Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Láb mellett való sétánál a...

Láb mellett való sétánál a kutya hogy van mellettem?

Figyelt kérdés

Bocsi, hogy egy "kicsit" hülyén fogalmaztam meg a kérdést, de nem tudom, hogy fogalmazhattam volna meg máshogy:S

Szóval, a kérdésem az lenne, hogy amikor egy helyben állok, és a kutyát behívom lábhoz, akkor ő ugyebár jobb oldalról a hátam mögött megkerülve leül a bal oldalamon.

De kutyasuliban felhívták rá a figyelmem, hogy ha engedelmes vizsgát akarok vele,(nem mostanában akarom a vizsgát) akkor olyanokra figyeljek, hogy amikor lábnál leül ne legyen előrébb az ő lába egy centivel sem, mint az enyém, mert amikor beül lábhoz, akkor a mancsai kb a lábujjaimmal egy vonalban vannak, vagy kicsit előrébb.

Nem tudom, hogy ez tényleg olyan fontos? mert most gyakoroltam vele, hogy ha beül lábhoz, akkor ne tegye előrébb, csak nem tudom, hogy tényleg ennyire fontos ez.

Illetve, a másik, amikor ebből a pozícióból elindulunk, akkor ő jön láb mellett, de ilyenkor tényleg egy kicsit megelőz(a lapockája a combom előtt van) és egyszerűen nem tudom rávezetni normálisan arra, hogy szépen jöjjön.

Amikor nézek videókat szabadon követésről, akkor a kutya a gazda mellett megy, és folyamatosan nézi.

Ezt valaki eltudná nekem mondani, hogy hogy érik el a kutyánál? mert az enyém csak akkor néz rám kb egy fél, 1 percig, ha szólok neki, hogy nézd, de utána rögtön a földet figyeli.(de ezt a percet is el kellett érni, mert eleinte csak rám pillantott, és nézett is tovább)

Amúgy egy huskyról van szó, nem könnyű eset, de lehetetlen nincs, így is nagyon engedelmes, csak finomítani kell a dolgokon, mert hát nem jól tanítottam meg neki. Rendkívül értelmes, rögtön megszokta érteni, hogy mit akarok tőle, aztán már csak gyakorlás kérdése, és úgy is csinálja, de ezt a kicsi megelőzést nem tudom, hogy hogy korrigáljam. Próbálkoztam azzal, hogy ha megelőz, akkor rögtön megállok,lábhoz, és ha bejön, úgy indulunk tovább, de akkor is az a pár cm előremenés megvan.(nem egyszer próbáltam ezt el vele)

Valami jó kis tippet tudnátok adni arra, hogy elérjem azt, hogy tényleg mellettem jöjjön, és hogy engem nézzen?

Pórázon szépen megy, ez szabadon követésnél probléma, amikor pl az utcákon megyünk így szabadon, akkor van ez a kicsit előrébb megyek szindróma.

(amúgy tényleg mindenről letiltható,meg engedelmes nagyon szokott rám figyelni, még ha egy macska is megy el előttünk az úton sem megy el(vagyis, elmenne,de ha azt mondom, hogy hagyd, akkor csak nézi, de nem megy oda, és ugyanúgy haladunk tovább)

2013. júl. 2. 10:16
1 2
 11/18 Szilvi & Argos ***** válasza:
81%

Először egy kis helyesbítés:

"A vizsga alatt a kutyavezetőnél NEM!!! lehet motiváló eszköz, vagy jutalmazó játék."

Csinálhatod azt is, hogy a játékot a hónod alá rakod, és eleinte alapállásban néhány pillanatnyi rád nézés után kapja is a játékot...ezt fokozatosan tolod-tolod több és több időre...

Ha kaját használsz, bal kezedben derékmagasságban tartod, és eleinte akár két lépésenként is jutalmazod, aztán ezt is ritkítod...majd alapállásban egy pillanatra kirakod a kezed oldalra, és ha a kutya rád néz, kapja a kaját...aztán ezt is több és több ideig, majd menet közben is elvárni.

