Segítség! A kutyánkat el fogja ütni az autó. Mi tegyünk?
A kutyánk most fél éves. Eddig nem volt semmi gond. MEgtanítottuk neki hogy nem mehet ki ha nyitva van a kapu. Meg is tanulta, így (igaz hogy ritkán) de amikor nyitva volt a kapu sosem ment ki. Most fél éves lett. Kihullott már az utolsó tejfoga is, és folyamatosan szökik.
Forgalmas főút mellett lakunk. Ha nem kapjuk el időben, elütik. Ma volt a harmadik ilyen eset. Az autós meg nem is lassított amikor látta hogy a kutya az úton szaglászik, ki kellett állnom a főútra hogy belassítson és ne üsse el a kutyát.
4-en nagy nehezen becserkésztük és elkaptuk. Kapott a seggére rendesen. És utána bezártuk a kenelébe. Ha hívtuk, mentünk felé csak elfutott, és nem figyelte merre. Úgy kellett rávetődnöm és épp a főút szélén sikerült elkapnom a bundáját. Nem fél az autóktól, a behívásra nem reagált, inkább tetszett neki és még inkább csinálta.
Mit tegyünk. Teljesen el vagyunk keseredve. Hogy neveljük meg hogy a kapun kívül nem megyünk. Sokat visszük sétálni, lehet ez a gond? Mikor kimegyünk a kapun ott is figyelek mindig hogy én menjek előre. Ez eddig bevállt de most beért ebbe a tini korba és borul minden amit eddig megtanult. Az nem érdekel ha felássa a kertet, de ez az életébe fog kerülni.
Eddig szerencsénk volt. De nem tudom mit tehetnénk, hogy tanítsuk meg hogy nem szabad? Mondanátok tippeket.
Mi arra gondoltunk hogy ráteszünk egy több méteres szabályozható pórázt, és amikor a nyitott kapuhoz ér megakasztjuk a pórázt a másikunk meg a kapuban várja és valamivel rácsapunk a seggére. Vagy öntsük nyakon vízzel? hátha.
Mit tegyek hogy elvegyem a kedvét egy életre attól hogy a kaput engedély nélkül átlépje?
A huskykra különösen jellemző, hogy szöknek (természetesen van kivétel) és a komoly helyzeteket is játéknak fogják fel (lásd, amikor utánaszaladtál). Persze ez sok gazdánál nem mutatkozik meg, de ha nem egy erős kezű gazdához kerül akkor sajnos előjönnek a problémák.
Nagyon fontos vele többször foglalkozni egy nap. Ha séta után elfáradt hagyd pihenni, de később még lehet vele feladatokat csinálni (szellemileg lefárasztani), vagy például labdázni.
Szia. A 4-es válaszoló vagyok.
Nekem is huskym van, és egyáltalán nem szökik.
Nem kell neki napi 20 km séta... ezt nem tudom, hogy ki találta ki...én is viszem mindennap sétálni, de én őt emellett képzem, sportolunk, 38 trükköt ismer.
A helyi parkban póráz nélkül tanulunk, soha nem megy el mellőlem leültetem, és akár 50 méterre ott tudom hagyni egy marad vezényszóval!
Szóval a husky-t sem lehetetlen képezni, de tényleg magabiztosnak kell lenned, illetve tényleg nem elég neki a séta, mint írtam, én eléggé komolyan foglalkozok vele, bemutatózunk meg hasonló... Szóval sok türelmet neked, mert nem lehetetlen.
Amúgy, ha gondolod írj privátot, és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni!:)
18:29 Lényegében igen...
De a husky esetében a szökésnek akkor is fokozottabb a veszélye. Magyarán ha egy husky nincs megfelelően nevelve akkor ott biztosra vehető, hogy komoly problémák lesznek.
4-es válaszoló, nagyon köszönöm amit írtál! Igen én is abban hiszek hogy a kutya olyan amilyenre nevelik.
