Tegnap leellett a keverék kutyusunk. Kell valamilyen különleges bánásmod most neki?
Igen nézze meg egy orvos őket és a kicsiket is. Még a vemhesség alatt át kellett volna állni nagyobb tápanyag és vitamintartalmú kajára és szoptatás alatt is ugyan ezt adni.
Nem vagyok tenyésztő szóval csak a józan eszemre hallgatok, az meg csak ennyit mond:)
Elsö válaszolonak csak annyit hogy hagy döntsük el hogy mit kezdünk a kis kutyusokkal és hogy ivartalanitjuk e a kutyusunkat.NEM EZT kérdeztem,hanem hogy kell e valami olyat csinálni amit eddig nem.
Másodiknak köszi de eddig is kapott megfelelö tápot,vitamint.Olyanra lennék kiváncsi hogy most kell e melegebb hely e a kutyusnak meg ilyenek.A fáskamrába ellett le.
Kell neki egy nyugodt, meleg, tiszta, száraz hely, ahol békében nevelheti a kölyköket. Legyen tisztaság, friss levegő, friss víz, olyan kicsi itató, amit a babák is elérnek, az elején rengetegszer kell takarítani, mindig legyen benne fertőtlenítőszer.
A lehető legjobb minőségű kaja, akár naponta kétszer is (reggel-este). Acana, Orijen, Eukanuba, Hills, Royal Canin, Flatazor, de minimum egy Dog Chow. Mellé csirkehús, rizs, répa -ezeket lehet adni.
Ha a vemhesség alatt nem féreghajtottátok, akkor mindenképp féreghajtsátok mihamarabb, illetve majd a kicsiket is 3-4 hetes koruktól kéthetente. Ha a mamában volt féreg, meg kell ismételni 2 hét múlva.
Figyelni a cicijeit, ha a kicsik pirosra vagy sebesre rágják, karmolják, fertőtleníteni kell, bőrnyugtatóval, bőrregenerálóval kell kenni.
Időnként vigyétek külön a kicsiktől a mamát a kertbe, mozogjon, frissüljön fel, kapcsolódjon ki, ha játékos, játszatok vele egy fél órát. Sétálni nem nagyon vinném, nehogy betegséget vigyen be az alomba.
Dokihoz érdemes lenne elvinni, legalább nyomkodja át, nem maradt-e benne kiskutya, húzódik-e rendesen vissza a méhe, de egy ultrahang biztosabb.
A kicsik a féreghajtáson túl: három hetes koruktól kezdve el lehet kezdeni szilárd táplálékot is adni, pl. szétáztatott jó minőségű száraztáp, rizs, hús, esetleg konzerv.
6 hetes kortól indulhat az oltási program, 2 hetente jön az újabb (parvo, kombi, parvo, kombi, majd veszettségi). 8-9 hetes kortól lehet örökbe adni őket 1, de inkább 2 oltással.
Nagyon válogasd meg, kinek adod oda őket, írd fel a nevet, lakcímet, telefonszámot, kösd ki az ivartalanítást, legalább a lányoknál.
És a mamát ezen alom után érdemes lenne ivartalaníttatni, tudod, nagyon, de nagyon sok keverék, gazdátlan kutya van, úgy másfél millió a 6000 menhelyi férőhelyre...
ha eddig kint volt nem fognak fázni a kölykök se. Ha van egy puha fészkük. Egy meleg hely, akár szalmával, akár rongyokkal. Nem lesz baj. Én az orvost se erőltetnénk, a miénk simán szült és nem emlékszem, hogy vittük volna orvoshoz, ultrahang, meg ilyenek... Évezredekig ellettek a kutyák ultrahang nélkül...
Most amíg picik takarítani se nagyon van mit, mert a mama megeszi ami távozik belőlük. Amikor már kapnak más kaját is az anyatejen kívül, akkor majd sokat kell takarítani utánuk.
És én a mamának mindenképpen kétszer, ha nem háromszor adnék enni...
19:46-nak:
Igen elírtam, de azért szerintem nem volt annyira félre érthető.
Még jó, hogy a vízbe nem rakunk fertőtlenítőt. :)
Így helyesebb:
"Legyen tisztaság, friss levegő, friss víz, olyan kicsi itató, amit a babák is elérnek. Az elején rengetegszer kell takarítani, a felmosó vízben mindig legyen fertőtlenítőszer."
Kérdezőnek: ha van 1-2 jó nagy, puha pléd, amibe bele tudnak bújni, és nem fúj át a fészer falain a szél, akkor nem fognak fázni. Ha emiatt aggódsz, forró vizes palackokat rakhatsz a plédek alá (bár 1-2 óra után kihűl).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!