Mindig csak annyit menetelj a kutyával egyszerre, ameddig VÉGIG tudja tartani a szemkontaktust!

Sok-sok IPO-s vidit nézve nekem úgy tűnik, hogy a legjobb versenyzők közül is soknak eléggé elől megy a kutyája...én sem értem ezt

2013. júl. 2. 15:05
 12/18 zsuzsabazsa ***** válasza:
Nem megy elől a kutya IPO-n csak úgy tűnik, és a fejét a gazda hasa felé felfelé fordítja. Már amelyik befordítja a fejét, de nem mindegyik.
2013. júl. 2. 16:44
 13/18 A kérdező kommentje:

hú, köszönöm a sok választ.

Kérdésekre válaszolva.

Nem megy sokkal előttem a kutya, de, mivel az alap tempója gyorsabb, ezért szépen lassan csak megelőz, ilyenkor mindig rászólok, hogy lábhoz, akkor visszavesz a tempóból, de aztán megint megfeledkezik magáról, és kezd gyorsulni. egyszer kipróbáltam, hogy ha nem szólok hozzá, akkor mennyire menne előre, és ha nem szólok, akkor ő simán lesz@rná, hogy épp gyakoroltunk ha annyira előre megy, hogy mondjuk már a hasa van egy vonalban a lábammal, akkor már nem is figyel.

Ezért 2-3 percenként figyelmeztetni kell, hogy lábhoz, és akkor nincs gond, de azt mondták, hogy vizsgán csak egyszer lehet elmondani egy vezényszót(nem tudom, hogy tényleg így van-e de ha így van, akkor tényleg jó sokára lesz meg az a vizsga:D)

De, amúgy lábnál követésnél a lapockája(marja) van egy vonalban a lábammal.

Őt lehet mindennel motiválni, kajával, játékkal, neki mind1, mert egy őrült:D

Az eddigi rám nézést úgy értem el, hogy szóltam, hogy nézd, és eleinte rögtön kapta a kaját, később elszámoltam magamban kettőig, és csak utána, aztán 5-ig,10-ig és így tovább, szóval így növelhető volt a nézés hossza. most már kb 1 perecig néz, de utána már elfordul(nem tudom, hogy ez is vizsgánál mennyire fontos, igazából nem olyan rég kezdtem el érdeklődni a vizsga iránt, ezért vagyok ilyen tudatlan:S)

Amúgy, ha mellettem ül, akkor szépen,egyenesen ül, talán az okozhat problémát, hogy nem mindig ül le annyira közel, hogy hozzáérjen a lábamhoz,hanem olyan 5 cm van közöttünk.

Kutyasuliban, menetelésnél nem nagyon lehetséges, hogy eldobok egy labdát, és örömködünk, mert akkor a többi gazdi szerintem meglincselne, ott csak kaja van, de amúgy ha valamit ügyesen csinál, akkor van egy elvont hangon sípoló labdája, és egy jó felkiáltással már repül is a labda, utána meg a kutya, szóval a nagy dicséretek, meg jutalmak is megvannak:) Utcán ha menne előre, akkor mindig azt mondom, hogy lassíts, és akkor visszavesz, a lábhoz általában vagy olyankor kérem, ha gyakorlunk, vagy valami miatt be kell hívni. A seprűnyél amúgy nagyon jó ötlet, nem is gondoltam rá;)

Amúgy, hobbi kutya, különösebb célom nincs a vizsgával, ezzel inkább magam előtt bizonyítok, hogy képesek voltunk rá, meg hogy egy jó csapat vagyunk mi ketten, és ez nekem örömet okozna. Amúgy agilityzek is vele, meg dogdancing bemutatón is voltunk már, szóval szeretek vele dolgozni:)

