Most fedeztetek először a kanommal, jó tanácsok?
Figyelt kérdés
2013. máj. 27. 15:56
11/25 anonim válasza:
Tényleg nem keverékek? Tehát a kiskutyákat törzskönyvvel együtt adjátok el, igaz? No akkor már csak annyi probléma van, hogy nulla szakértelem nélkül pároztattok, és a hozzá nem értésetekkel csak romboljátok az adott fajta színvonalát.
12/25 A kérdező kommentje:
Ezt mind a kérdésből és a kommentekből szűrted le.Te valami látnok vagy?A szombati lottó számokat megírnád priviben?Én nem tenyésztek,de a kiskutyák törzskönyveztetve lesznek.Nálam a kan van,a szuka valaki másé.Nem volt még saját kanom,és szó szerint rettegek,hogy valami nem jól sül el.300km-ert utaznak miatta.
2013. máj. 27. 20:59
13/25 A kérdező kommentje:
Nem a kutyák minőségével van baj,hanem se a szuka gazdája sem én nem segédkeztünk még aktívan fedeztetésnél.
2013. máj. 27. 21:00
14/25 anonim válasza:
Ne legyetek rosszindulatúak!!!
Valahol mindeni elkezdi senki nem úgy születik, hogy keni vágja. Ezt nem lehet könyvekből tanulni én több mint 20 éve kutyázom. Aki szaporít az nem fogja a szukát elvinni progeszteronszint mérésre sem. És ez a kan lehet, egy különleges vérvonal, nem?
Egy kérdésre lehet egyszerűen válaszolni nem kell mindig mindent túlbonyolítani. Megfigyeltem mindig az a legokosabb akinek fingja sincs a kutyázásról!
15/25 anonim válasza:
Nyilvánvalóan el kell kezdeni valahol, de ez a nagy szakértő fogja magát, és kitalálja, hogy fedezni fog a kanjával. Kíváncsi vagyok, milyen lépéseket tett, hogy tanuljon a tenyésztésről, és ne csak úgy a hasára csapva ugrasszon rá egy kant egy szukára. Mert itt bizony ez történik. Neki van egy ivaros kanja, életében nem látott még fedezést, fogalma sincs róla, hogyan kell, mégis nagy örömmel gyártja a kiskutyákat a jó kis fedezési pénzért. Én bizony ennyit látok. Mert5 ha valamicskét konyítana a tenyésztéshez, nem a gyakori kérdéseken nézelődne tanácsokért. Mivel az itteniek nagy többsége nem tanult genetikát és tenyésztést, hogy segítsen elvégeztetni a megfelelő szűréseket a szülőkön, kiválassza a két legígéretesebb kutyát, akik egy párként a legelőnyösebb géneket örökítik majd tovább, végig vezessen egy megtermékenyítést, majd megfelelően ellássa a szukát és a kicsiket. Szóval bocsi, hogy véleményt formálok, de ezen információk alapján nem tudok nyugodt szívvel elsiklani a kérdés felett, mert te és a másik kutya gazdája csak súlyosbítjátok a magyarországi helyzetet.
16/25 anonim válasza:
Persze, hogy el kell kezdeni valahol de nem két tapasztalatlan kezdőnek kell összeállni, hanem meg kell kérni olyat, aki ért is hozzá! Nekem is csak kanom van, de egy tenyésztő-állatorvos megtanított engem is, hogy hogyan kell csinálni ha természetes úton nem jönne össze. Csak úgy tapasztalatlanul nem mertem volna bevállalni egyedül egy olyan fedezést, ami vagy összejön vagy nem. Aki erre adja a fejét annak legyenek olyan hozzáértő ismerősei akik eleinte segítenek benne! Amikor már van elég gyakorlatod, akkor lehet egyedül is. Ha a kan nem akarja, akkor a szuka nincs időben. Ha időben van, akkor akarja a kan is. Ettől még nem biztos, hogy sikerül is nekik, de azon kívül, hogy alájuk nyúlsz és megpróbálsz segíteni, hogy ne üljön le a szuka és megfelelő magasságban legyen, mást nem nagyon tehetsz. Ha nem megy, akkor állatorvost kell hívni, mert nem hinném, hogy le tudod venni a spermát, nincs katétered sem, nem tudod mit kell vele csinálni és az ilyesmit amúgy sem a gyakorikérdéseken szokás megtanulni. Az se mindegy, hogy mekkora a kutya, mert egy óriástestűnél sokkal nagyobb a sérülés veszélye, mint egy kistestűnél, arról nem is beszélve, hogy nem mindegy, hogy 20 kilót kell megtartanotok vagy 120-at. A fedezés nem játék, nem jó tudatlanul kisérletezni vele! Mire mindkét kutya eljut odáig, hogy tenyészthető legyen, addigra már annyi munka és annyi százezer forint bennük van, hogy nem értem miért kell az állatorvoson vagy egy tapasztalt tenyésztő ismerős odahívásán spórolni? Nekem gyanús, hogy az az állatorvos vajon miért nem akart segíteni? Valószínűleg nem azért, mert nem tudott volna. Lehet, hogy ő sem ért egyet ezzel a fedezéssel.
17/25 A kérdező kommentje:
Próbálom összefoglalni,most kerültem sorra a gépnél:D Szóval,mindkét kutya szűrve van,ill negatív-Patella Luxatió,Szívultrahang és egy fajtára jellemző szembetegségre PRA.A kanom Szerb és Horvát CH,a szuka csak Hungária Junior champion.+tenyészszemle.(tenyésztésre javasolt mindkettő)Én is tenyésztettem a fajtát,vittem mindig fedeztetni a szukáimat,mert saját kanom most van először.Tapasztalatom e téren annyi,hogy azt az egy alkalmat leszámítva,amikor végül is mesterségesen lett megtermékenyítve a szuka,mindig gond nélkül lezajlott a fedezés,csak utána kellett tartani a párt.
2013. máj. 28. 14:35
18/25 A kérdező kommentje:
Kimaradt,hogy az állatorvos,csak a mesterséges megtermékenyítésben tud segíteni,mert nem tenyésztő.Elméletben tudja mit mikor hogyan,mint ahogy én is.De nem volt még segítség fedeztetésnél.Lenne most saját aktív szukám,azt azért megoldanám,de az idegenek előtt nem akarok leégni.
2013. máj. 28. 14:40
19/25 anonim válasza:
De akkor milyen segítséget vársz? Ha szukával van tapasztalatod, akkor láttad, hogy mit csinált olyankor a kan. Ha a szuka időben van, akkor a kan akarja. Ha technikailag valami okból mégsem sikerül, akkor meg marad a mesterséges. Vagy valami köztes megoldást szeretnél? Nem értem. Olyan varázsszó nincs, amitől hirtelen összecsatlakoznak.
20/25 A kérdező kommentje:
Fél füllel azért hallottam közben,hogy vannak praktikák a kan fedezőkedvének meghozására.Pár tíz perc elzárás a szukától és egyebek ilyesmi...
2013. máj. 28. 15:35
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!