Ti hogyan reagáltok a felelőtlen gazdák vádaskodására, viselkedésére? Egyáltalán mit tesztek, ha a kutyátokat megtámadja egy másik kutya?
A múlt héten kétszer is ért atrocitás a felelőtlen gazdák miatt, és még nekik állt feljebb. Golden retriever keverék kutyám van, 1,5 éves, kan. Séták alkalmával keresem azokat a helyeket, ahol nincsenek emberek, nem zavarnak minket és mi sem zavarunk senkit. De a célig azért végig kell menni lakott területen. Az első eset:Pórázon viszem a kutyámat, szembe jön egy bicajos férfi, mellette fut a két kutyája, póráz nem is volt a hapsinál. A két kutya, amint meglátta a kutyámat, megindultak felénk, és ott tépték ezt a szerencsétlent, ahol tudták. A férfi hiába szólítgatta a kutyáit, azok sz@rtak rá magasról. Amikor végre elengedték a kutyámat, akkor a hapsit szó szerint elküldtem a k.urva anyjába, és üvöltöztem vele. Erre neki állt feljebb, hogy én túlzok, és ha kutyát tartok, akkor szokjak hozzá, hogy megtámadhatják más kutyák, és neveljem meg, hogy póráz nélkül is sétálhasson(?). Hozzáteszem, lakott területen, ahol száguldoznak az autók, sétálnak az emberek gyerekekkel, más kutyákkal, én pórázon viszem. És nem azért, mert neveletlen, hiszen nem az. Ahol nem zavarunk senkit, vagy kijelölt terület, ott hagyom, hogy rohangáljon egyedül vagy más kutyákkal.
A másik: Nyírja a nő a füvet a háza előtt, a kapu nyitva. Kiront egy bazi nagy kutya a kertből, és nekimegy a kutyámnak. Megint a szokásos, a nő hívja a kutyáját, az sz@rik rá, az én kutyámat veszi célba. Ekkor ilyet mond a nő:Nem kell félnem a kutyájától, csak a kutyákat támadja. Ekkor nekem felment a pumpám, és elmagyaráztam neki, hogy meg kellene nevelnie a kutyáját. Ez nagyon nem tetszett neki, mondván, hogy nem történt semmi baj, mit sipákolok...
Én már komolyan ott tartok, hogy nem fogom kivinni a kutyámat az utcára, mert nem akarom, hogy a szemem előtt tépjék őt szét. De tudom, hogy ez sem megoldás, mert akkor meg csak a kutyám fog szenvedni. Jogosítványom nincsen, tehát még csak azt sem tudom, hogy elautózok vele olyan helyre, ahol nincsenek se emberek, se kutyák. Bár ez sem garancia, ott vannak még a kóbor kutyák..Én mindig arra törekedtem, hogy megfelelően neveljem és szocializáljam a kutyámat, és szeretném neki megadni a megfelelő törődést, mozgatást, stb. De a többi ember csak megnehezíti ezt, mert miattuk nem tudok kimenni nyugodtan az utcára, hiszen képtelenek nevelni és kordában tartani a kutyájukat. Ez engem rettentően felháborít. Ti ilyen esetekben hogyan reagáltok? Egyáltalán mit tudtok tenni, hogy ezek az esetek elkerülhetőek legyenek? Mert hülye emberek mindig lesznek. Nekem ilyenkor csak az jut eszembe, hogy mi van, ha egy kisgyerek sétál arra a kis kutyájával? A szeme láttára tépnék szét a kutyáját, az ilyen felelőtlen gyökerek miatt.
Nem vettem személyes sértésnek, csak azért írtam le, hogy kicsit megvédjem a fajtát. De amúgy tényleg én is láttam már neveletlen nj-vel, sőt több sajna a neveletlen kutya eleve mindenütt...
