A kutyákat miért nem lehet úgy szabadon engedni mint a macskákat?
Ez egy részlet Dr. Horváth Dávid állatorvos rovatából:
"A macskák nem annyira szociális állatok, mint a kutyák! Önállóbbak! A macskák egyedül is szeretnek játszani, bár kétségtelen, ha felkínálják nekik, szívesen játszanak gazdájukkal. A macska-ember viszony inkább anya-gyerek, mintsem társas viszonyhoz hasonlítható. Az állat ellátást vár, ezt viszonozza a gondoskodásra felszólító jelekkel, pl. hagyja magát dögönyözni, dorombol és dörgölőzik a gazdájához. Talán ezek a különbségek a kutya és a macska között annak is betudhatóak, hogy a kutyát 130000 éve háziasították, a macskát csak néhány ezer éve. Egy átlagos kutya csaknem 50 szót megért, a macska csak néhányat, pl. cicc-cicc, sicc, stb. De ennek ellenére az ember által tartott kedvencállatok közül a macska a kutya után a legértelmesebb társ. A macskák köszönnek például, ha aznap először látják gazdájukat. Összességében a macska inkább kiváltja a gondoskodást, gondozói magatartást indukál, ezért is van az szerintem, hogy a macskatartók többsége nő.
Igaz, hogy inkább a házhoz, területhez ragaszkodik a macska, mintsem az emberhez?
- Semmiképpen sem beszélhetünk náluk olyan kötődésről, mint a kutya esetében."
Amúgy vannak olyan kutyák, amiket szabadon engednek, most az önmagukat sétáltató kutyákra gondolok és ők is mindig (kivéve persze baleset, befogás stb...)hazatérnek. Másrészt egy jól kiképzett kutyát sem kell sétáltatás alkalmával figyelni, nem szalad el, nem kószál el, szabadon követ, na ezt csináld meg egy macskával. A macska persze, hogy haza jön, mert territoriális állat, ragaszkodik a területéhez. A kutya és a macska is remek állat, nem tudom miért kell összehasonlítgatni őket.
26os vagyok.
Láttál te már kiskora óta önsétáltató kutyát? Tudod, akiknek kinyitják reggel a kaput és este hazamennek. Mert a környékünkön van pár. Semmi baj velük, imádják a kutyáimat, és körbenéznek az úttestnél mielőtt átmennének. Ugyanúgy ki lehet őket engedni, nincs azzal semmi probléma, csak akinek fontos a kutyája, az nem teszi ezt meg, mert még a legjobban nevelt kutyával is történhet valami baj.
Mi bajod a macskákkal?? Én bántottam egy szóval is a kutyákat??
Akkor te se degradáld a macskákat. Én megmondtam, hogy mindkét állat ugyanannyit ér és van lelke mindkettőnek de a kutyákat tényleg nem meri mindenki bevállalni szabadon. vagy most csesszél le mert nincs igazam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!