Mit tegyek ha kutyámban egy kullancs volt?
Kerti kutyusról van szó.Panzi kullancs és bolhanyakörv van rajta egy hónapja,s elvileg a nyakörv 4 hónapig lenne jó,de ma a mellső lábaihoz befúródva találtam egy kullancsot,amit kiszedtem. Helyén piros duzzanat.
Mivel fertőtlenítsem le neki a területet?
Nyugi, a bőr általában bepirosodik a kullancs után. Ugyanúgy, mint az ember bőre pl. szúnyogcsípés után.
Egyelőre ne tegyél semmit, a fertőtlenítés (szerintem) felesleges, hiszen nincsen komoly felületi sérülés.
Figyeld az elkövetkező napokban, ha azt vennéd észre, hogy kedvetlen, nincs étvágya, akkor vidd el orvoshoz. A babézia 3-10 napon belül jelentkezik, ha fertőzött volt a kullancs. Vérvétellel kimutatható, és akkor Imizol injekciót/vagy infúiót kell kapnia, mert a babézia parazita 1-2 nap alatt képes elvinni a kutyát, ugyanis megöli a vörösvérsejteket. Ezért van, hogy olyankor a kutyák elkezdenek barnásat, pirosasat pisilni.
Amúgy az én kutyámban már legalább 40 kullancs volt élete során -pedig folyamatosan van rajta spot-on- és még soha nem lett fertőzött hála Istennek.
Okosabb lettem most én is :)
Bocs, hogy itt kérdezek, de mennyi ideig tart, amíg a kullancs "megtalálja a helyét"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!