Akik maguktól jól csinálják, mégis hogy kezdték?
Kiskoromban mindig több kutyánk volt. Anyukám is gyerekkora óta kutyázott, tenyésztett is egy időben, rengeteget tanultam tőle, de a legtöbbet maguktól a kutyáktól: a gesztusaikat, a reakcióikat, kommunikációjukat. Simán olvastam a "jelnyelvüket", azt hittem, ez a természetes, aztán később megdöbbenve konstatáltam, hogy van, aki azt hiszi a játékból birkózó kutyákra, hogy egymás vérét akarják...
Aztán kezdtem rájönni, hogy az édesanyám által tanult módszerek nem a legjobbak, pl. a pórázrángatós meg fenéklenyomós tanításnál van hatékonyabb. Persze addigra egy csomó hibát elkövettem a saját kutyámmal... Akkor kezdtem utánaolvasni, másoktól ellesni a trükköket. De megvolt az a nagy előnyöm, hogy már ismertem a kutyák gesztusait.
Ha az ember egyszer rájön a logikájára a dolognak, akkor sokkal-sokkal könnyebb. Persze aki mondjuk felnőttkorában veszi az első kutyáját, annak ez jóval nehezebb, erre valók a könyvek meg a mások tapasztalata.
Egyébként, úgy őszintén: egy ilyen fórumon ki merné azt mondani pl. egy agresszív német juhászra, hogy "menj oda hozzá és domináld le"? Lehet, hogy halál lenne a vége. Látatlanban lehet tippeket adni, de egy tapasztalt szakértő többet segíthet személyesen, mint mi összesen itt a neten át...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!