Mikor fertőződhet meg a kutya, ha kullancs volt benne?
Hát elég sanszos, hogy elkaphatta a babéziát. Nem ijesztgetni akarlak, de egyszer az én kutyusom is elkapta, és nagyon későn vettük észre 7-8 napra kb. A doki beadta az oltást, de nem sok jót jósolt neki, Azt mondta, hogy kész csoda lesz, ha megéri a reggelt. Szó szerint egész este haldoklott. Nagy mázlija volt, mert túlélte. Nem kívánom, hogy ezt te is átéld. A babéziát akkor kaphatja el a kutya, ha a fertőzött kullancs már több mint 3 napja volt benne, mert csak addigra érnek be a kórokozók. Mivel mondtad, hogy az egyik már nagyon meg volt nőve, úgy hiszem 3 napja már minimum benne lehetett. Azt javaslom, hogy sürgősen vidd el dokihoz. (bár én nem ismerem a kutyádat, úgyhogy azt csak te tudod megmondani, hogy mennyire viselkedik különben, mint máskor. Ha tényleg a kedvenc kajáját se hajlandó megenni, ha amúgy játékos, de most nincs kedve játszani, akkor irány a doki!)Amit még javasolnék (nem valami gusztusos, de fontos lenne), hogy kivinnéd pisilni, és egy fehér papírzsepit alátartava megnéznéd, hogy milyen színű a vizelete. Ha barnás, és nem az a megszokott sárga, akkor menjetek orvoshoz. Mivel a babézia kórokozója a vesét állítja le. Egy oltással mementheti a doki a kutyus életét.
Remélem nem kapott el semmit a kutyusod. Majd tájékoztass légyszi, hogy minden rendben van e :)
köszönöm a választ! örülök, hogy a kutyusod rendbe jött..
most adtam neki csontot és egy kis tésztát hiszen nagyon szereti és szerencsére evett. de azért bágyadtabb mint szokott lenni, úgyhogy szerintem mindenképpen elviszem dokihoz. köszönöm mégegyszer! :) és mindenképpen írok ha tudom hogy mivan vele...
A nyálkahártyái (ínye, szeme) színét is vizsgáld meg. Ha sápadt vagy sárgás, az is babesiára utalhat. Amikor az én kutyámnak volt, napokig nem vettünk észre semmit rajta, csak hogy bágyadtabb a szokottnál, aztán láttuk, hogy be van sárgulva. A doki azt mondta, néha a babesia nagyon gyors lefolyású, szóval magas lázzal jár, és ha aznap nem viszed orvoshoz,mikor észreveszed, másnap már kb. késő. Meg van a "krónikus" lefolyású, ami az én kutyámnak is volt, meg talán a tiednek is: bágyadtság, lomhaság, étvágytalanság, kis láz, egy idő után sárgaság. Ebbe is bele tud pusztulni, mivel a babesia a vörösvértestek szétesését okozza.
Amikor elviszed dokihoz, kapni fog egy Imyzol nevű csípős szurit, meg ha már nagyon rosszul van, infúziót.
ma 10:44
Évente a Lyme ellen oltanak.De még az sem ad teljes védelmet. Babézia ellen sajnos a kapható védőoltás még nagyon bizonytalan hatású. De azt is félévente kellene adatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!