő is komolyan gondolta és foglalkozott a kutyával.A suli,a társaság megváltoztatta.

Remélem tényleg komolyan gondolod és nem úgy mint tesóm.

2013. júl. 6. 22:07
 12/23 anonim ***** válasza:
Kedves másik mudis lány, szép dolog az ilyen elhatározás, de sajnos néha az élet beleszól.:(
2013. júl. 7. 04:43
 13/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm sz eddigi válaszokat! Tényleg sokat segítettek :)

Szerintem sem lesz gond gimi után. Biztosan találok rá módot, hogy velem maradjon. Lehetőleg a közelben keresek iskolát, és gyakran járok haza, vagy ha nem, akkor is próbálok úgy találni szállást, hogy ő is velem jöhessen.

2013. júl. 7. 15:24
 14/23 anonim ***** válasza:
Igen, de ez nálam nem elhatározás, hanem működik 12 éve 3 mudival. :) És te nem azt írtad, hogy nem viheted el, hanem hogy nem engedik. Mi az, hogy nem engedik. Ha a tiéd, akkor nem mondhatják meg. Bocsi, hogy reagálok az ilyen válaszokra, csak ilyenkor mindig belegondolok, hogy mi lenne ha velem történne, és már a gondolattól rosszul vagyok.
2013. júl. 7. 15:35
 15/23 anonim ***** válasza:
Szerintem ez attól is függ, hogy hol szeretnél tovább tanulni. Ha gimi után elmennél egyetemre ami mondjuk a városodban van, akkor szerintem nem lesz gond, mert úgyis hazamész minden nap, az óráid java részét meg úgyis te pakolgatod. DE! Én úgy nem vállalnám be a kutyát, ha másik városban tanulnék és csak hétvégén járnék haza. Én most pont ebben a cipőben járok és ezért nem is vállaltam be hamarabb a kutyust, de nem is baj mert nem tudná megkapni a számára szükséges foglalkozást. Én 120 km-re tanulok a szülővárosomtól, csak hétvégén járok haza, ha jól alakítom az órarendem, akkor már csütörtökön végzek. De ez az idő el is megy azzal, hogy tanulok, illetve a barátommal vagyok, észre sem veszem de már utazhatok is vissza. Kollégiumba nem lehet állatot vinni, albérletbe meg csak úgy működne ha nem lennének lakótársaid csak a tiéd lenne az egész lakás, de az úgy meg nagyon drága lenne 50 ezret egy hónapban biztos ki kéne csengetned neked és a szüleidnek + kaja amit te és a kutya is eszik. Nem egyszerű, nagyon gondold meg ezeket a dolgokat és mindenképp legyen egy képed arról hogy hova fogsz menni továbbtanulni, ha szeretnél, mert nem minden esetben fér úgy bele a kutya. Sok sikert!
2013. júl. 8. 15:42
 16/23 anonim ***** válasza:

hülyeség, miért ne foglalkozna vele egyetem alatt?

18 vagyok, még egy évem van hátra a suliból, 3 éves a borderem. ebben az évben tényleg kevesebb időm volt rá, de ez úgy tűnik, most jobb lesz (leadtam egy faktot, amivel feleslegesen szenvedtem).

a következő 1-2 év múlva lesz, ha minden összejön, tehát egyetem alatt... más, hogy én eleve kutyákkal szeretnék foglalkozni, szal az egyetem is ez irányú. mások is túlélték már, több kutyával is.

soka foglalkozás kell nekik, nagyon sok és kellően elszántnak és elmebetegnek kell lenned ahhoz, hogy bordered legyen. szerintem ha pici kis kétely már van benned, akkor válassz más fajtát. ha komolyan gondolod, hajrá.

bordermaniának meg írj, én eddig csak jókat hallottam a tenyésztőről, bár személy szerint a kutyái egyáltalán nem tetszenek.

2013. júl. 8. 23:20
 17/23 anonim ***** válasza:
Bordermaniát sportolásra?? Hát én nem ajánlanám....szépek, szépek, de ennyi.
2013. júl. 10. 17:01
 18/23 anonim ***** válasza:

Szerintem is, ha van kellő elszántságod, nyugodtan szerezz be egy kutyust, halgass azokra, akik ezt írták!;)

És akkor egy picit rátérve a kennelekre, már az előző válaszoló is írta, hogy a bordermaniás bc-k és az agility két külön fogalom... ez egy abszolút show vonalú kennel, biztos ki lehet fogni olyan kutyát, akivel lehet valamit kezdeni a pályán, de ha komoly céljaid vannak agility terén, akkor inkább ne innen vegyél kutyust.

Külföldön jobbak a lehetőségek, de Magyarországon is találhatsz szuper munkabordert, csak keresni kell a megfelelő kennelt, párosítást, és egyedet.

Ezeket a kenneleket ajánlanám:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

(Személyes tapasztalataim nincsenek a kennelekkel)

2013. júl. 10. 17:40
 19/23 anonim ***** válasza:
Ó, azt elfelejtettem említeni,hogy egy munkaborderrel tényleg rengeteget kell foglalkozni;) borzasztó nehéz őket lefárasztani
2013. júl. 12. 12:06
 20/23 A kérdező kommentje:
Igazából hobbi kategóriában gondolkozom. Agility sportnak kéne, hogy könnyebb legyen néhanapján lefárasztani :) Továbbá remek szórakozás! Meg a városomban és környékén rendezett kiállításra elvinni. Szóval nem a sport lesz a fő, hanem hogy jó kapcsolatot teremtsek vele, és hogy jól érezze magát az életében nálam. Remélem érhetően fogalmaztam :D
2013. júl. 18. 20:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!