Mondanátok jó házőrző kutyákat?
Szerintem magyar viszonylatban komondor, kuvasz tökéletesek.
Már ha sétáltatni is szeretnéd... (és kell, tök mindegy, milyen fajtát választasz.:))
Ha egy moszkvai/káj nevelése nem úgy sikerül, ahogy kellene, és sétánál elszabadul, az nagyon nagy baj lehet...
Egy komondor, kuvasz épp elég jó házőrzők, de mégsem annyira "drasztikusak", mint a moszkvai/káj/kau.
Én azért is választanám őket, mert a dobi, roti, nj általában ŐV-t kíván, és vagy alapból, vagy tanultan, de karra fog.
Ha pedig tényleg házőrzésre kell, mert gázosabb a környék, a karra fogás egyenlő lehet a halállal, mert egy kicsit is felkészültebb támadó nemes egyszerűséggel oldalba szúrja szerencsétlent.
(Bár ma már tök mindegy, van-e kutya a háznál, még a méreggel sem tökölnek, csak megnyomnak valami ultrahangos sípot és kész.)
De mégis, egy komondor, kuvasz egészen máshogy véd. (Sokan azt hiszik, félnek, és azért nem mennek közel a támadóhoz, vagy ha közel is mennek, azonnal elugranak.)
Ez elég félelmetes kinézetű:
7-es ez szőrnyű:-)
Ha ez jönne szembe velem sírva menekűlnék a másik irányba.
Hát ha magyar fajta és házőrző, akkor gondolom kuvasz vagy komondor. És akkor néhány tanács. A minőségi táp alatt nem tudom mit értesz, de ha a prémium kategóriát, akkor máris felejtsd el. És az lenne a legjobb, ha magát a tápot elfelejtenéd és ha megtudod oldani, akkor hússal és a hozzá való kiegészítőkkel etess. Olcsóbb, egészségesebb, bár kell egy mélyhűtőláda.
Az ovi és a suli jó dolog a szocializáció miatt, de csupán emiatt van értelme. A komolyabb képzést felejtsd el, elégedj meg annyival, hogy a kutya ne menjen el, ha nem akarod és be tudd hívni. Ennyi. Az ül, fekszik stb dolgot ne erőltesd. Ha a kutya csinálja ok, de erőltetni nem szabad. Ha esetleg pedig az őrző-védő jutott eszedbe, azt pedig sürgősen felejtsd el. Ezek nem személyvédő kutyák, hanem területőrzők. Ösztönösen tudják mi a dolguk, erre nem kell tanítani őket. Az ŐV képzés csak elrontja az ösztönkészletüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!