És emiatt nem lesz belőle robot, mert egy nap 2-3X 5-10 percre megkövetelem azt, hogy csak rám figyeljen, a nap többi részében, illetve a séták 90%-ában pedig kiélheti beteges vágyait:D(mert vannak neki) Ő egy igazi bolond kutya, aki még mindig képes meglepni egy-egy cselekedetével:) Ha meglátja, hogy kimentem a kertbe, akkor 2 percen keresztül rohangál behúzott fenékkel, mint akit puskából lőttek ki, és amikor mellém ér lefékez, bepucsít, rázza a seggét, és ugat, egyértelműen játékra hív, meg örül, és ha "veszem a lapot" és játékra megyek, akkor van borulás, mert elvárja, hogy megkergessem, hogy aztán ő kergethessen engem:D ezt azért írtam le, hogy érzékeltessem ,hogy nem egy robot, aki úgy viselkedik, ahogy a nagykönyvben meg van írva,hanem, mint egy őrült ámokfutó:)

Amúgy nagyon köszönöm a válaszokat, mind hasznos tanács volt, és valamennyit kipróbálom, biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog;)

Ment a zöld kéz mindenkinek:)

2013. júl. 3. 00:20
 14/18 zsuzsabazsa ***** válasza:
Mivel az alap tempója gyorsabb, ilyenkor neked kell lépést tartanod a kutyával. A gyorsabb tempó szebb és mutatósabb és sportosabb, mintha a kutya lemaradozna és folyton hívogatni kéne lábhoz. Éppen az olyan kutyákat kell gyorsabb tempóra ösztökélni, hogy lépést tartson a gazdájával.
2013. júl. 3. 12:13
 15/18 anonim ***** válasza:

Akkor jó. Egy kutya akkor boldog ha ámokfutó is lehet. :)

Csak azért írtam a robotot, mert azt is felvetetted, hogy talán sétaközben sem kéne hagynod, hogy mászkáljon.

2013. júl. 3. 12:15
 16/18 A kérdező kommentje:

Nem azt vetettem fel, hogy nem kéne hagyni:D lehet, félre érthető volt. Hanem arra gondoltam, hogy lehet, hogy azért megy előre gyakorláskor is, mert megszokja, hogy általában mindig előttem megy, ha nincs rajta póráz.

Így értettem:D de nem akarom én mindig visszahívni, mert neki se lenne jó, meg nekem se:D

2013. júl. 3. 12:45
 17/18 zsuzsabazsa ***** válasza:

Mellesleg az utcán is lehet gyakorolni a tempósabb láb mellett követést, nem csak a suliban kell gyakorolni.

Előtte felkészíted a kutyát, vagyis alapállást vesztek fel, és a lábhoz vezényszóval nekiiramodtok. Lehet belevinni egy ki szlalomot az emberek között, egy kis jobbra-balra át-ot, hátraarcot, menet közbeni ültetést állítást és fektetést. Mikor ez megvan akkor lehet lazítani vagyis hagyod hagy menjen a kutyád a dolgára ill szaglászni és ténferegni.

2013. júl. 3. 12:53
 18/18 anonim ***** válasza:
0%

:)

mégis csak túlértékeled:)

a láb mellet követést lehet gyakorolni, lehet erőlködni, van akinek könnyebben megy, de ha nem jól állsz a kutyádhoz, ha nincs meg a tisztelet ,bármennyit is gyakorolsz ,sz@rt sem fog érni!

a Bh vizsga lényege a kutya kézben tartásának ,irányíthatóságának,nevelésének ,és a gazdához való viszonyának vizsgálata:)

hogyan ül?? hol a lába?? mennyire megy elöl?? nem számít,ha nem marad helyben ,ha elkolbászol,ha nem marad ülve, fa lefekszik mikor nem kellene ,stb:)

a szabadon követés pedig az irányíthatóságról szól , ha én azt akarom akkor a kutya mellettem KELL HOGY MENJEN ,PÓRÁZON,VAGY A-NÉLKÜL!!minden külső körülmény dacára. ha 2 hétig hagyom ,hogy tegye amit akar, vajon miért engedelmeskedne 2 hét után, egy szoros láb mellett követéskor??

2013. júl. 6. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!