Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szökik a kutyám, mit csináljak?

Szökik a kutyám, mit csináljak?

Figyelt kérdés
Lassan 7 hónapos lesz a (szuka) kutyám. Már régóta viszem a kutyafuttatóra, viszont az utóbbi 2 alkalommal mikor elengedtem elindult hazafelé, annyira messze volt, hogy már nem is látott, mikor utolértem nem érdekelte, hogy hívom ment tovább megint sehol sem láttam. Még jó, hogy az egyik kutyás ismerős megismerte és megfogta. Nem kergettem, nem futottam utána...csak sétáltam. Úgy féltem, hogy elüti valami mivel már az utak közlében járt. Mi a fenéért csinálja ezt??? Eddig nem csinált ilyet. El sem merem engedni ezek után. Tegnap a párommal csinálta meg ezt ma meg velem:S Mit tegyek?
2013. máj. 4. 17:40
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Nem minden kutyának egyforma a személyisége. Van amelyik könnyebben kötődik, van amelyik nehezebben. Elkeseredni nem kell.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=k%F6t%F5d%E9..

[link]

2013. máj. 4. 18:19
 12/20 A kérdező kommentje:
Csak az a baj, hogy nyárig nem leszek itthon minden nap. Csak nyáron tudom ezt elkezdeni. De addig is el kellene engednem valahogy...:(
2013. máj. 4. 18:36
 13/20 A kérdező kommentje:
Most direkt hívtam magamhoz a lakásban, meg gyakorolgattam vele és itt oké minden. De ha lenn vagyunk borzalom :((
2013. máj. 4. 18:37
 14/20 anonim ***** válasza:
Falkavezérség, hosszú póráz.
2013. máj. 4. 21:52
 15/20 anonim ***** válasza:

Amíg ilyen gyenge a kötődése a kutyának, hosszú póráz nélkül ne engedd el. Persze az okosok szerint ez nem jó, mert tudja, hogy rajta van a hosszú póráz, de ha meg nincs rajta, folyton megerősíted őt abban, hogy büntetlenül szökhet, ergo egyre rosszabb lesz a helyzet.

Kötődési tréning jó lehet, de ez sem olyan csodaszer, mint sokan beállítják. Egyszerűen vannak nem kajás kutyák (nem sok, de van!), akik ha nem esznek egy hétig, akkor sem fognak kötődni ezzel a módszerrel. Kajás a kutyád? Ha igen, akkor megpróbálhatod ezt, de előtte alaposan olvass utána.

Bevezetném a napi szintű tanítást is, egyrészt fárasztja az agyát, nem a szökésen jár az esze, másrészt építi a kapcsolatot.

Szabályok vannak? Be is vannak tartatva? Erre a részre jobban rá kéne feküdni valószínűleg.

Konkrétan a leírt viselkedést a hosszú pórázzal próbálnám orvosolni: kiprovokálnám, hogy elinduljon, de megakasztanám őt a pórázzal, és nem tenné zsebre, amit akkor kap. Egy ilyen súlyos bűnt nem szabadna következmény nélkül hagyni.

2013. máj. 4. 23:25
 16/20 sippara ***** válasza:
100%

Na, nézzük a problémáitokat:

1.) A kutya gond és szó nélkül lelép mellőled, a szó szoros értelmében ott hagy.

Itt kötődéssel ÉS falkasorrenddel is lehet gond, ha az első stimmelne, nem lépne le, ha a második, megállna egy szóra - mivel jelen esetben az történt, hogy ő elindult, te meg mentél/kiabáltál utána, mindkettővel gáz van.

2.) Szeparációs szorongása van (ezt jelenti ugyanis, hogy nyüszít utánad, nem azt, hogy nagyon szereti a gazdikát)

Szintén falkasorrend. A kutya önmagukban védtelen, életképtelen alattvalói (te és a párod) elhagyják a lakást a kutya nélkül, aki erre - akár egy páréves gyermekeit féltő anya - bepánikol. A hiszti mértéke mutatja meg, melyikőtöket tartja nagyobb ökörnek a kutya.

3.) Sétáltatni nem tudod (az, hogy a kutya megy, amerre akar, te meg lebegsz utána, nem sétáltatás)

Csak egy gyakoris kereséssel legalább öt-hatféle módszert találsz a pórázas séta megoldására, ne haragudj, de nem hiszem el, hogy mindegyiket alkalmaztad következetesen legalább 1-2 hónapig, és itt tartotok.

Ahogyan azt is elég nehéz elhinni, hogy te "mindent" csinálsz, de még azt is, hogy neveled, tanítod a kutyát - hiszen ha így lenne, a fenti három gondból egyet sem produkálna az állat. Ha egyedül nem megy, érdemes, sőt, fel KELL keresni egy megfelelő kutyaiskolát, mielőtt elüti egy autó, vagy épp elér addig a pontig, hogy egyedül eldönti, ki jöhet közel hozzátok, vagy ki mikor kap enni.

2013. máj. 6. 09:13
 17/20 A kérdező kommentje:

Azóta voltunk lenn nem volt ilyen gond, bár továbbra sem egedelmeskedig lenn, csak ha épp úgy tartja kedve. Mindenkihez odaszalad akik arra sétálnak stb...kicsit elfutott messzebb tegnap is, hívtam nem jött aztán mondta neki hogy szia elmentem (nyilván nem érti én is tudom) és elindultam haza és elkezdett rohanni mint az őrült.

Hosszú pórázzal nem próbálkoztunk, sima rövidebb pórázon van kiskora óta. Próbáltam vele sétánál azt amódszert, hogy ha elém kerül megfordulok és elindulok az ellenkező irányba. De vele ezt sem lehet normálisan csinálni mert nem egy magas kutyáról van szó így alapból nehezebb, és ő inkább lefekszik mint jönne akkor másfele vagy ha jön akkor is olyan hamar elém kerül h kb egy helyben kellene fordulgatnom olyan gyorsan, hogy 2 perc után elszédülök...

2013. máj. 6. 17:57
 18/20 A kérdező kommentje:
Ja rohanni hozzám kezdett el most nem előlem:)
2013. máj. 6. 17:58
 19/20 A kérdező kommentje:
Na meg az, hogy állandóan bepisil naponta 3-4x is még mindig. Pedig 3-4 óra a max amit séta nélkül ki kell bírnia. Lenn is pisil meg fenn a lakásban is. Nagy dolgát nem csinálja fenn szerencsére csak pér hetesen volt utoljára. De a pisilés azóta sem szűnt meg.
2013. máj. 6. 18:02
 20/20 sippara ***** válasza:
Mindezt végig olvasva egyértelműen suli, mert nem tudtok megfelelően kommunikálni a kutyával és most vagy halvány lila gőze sincs, mi a frászt akartok tőle, vagy tisztán sikerült vele közölni, hogy ő a falkavezér - mindkét esetben megfelelően felkészült oktató tud segíteni.
2013. máj. 6. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!