Elég dominánsak vagyunk a párommal ezért úgy gondolom hogy h a megfelelő módszerrel próbálkozunk akkor lesz eredménye. Csak nem tudjuk mi a megfelelő módszer :D
Írtam levelet, és köszönöm a lehetőséget :)
Ivartalanítást én úgy tudom hogy meg kell várni az első menstruációját. Legalábbis ajánlott. És azt meg is szeretnénk várni. Még csak most hullot ki a tejfoga, nem fogom egyből felvágatni. De ivartalanítani fogjuk mindneképp.
most hosszú leszek.
először is kedves kérdező, az hogy a kutyát húznod kell hazafelé, az nem azért van mert elfáradt. pont ellenkezőleg, nem akar még hazamenni mert fél óra séta FŐLEG PÓRÁZON egy kalap x.rt se ér már bocsánat.
olyan nincs hogy a kutya elfárad és húzni kell főleg hazafelé. ahhoz igen brutál kemény sportot vagy folyamatos futást kell végeznie a kutyának hogy így kidőljön. nekem pitem van, eléggé intenzíven mozgatom és látni mikor van az hogy már megérezte, másképp sétál, kicsit nyeglébben, a nyelve lóg és totál vigyorgós feje van. hacsak a tiednek nem lógott a nyelve, nekem elhiheted hogy marha kevés az amit te sétaként produkálsz neki és ezért kell húznod, mert nem akar hazamenni.
a másik. bizony a kutya elérte azt a kort amikor a gazdi rádöbben hogy eddig sem volt vezére a kutyának, csak egy kölyköt tudott visszatartani ami őszintén szólva nem egy nehéz dolog.
ha odamegy a kutya SOHA DE SOHA ne üssétek meg, vagy szidjátok meg. ugyanis akkor azt tanulja meg hogy nem jó a gazdihoz odamenni. miután a behívás semmit nem ér főleg úgy hogy kölyökként kezelhető volt, majdnem biztosra veszem hogy volt már ilyenre is precedens. volt hogy az enyém sem volt tökéletes és én már csak tudom hogy milyen nehéz olyankor egy nagy levegőt venni és a kutyát dicsérni mert odajött. ennek ellenére majdnem biztosra veszem hogy ez tette lényegébe 100%ossá a behívását. ugyanis megtanulta, ordíthatok ahogy akarok, lehetek olyan dühös is hogy majd elájulok, de minden okés ha rögtön első szóra jön. persze behíváskor soha de soha nem szabad a kutya felé menni még egy lépést sem, mert vagy játéknak fogja fel, vagy eleve azt gondolja hogy verés lesz a vége így nem is hagyja hogy elkapjátok, vagy azt gondolja minek menjen, ugyis jössz te. így 3in1 ez mind megvan a ti esetetekben.
sajnos addíg amíg a tekintélyetek a béka valaga alatt van, nem fogjátok tudni letiltani arról hogy kiszökjön, ezáltal is megszerezvén magának a szabadságot, a mozgást amit te egyértelműen nem biztosítasz neki. bár félreértés ne essék, nem magyarországot kell átsétálni vele, de mindenképp kombinálni kell egyéb dolgokkal ahogyan azt a másik gazdi is írta.
én leírnám a tippet csakhogy az a gáz hogy az is hatástalan lenne. ugyanis fontos hogy a kutyával szemben legyen tekintélyetek (ezt nem fenékre csapkodással senem több méteres pórázzal éritek el), ezáltal le tudjátok tiltani dolgokról. ami szó szerint azt jelenti ha rászóltok akkor félreteszi az ösztöneit és nem szökik ki. a hosszú póráz szintén egy kalap kakit nem érne ugyanis ha nincsen pórázon illetve nem vagytok jelen ugyanúgy szökni fog, vagy akár jelen is lehettek a fő hogy ő alkalmat kapjon és már megy is.
olvastam viszont hogy tervben van a kutyasuli. namármost az én javaslatom annak mihamarabbi elkezdése és addig amíg nincsen tekintélyetek és még behívni sem tudjátok inkább zárjátok a kaput.
Póráz nélkül nem is szokott sétálni egyáltalán? Gondolom nem, különben valamennyire behívható lenne. Más kutyákkal mennyit találkozhat, játszhat hetente?
És az, hogy megütitek nem egyenlő a dominanciával és neveléssel! Főleg ahogy olvasom akkor ütöttetek rá, mikor elkaptátok, vagyis ezzel azt büntettétek, hogy megvárt titeket, hagyta, hogy megfogjátok. Persze, hogy ezek után menekül ellenetek! És mennyit, hogyan szoktátok szellemileg fárasztani? Eddig ugye lakásban élt? Bár ahogy kiveszem nem, pedig az első fél évet a lakásban, a gazda mellett kellene töltenie a kölyöknek pont azért, hogy megfelelően kötődjön, kellően szocializálódjon az emberekhez. Összesen hány órát vagytok vele egy nap?
Érdemes lenne egy hozzáértőt felkeresni, aki kifejezetten a problémákban tud segíteni, mert a szökés a legnehezebben megszüntethető probléma!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!