Tőlünk eleve félni szoktak, és mikor mondom, hogy nem bántanak, akkor csodálkozva kérdeznek vissza, hogy tényleg nem bánt??? És akkor látja, hogy csak megszagolják a kutyáját az enyémek és tovább mennek. :D
hidd el hogy a mögöttes tartalmon van a lényeg. a kutyáknál nem a testi fölényen van a hangsúly. ezért is létezik olyan amikor egy csivava lazán ledominál egy nálánál jóval erősebb nagyobb kutyát. mentálisan ki az erősebb a bátrabb. az a lényeg. hidd el ha egy begőzölt erősebb kutyára ráförmednek egy embereset és még hozzávágnak egy zajos flakont kétlem hogy ne torpanna meg. és nem azért mert a flakon ütése fájna. hanem azért mert a mögöttes tartalom, a hév, a düh, az elszántságnak van ereje. ezt lehetetlenség néhány mondatban elmagyarázni.
két esetben valószínű hogy nem hatásos.
egy totálisan agresszív domináns antiszoc kutya esetében. de tényleg az a brutál fajta. nos szerencsére nem sok ilyen szaladgál az utcákon.
illetve ha úgy tesszük ezt hogy közben majd összetojjuk magunkat.
hidd el nekem volt már olyan hogy éktelen haragra gerjedtem egy igen nagytestű kutya társaságában, olyan dühös voltam hogy még a palackkal sem találtam el, mellément, mellette csapódott a földbe. akkorát nyikkant a kutya mintha betonnal találtam volna el. esküszöm. akkor jöttem rá hogy nem a fizikai fájdalom a lényeg hanem az ami "mögötte van". ahogyan azt már egy másik válaszoló is írta "Fenyegető hangsúllyal" . kevés éppelméjű kutya van amelyik ennek ellenére támad, főleg ha azt látja te nem ijedtél meg, plusz ott a kutyád így ő egy kicsit alulmaradhat a kűzdelemben.
nem olyan dilinyósak ezek a kutyák ám mint ahogyan első látásra tűnnek. vegyük pl. a kérdező példáit. mindkét esetben a kutyák kaptak e valamilyen büntetést vagy negatív élményt amikor nekitámadtak az idegennek. nem. hidd el ha jól elkapja a kutyát valaki, jól megszorongatja, nem lenne már olyan jani az utcán, de legalábbis a kérdezőt tuti legközelebb már kerülnék nagy ívben. ezek csak szemtelen területvédő neveletlen kutyák, akik azt hiszik mindent szabad és minden az övék. még az utca is.
# 18
most olvasom a válaszod, engedd meg hogy kommentáljam.
én amondó vagyok hogy a kistestűekkel sokkal könnyebb bánni, és könnyebben is lehet leszerelni őket. én a helyedben azt tenném hogy határozottan odaszólnék a gazdihoz hogy távolítsa el a kutyáját legyen oly szíves. ha ez nem megy akkor megfognám gyorsan hátul a nyakán a bőrt és már emelném is fel de úgy hogy a popója alá tenném a másik kezemet. lehet azt is hogy a nyakán megmarkolva a bőrt lenyomod a kutyát, vagy ha hámmal rendelkezik akkor a karikát megfogni és úgy megemelni a kutyát. közben jó szigorúan rászólni: takarodj!
ha pedig hisztizik a tuljdonos mond meg neki hogy legközelebb a kutyád veszi át a szerepet amit nem biztos hogy meg fog köszönni. ha értelmes esetleg még hozzáteheted hogy egyáltalán nem elfogadott csak úgy kéretlenül mások kutyájához rohangálni. és az alól a méretek sem mentesítik a tulajdonost. főleg nem kekeckedő tacsik meg mittudomén milyen kutyák esetében.
amúgy eszembe jutott még egy tipp a kérdezőnek. én beszereznék egy vastag tüskés nyakörvet, ami ha túl tompa még ki is hegyeztetném. legjobb tudomásom szerint a kutyák általában nyakra támadnak, így szorítják le az "ellenséget". egy tüskés nyakörvet tuti egy életre megemlegetne. nem mellesleg -tudtommal- ezek valódi szerepe is pont ez volt, hogy a kutya ne tudja megtámadni a másikat. szóval ezt minden sétakor szépen feltenném a blökimre és szeretettel várnám a vállalkozó kedvű nem szerencsés neveletlen kutyajelölteket.
egy ilyet lehet ki se kellene hegyeztetni jobban ha csak abba belegondolok hogy mekkora erővel harapna egy kutya, nyilván saját magának okozná vele a bajt. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!