Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Akik maguktól jól csinálják,...

Akik maguktól jól csinálják, mégis hogy kezdték?

Figyelt kérdés
Sok válaszban olvasom, hogy "ha már nem tudod magadtól megoldani, kérd kiképző segítségét", illetve azt, hogy vannak emberek, akik mindenféle konkrét képzettség nélkül oldanak meg jól helyzeteket, és vannak, akik nem. Na, engem az érdekelne, hogy aki képzettség nélkül csinálja ezt, vagy van tapasztalata, pl problémás kutyákkal, az mégis hogy kezdte, hogy szerzett tapasztalatot? Mert a válaszokban mindig az van, hogy meg se próbálkozzunk semmivel, de ha nem próbálom meg, hogy szerzek tapasztalatot, miből tanulhatok? És főleg, az embernek van 1-2 kutyája, azok a kutyák elélnek 10-13 évig. Minden egyszerű kutyásnak ennyi tapasztalata lehet, amit az 1-2 kutyája mellett megtapasztal. Persze vannak a menhelyesek, meg akik mentenek... Ők sem mind képzett kutyakiképzők, mégis nagy levegőt vesznek és odamennek a tök ismeretlen kutyához. Akkor mégiscsak szabad próbálkozni? El kell kezdeni valahogy a tapasztalatszerzést, nem? Ahhoz képest mindenkit mindig lebeszélnek mindenről, úgy nagy általánosságban.
2013. ápr. 3. 09:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Én példáúl saját káromon tanúltam meg sok mindent. Persze közben olvastam sok könyvet, néztem filmeket, fígyeltem más kutyásokat. Most három kutyám van, közzülük az egyik nagyon domináns. Sokáig nem mertem megközelíteni evés közben, majd vettem egy nagy levegőt és oda mentem. Megáltam a tál mellett iszonyatosan vicsorgot, engem meg elkapott valami furcs határozottsás. Valahogy azt éreztem velem ezt te nem teheted meg! Lenyúltam és lelöktem a tálról majd megáltam előtte. Nem csináltam semmit csak vártam, majd arréb léptem. Ahányszor a kaja felél lépet felmordultam és visszaléptem. Nem tudom hány percig tartott, de a végén megadta magát, csak ült és várt amig enni engedtem. Azóta bárhonan kihívom, verekedésből is. Volt hogy az acsargó kupacba nyúltam be és emeltem ki. Ma már csak forokcsóválás, kéznyalás az eredmény ilyen esetben. Régen megharaptt volna. Szerintem a legfontosabb hogy ne félj, maradj nyugott, határozott. Tud felmérni a kutyát, és a saját korlátaidat.
2013. ápr. 3. 10:10
 2/14 anonim ***** válasza:
66%
Én például úgy szereztem, hogy mielőtt megvettem a kutyám elolvastam Jan Fennell Kutyapszichológia c. könyvét, már jóval előtte néztem Cesar Millan-t és megpróbáltam minden olyan cikket elolvasni ami kutyaneveléssel kapcsolatos. Aztán meg lett a kutyus, első kutyus (argentin dog) és elkezdtem alkalmazni a módszereket és ráéreztem, hogy mikor mit kell csinálnom ahhoz, hogy működjön, megvolt köztünk a kapcsolat, egyszerűen értette mit várok el tőle.Csodálatosan behívható volt,szobatisztaság kérdése 1 napig tartott,nem tett tönkre semmit amikor egyedül volt, nem rosszalkodott, nem voltak viselkedési problémái,aztán elérkeztünk a 7. hónaphoz na akkor bepróbálkozott a "kiskamasz" :) Az is annyiból állt, hogy a behívhatóságával voltak gondok és húzott a sétáknál. Akkor nagy lelkierő, a már bevált dolgok alkalmazása újból és újból, addig amíg rá nem jött, hogy ha 10-szer próbálkozik akkor én 10-szer ellenállok és akármit csinál, nem hoz ki a sodromból és nincs rés a pajzson. Túlestünk azon is, ugyanolyan jó kutya lett mint amilyen előtte volt. Aztán vettem mellé egy ugyanilyen fajta kutyát, vele jobban meg kellett szenvedni már a kezdetek óta, óriási problémák azért vele sem voltak de megoldottam ugyanazzal az elvvel, de kicsit változtattam a technikán, mert ő másabb típus. Ami az egyiknél bejött a másiknál nem biztos és fordítva, de nagyon gyorsan rá lehet jönni, hogy mi az ami az adott kutyának megfelelő lesz. Vele nem volt problémám kamaszodásnál. Most ott tartunk, hogy az egyik 2 és fél éves, a másik 2 éves de rosszat nem tudnék rájuk mondani. Ha a nevelés közben itt kértem volna segítséget akkor az azt jelentette volna, hogy fogalmam sincs mit kellene csinálnom és akkor persze, hogy azt mondják kérjek szakszerű segítséget, mert ha nem tudom mit kéne csinálni de próbálkozok akkor ronthatok is a helyzeten javítás helyett. Nekem mindig volt ötletem arra, hogy mihez kezdjek velük. Szerintem ez a különbség aközött aki ráérez és aközött aki nem.
2013. ápr. 3. 10:18
 3/14 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy leírjátok ezeket. Mondjuk, a második válaszolónak, szóval azt írod, hogy ha kérdezel, az azt jelenti, hogy fogalmad sincs, mit kell csinálni. Én ezzel nem értek egyet teljesen. Én mindig, minden általam ismert tapasztaltabb kutyástól kérdezek, aztán eldöntöm, hogy melyik választ hasznosítom és melyiket nem, de szerintem nem mindig kell a saját kárunkon tanulni. Ha valaki már átment egy adott helyzeten, lehet, hogy olyan megoldást ajánl, amit te csak másodikra vagy harmadikra próbáltál volna meg, és így pár kudarcot meg lehet spórolni, nem? Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy magadtól semmit sem tudtál volna csinálni...
2013. ápr. 3. 10:26
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Ez azért van, mert sok kérdező úgy gondolja,hogy egy problémára egy válasz van.De az egy problémára adott válasz mindig összetett,hiszen a viselkedés több kisebb dolog összeadódásából alakul ki.Ha tudod,melyek azok az apróságok,amik azt az adott viselkedést létrehozzák a kutyádban,a megoldás is könnyebb lesz.ha nem érted a kutyád nyelvét,hiába írják mit kell csinálni,sokszor mellé megy a kivitelezés,mert nincs meg a lényeg,a mögöttes tudás,miért teszed az amit,hogyan teszed azt amit és ez mit jelent a kutya számára.
2013. ápr. 3. 11:15
 5/14 anonim ***** válasza:
Mindenképpen sokat kell olvasni,több könyvet is ami a kutyáról szól.Magyar vonalon is vannak jó,korszerű könyvek és módszerek pl. Tükör módszer.A honlapjukon vannak ajánlott könyvek is.
2013. ápr. 3. 11:20
 6/14 anonim ***** válasza:
2-es vagyok! Igen 4-es,nagyon jól megfogalmaztad és Kérdező! a 4-es válasza a válasz a kérdésedre tömören :)
2013. ápr. 3. 11:22
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Vannak született irányitó jellemű emberek. Nem olvasnak könyveket, ösztönösen cselekszenek egy-egy helyzet kapcsán. Nincs szükségük iskolára, és könyvekre, és a kutyájuk maximálisan engedelmes. Egyszerűen következetesek, és olyan fajtát választanak, ami passzol hozzájuk. Én azt gondolom, hogy könyvből filmekből nem lehet megtanulni kutyázni. mert az elméletet nem könnyű átvinni a gyakorlatba, és előtte helyesen felmérni a kutya idegtipusát.
2013. ápr. 3. 12:35
 8/14 Sn0wf0x ***** válasza:
100%
Nincs tökéletes mindenre bevett technika. Hogy neked mi fog működni az függ tőled és függ a kutyától is, attól mert egy könyvbe le van írva nem lesz szent írás. Én a saját kutyáinkat, a szomszédét, sőt volt már rá példa, hogy teljesen idegen kutyát is kirángattam verekedésből. Sosem harapott meg egy kutya sem. Viszont tanítani meg csak házon belül tudok, póráz nélküli vezetés nagyon nehezen megy. Mindenkinek van mit tanulnia, de sok múlik a tapasztalatokon is...
2013. ápr. 3. 14:05
 9/14 anonim ***** válasza:
2-es vagyok! Szerintem akinek 0 tapasztalata van annak nagyon is jó a könyv, mert iránymutatást ad, leírja a miérteket is nem csak a technikát. Tény, hogy nincs olyan technika ami mindig minden helyzetben beválik,mindenki saját magának alakítja, csiszolgatja de az alapelv megmarad.
2013. ápr. 3. 14:29
 10/14 anonim ***** válasza:

Kiskoromban mindig több kutyánk volt. Anyukám is gyerekkora óta kutyázott, tenyésztett is egy időben, rengeteget tanultam tőle, de a legtöbbet maguktól a kutyáktól: a gesztusaikat, a reakcióikat, kommunikációjukat. Simán olvastam a "jelnyelvüket", azt hittem, ez a természetes, aztán később megdöbbenve konstatáltam, hogy van, aki azt hiszi a játékból birkózó kutyákra, hogy egymás vérét akarják...

Aztán kezdtem rájönni, hogy az édesanyám által tanult módszerek nem a legjobbak, pl. a pórázrángatós meg fenéklenyomós tanításnál van hatékonyabb. Persze addigra egy csomó hibát elkövettem a saját kutyámmal... Akkor kezdtem utánaolvasni, másoktól ellesni a trükköket. De megvolt az a nagy előnyöm, hogy már ismertem a kutyák gesztusait.

Ha az ember egyszer rájön a logikájára a dolognak, akkor sokkal-sokkal könnyebb. Persze aki mondjuk felnőttkorában veszi az első kutyáját, annak ez jóval nehezebb, erre valók a könyvek meg a mások tapasztalata.

Egyébként, úgy őszintén: egy ilyen fórumon ki merné azt mondani pl. egy agresszív német juhászra, hogy "menj oda hozzá és domináld le"? Lehet, hogy halál lenne a vége. Látatlanban lehet tippeket adni, de egy tapasztalt szakértő többet segíthet személyesen, mint mi összesen itt a neten át...

2013. ápr. 3. 15:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!