3Hónapos múlt törzskönyves német juhász kutyám rám morgott és kicsit ugatott is ma amikor evett! Mit tegyek?
sosem morgott még rám idáig , csak ma nagyon finom kaját kapott parizert májkrémet , azért kapta ezt mert elfogyott a táp , úgy rendeltem és még nem hozták meg ....
na szóval ma ahogyan evett én megsimogattam, ő pedig morgott rám és ugye ezt nagyon nem szabadna neki . még szerencsére kicsi szóval megtudom neki tanítani , az a kérdésem lenne hozzátok hogy milyen hatékony módszert vessek be ennél a csöppségnél. de csak 1 módszert alkalmaznék mindig ha ilyen van de mi legyen az ? nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Igazgad van, de hagyd magad, elvégre Te vagy a falkavezér.
Rám egyszer morgott az első kutyám, mikor a táljához mentem, akkor reflexből elkaptam a nyakbőrét és alaposan megráztam. Ez hatott annyira, hogy élete hátralévő 13 éve alatt egyszer sem próbálta meg.
Mielőtt oda adod a kaját, tegyél úgy mint aki eszik belőle, rakd le a földre. Eztán hívd oda és tanítsd meg hogy egy vezényszóra kezdhet el enni, pl tessék,jó étvágyat,tied.
Ha közbe így morog vagy látod zavarja hogy te ott vagy, akkor vedd el a kaját, és ne csak 2 percig hanem tovább, de rakd is el hogy ne lássa.
Ha meg morog,kap megfogod a szűrinél és lenyomod a földre a fejét és ott is tartod amíg meg nem adja magát.
Bár ezt a módszert határozottan, keményen kell csinálni, nem szabad engedni a kutyának ha nyivákol, mert nem fáj neki, csak próbálkozik hatni rád.
Sőt még az is segít ha úgymond ráülsz, lábad közé veszed a törzsét és úgy nyomod le a fejét.
És persze közben határozottan rászólsz valami tiltószóval hogy "nem!".
De ezt csak akkor csináld ha érzed magadban a "dühöt", ezt teszetoszán nem lehet.
Ezt ha jól csinálod, és a továbbiakban is így adsz enni neki, akkor megfog szűnni a probléma szinte azonnal.
nem kell a kölyöknek még ilyen durva módszerekhez folyamodni. kicsit ki van nyílva a csipácskája, de finomabb módszerrel simán meg lehet vele értetni hogy ki a "jani". először is ehhez mindenképpen szükséges finomabb kaja, mert úgy látszik a tápot tulságosan nem sajnálja, ami egyébként nem meglepő. halottam már olyanról is hogy egy jó kis pácolt nyers marhahúsért harapott ki a gazdiból egy kis darabot a kutya, nah persze az felnőtt volt és egy bazi dán/német dog.
a teendő:
valóban nagyon fontos neki megtanítani hogy bizonyos vezényszóra, magyarán az engedélyedre ehet. az sem árt ha azzal is kombinálod hogy ha mellélépsz, de legalább a szavadra, mindenképpen álljon el a kaja mellől és azt adja át neked.
ami fontos! nem a kaját távolítjuk el hanem a kiskölyköt a közeléből. ha a kaját vesszük el az sokkal inkább lopásnak minősül, a kutya nem tanulja meg a tiszteletet, sőt elérjük hogy már csak valami hosszú tárggyal tudjuk ellökdösni a kaját mert már megtanulta azt még jobban bevédeni. szóval sajnos az épp aktuális módszer hatástalan és butaság is mert csak rosszabbodik a helyzet.
amikor morog egyértelműen határozottan rászólsz egy tiltással és lehetőleg anélkül eltávolítod a kölyköt a kaja közeléből hogy hozzáérnél.
itt van pl. egy videó igaz fontos arra figyelned hogy milyen intenzitás szükséges a kölyöknek. tehát nem biztos hogy rammstein módjára szükséges a picire úgy ráförmedni http://www.youtube.com/watch?v=X-GqHMLhN5U
itt pedig a csendesebbik változata ugyanannak az elméletnek
https://www.youtube.com/watch?v=Vaj2GbDJ1wY
jól látható mindkét esetben hogy nem a kaja van kimenekeítve hanem jogot formálnak a saját ételükre így megértetvén a kutyával hogy nincs oka morgolódni hiszen a gazda joga elvenni vagy épp odaadni a kutyának az ételt.
tudom hogy mindenki haja égnek áll cesartól, de én főleg a kölyök esetében inkább az ő módszerét javaslom, hiszen a kölyök nem fog ekkora agresszivitást tanúsítani mint ez a már felnőtt egyed így nem is lesz veszélyes a módszer. nem is hiszem hogy percekbe fog telni a kaja megszerzése a kölyöktől, vagy hogy egyáltalán bármilyen különösebb incidens adódna. viszont ezzel egyszer s mindekorra meg lesz értetve még időben a kölyökkel hogy ki az úr a háznál.
jól látható hogy cesar sem távolítja el fizikailag az ételt hanem sokkal inkább "befoglalja" azt. és érdemes azon is elgondolkodni hogy cesar is előszeretettel nyomigálja lefele a kutyákat, kaja tekintetében mégsem teszi ezt hiszen meg lehet ezt oldani gyakorlatilag anélkül is hogy a kutyához érnénk.
Amit az utolsó ír, az volt eddig a legjobb szerintem, de ennél is van gyengédebb módszer.
Tök értelmetlen egy kiskutyát ledominálni, aki még az otthoni szabályokat sem tudja. Én a kiskutyám szájából a bikacsököt is ki tudom venni, mert
1) tudja, hogy azzal jól jár
2) tudja, hogy nem örökre veszem el.
Jó ötlet a kutya táljából mintha-enni, de nem csak a falkapozíció miatt, hanem mert tudatosul benne, hogy te kontrollálod az élelmet. Az ül parancsot is érdemes megtanítani, és csak akkor adni neki kaját, csontot, játékot ha leül érte.
Ha a kezedben van a kontroll, akkor kezdd el mondjuk egy játékkal gyakorolni. Ha játszik valamivel, mondd a nevét, ha rádfigyel, vedd el tőle a játékot, adj neki egy jutifalatot, dicsérd meg és add vissza nekia játékát. Így megtanulja, hogy ha a gazdi elvesz, akkor nem örökre veszi el és még jól is jár vele.
Másik módszer erre etetésnél, ha közel mész a táljához és nem morog meg,akkor véletlenül leesik egy jutifalat.
Az utolsón kívül mindegyik módszert használtam, nekem is morgott a kiskutyám, ma már egyáltalán nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!