A kutyatápoknál mire kell figyelni? Az jó tápnak számít, amiben a nyersehérje 20% körül van? Az a húst jelenti?
A tápnál azt vedd figyelembe, hogy:
1.) A kutya szeresse (ehhez pedig ki kell tapasztalni melyik a jó)
2.) LEgyen benne húsos fala, és egyéb fontos anyagok
3.) MÁRKA! (Pedigree)
4.) Ár -> nem mindig az a legjobb táp, ami a legdrágább, a legolcsóbb pedig nem méltó említésre, azaz: KERESD AZ ARANY KÖZÉPUTAT! ;)
A fehérjék aminosavakból épülnek fel (húszféle aminosav létezik - ezt jó ha tudod :]). Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej, joghurt, kefír, tejföl, stb) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek teljes értékű fehérjét tartalmaznak.
Ne csak a fehérje %-ot nézd, hanem hogy mennyi származik húsból, ugyanis a gabonákból és zöldségekből is lesz némi fehérje. Meg a szójából, ami a kutyák egyik veszélyes allergénje!
Én Orijent vagy Acanát ajánlanék, semmi búza, semmi szója, viszont 75% ill. 65% hús, a többi gyógynövény, gyümölcs és zöldség.
Ellentétben a Chappi,Pedigree és a többi ilyen "marketing-táppal", amikben kemény 4% hús van... Gondolod ezt végig, és azt is, hogy a kutya RAGADOZÓ, nem kell neki búza! Szója meg még annyira sem.
Jó tápok még a Royal-Canin, Eukanuba, esetleg a HILLS, (bár az utóbbiban is van búza) de az Orijen a legjobb szerintem.
A konzervtápok 80% meg csak víz... Persze kell ezt is adni nekik, de csak ez nem elég.
Minőségi száraztáot kell nekik adni, azokban nem igazán fordul elő fűrészpor... És a marketingtápok egyáltalán nem minőségiek, a maguk 4% húsával...
Egy jó tápnak kevesebb lesz a fehérjetartalma, mint amennyi hús van benne hisz az a szárítás során elveszíti nedvességtartalmát. Pl. Az Acana elvileg 60% húst tartalmaz ami 33% fehérjét jelent.
Számít még hogy mennyi zsír és szénhidrát van a tápban, a TE kutyádhoz valót kell választanod. Ha nagy mozgásigényű, nem hízékony, mehet a 20% feletti zsír és szénhidráttartalom! Ha lusta, hízékony kutyád van akkor ezek az értékek minél alacsonyabbak legyenek.
A növényes dolog vitatott téma, ami tény, hogy a kutyáknak is szükségük van rájuk csak nem mind1 milyen mennyiségben. Még a gabonamentes Acana és Orijen termékek is tartalmaznak gyógynövényeket. Én úgy vettem észre hogy nagy mozgásigényű kutyáknak szükségük van némi gabonára is, csak az a baj hogy amelyik táp tartalmaz, az ált. már túl sokat. Arany középút nem lesz szóval az Acanát meg lehet dobni egy kis rizzsel vagy ilyesmi, ugyanis főtt formában nagy részét a kutyák is meg tudják emészteni. Ugyan ez a helyzet a szójával is, ha nem allergiás a kutyád rá nyugodtan lehet a tápban, jó részét fogja tudni hasznosítani.
A lényeg: válaszd ki a pénztárcádnak megfelelő tápot, olvasd el mit tartalmaz és ha valamit kevesellsz, pótold házilag. Ennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!