Kiallitok, ti hogy vagytok ezzel?
Bennem még csak felmerült a dolog, h majd... egyszer.. ha adottak lesznek a körülmények a tenyésztésre, akkor belevágnék. De ezek miatt nekem már most elmegy az egésztől a kedvem. Szfvári CACIB-on találkoztunk a kutyusom tenyésztőjével, a világkiállításon fajtán belül 4. helyezett lett a kutyám tesója. Most meg leküldték egy 'Nagyon jó' értékeléssel.
Nem egyszer hallottam már azt is, h menni alig tudó kutya nyert és ehhez hasonlók.
Nekem nagyon elment a kedvem az egésztől, mert azért ez is velejárója a tenyésztésnek...
Néha nehéz valóban. Mi magyar fajtások vagyunk, és nálunk az idei, budapesti Világkiállításon olyan pofátlan eredmények születtek, hogy teljesen ki voltak akadva a tenyésztők, kiállítók. Amelyik kategóriába nevezve volt külföldi kutya, akkor szinte biztosan az nyert, ami, ha olyan minőségű lett volna az az eb, még talán elfogadható is lett volna, de így... Az összevetés nevetséges látvány volt. A kiállítási eredmények alapján tehát a hazai állománynál jobb a külföldi, még magyar fajtát is a határon túlon érdemes keresni.
Ami ránk nézve azért rettentő szomorú,mert a WDS-en, ahol ott volt a magyar kutyák színe-java, sosem látott nevezési létszámmal (130 körül), mindenhol magyarul nem tudó felvezetők örülhettek a sikernek, mintha mi csak statiszták lettünk volna az ő győzelmükhöz. Az egyik osztály győztese pl. színhibás volt (ráadásul ott, ahová a legtöbb kutya volt nevezve), de ezen kívül is több olyan súlyos hibája volt, hogy csak a sziluettjét nézve még a fajtáját sem lehetett volna kitalálni. De akadtak más súlyos hibával rendelkező győztesek is, amiket magyar felvezető kezében, nagyon nagy jóindulattal egy Jó vagy Nagyon jó eredménnyel kiküldtek volna egyéb esetben. Nem irigységből, de az ember jobban örülne, ha olyan kutya győzné le, ha már legyőzi, amit elnézegetne ő is az udvarában. De az összes magyar fajtánál ez volt a helyzet, a szerdai CACIB-on és a többi napon egyaránt.
Szomorú, hogy ilyen példányokat hoztak ki osztály- és/vagy fajtagyőztesként, a saját hazánkban megrendezett Világkiállításon, hazai kutyák hátrányára. Én elhiszem, hogy a külföldiek drágán neveznek, messziről utaznak és kedvet kell nekik csinálni ahhoz, hogy gyakrabban jöjjenek újra Magyarországra nevezni, de mikor ez ennyire nyíltan és felháborító eredményekkel történik, akkor nem csoda, ha sok embernek elmegy a kedve a kiállításra járásról. Meg is lehet nézni az eredményét, régen mennyi kutya volt nevezve, nem ritkán két, sőt, három bíró is állt a körben, egy-egy ringtitkárral, hogy ne csússzanak a bírálattal, ma meg eléggé visszaesett a nevezési kedv a magas árak és a pofátlan végeredmények miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!