Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy hozzam rendbe? Annyira...

Hogy hozzam rendbe? Annyira elkeserít.

Figyelt kérdés

Van egy édesdrága magyar vizslám. Még a 11. szülinapomra kaptam, azóta eltelt 4 év... Én nem foglalkoztam vele szinte sosem. Lusta voltam hozzá. Mindig amikor jövök haza suliból hozza nekem a rongyot, örül ugrál nekem. Én rákiabálok hogy hagyálmár és bejövök...de nem tudom miért csinálom ezt. Bárki rákiabál, vagy megilyeszti én nekimegyek a személynek. Egyszer kizárták véletlenül, sírva szaladtam ki hogy behívjam. (köztudott hogy fél a kapun kívül). Annyira szeretem. Ezen a nyáron eldöntöttem, hogy fogok vele sokat foglalkozni. Sajnos olyan helyen lakok, ahol nem lehet kivinni sétáltatni, mert a cigánykutyák rárohannak. Fél a pórázon is..majd olyat fogok venni neki ami aza hámos talán, vagy minek nevezik.

Közös programokat tudtok nekem mondani vele? Miket vegyek neki?

-egyedüli kutyus, fél a víztől és pórázon

-mindig ugrál, és nem hallgat semmire csak a nevére...

2013. márc. 26. 18:43
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

közös program?

-közös séta,labdázás,de úgy hogy el van engedve..

te egyedül nem fogod tudni ezt helyre rakni..vidd el kutyasuliba te is többet megtudsz a kutyanevelésről és közös programmnak tökéletes!

amúgy nem szép,hogy ordibálsz össze vissza vele ha kell hanem..így sose fog rád hallgatni,mert egy bizonytalan,üvöltöző,gyenge alak vagy a kutyád szemében!

a kutyádnak egy magabiztos és kiegyensúlyozott vezetőre van szüksége aki szabályokat állít fel és megfelelően kezeli a szitukat,nem hogy lefogod szerencsétlent..

kutyasuli,kutyasuli,kutyasuli és kutyasuli!!!!!!!!!!!!!!

2013. márc. 26. 19:05
 12/21 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy szar dolog volt tőlem hogy rákiabáltam.. nem is értem miért vagyok ilyen...de inkább nem is amiatt kiabálok rá hogy ottvan hanem a suli már annyira kikészít, hogy nincs kedvem hozzá.

De amint kicsit jobb idő lesz, és meggyógyulok akkor megyek hozzá ki!

Kutyasuli sajnos ki van lőve. 50km-re van tűlünk.... pedig szivesen elvinném :/ Na meg nem mindenki milliomos..

2013. márc. 26. 19:13
 13/21 anonim ***** válasza:
85%

Nézz már inkább utána, hogyan kell vizslát tartani! Nem kinti kutya, sosem volt kinti, csak az elmúlt 50-60 év ostoba gondolata ez, hogy egy aljszőrrel nem rendelkező, totál ember centrikus kutyának a kertben a helye! Hülyeség! A történelme során MINDIG bent élt a vadász mellett a lakásban! Vajon tenyésztők, fajtamentők, menhelyek miért nem adnak el kerti tartásra vizslát? Vajon a fejlettebb országokban miért büntetnétek meg titeket már csak azért, mert az udvaron van egy ilyen kutya? Inkább gondolkozz kicsit, mielőtt ostobaságokat írogatnál, kérdező! Ha kinti kutyát akarsz, akkor olyat is válassz, ennek pedig biztosíts megfelelő körülményeket!

És ha valóban megfelelően akarsz vele foglalkozni, nevelni kell. De te nem tudsz kutyát nevelni ez látszik, úgy hogy tessék felkeresni egy kutyasulit!

És most ugyan miért ne lehetne már vinni sétálni? Én is megyek a kutyáimmal a hóban naponta, mert igénylik. Nem kötelező kutyát tartani, de ha mégis vállaltad, akkor vállald a felelősséget is, napi több órás séta szabadon, gyakori találkozás más kutyákkal és napi szellemi fárasztás, ez a minimum.

2013. márc. 26. 19:22
 14/21 anonim ***** válasza:
Tudod biztonságosan póráz nélkül sétáltatni? Mindig behívható? Tudod vinni emberek és más kutyák közé?
2013. márc. 26. 19:24
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

hát... véleményt nem írok, mert már sokan írtak, és kb egyezik velük az enyém is.

Nem kell ahhoz milliomosnak lenned, hogy kutyasuliba vidd... mit hiszel? hogy egy óra 20.000?

Hát nagyon nem, de mivel nem tudod(nem vagy hajlandó) kutyasuliba vinni, ezért próbálok érdemlegesen válaszolni a kérdésedre.

Először is, neveld meg az alapvető dolgokra(többet nem hiszem hogy megfogsz neki tanítani, mert nincs hozzá semmi türelmed, és a leírásod alapján érzéked sem)

Kezdetnek tanítsd meg neki az ül vezényszót.

Nem írom le a tanítás menetét, írd be youtube-ra, hogy how to train your dog to sit, vagy valami hasonló szöveget. Nem magyarul fognak beszélni, de ha van egy kis sütnivalód, akkor a mutogatásukból megérted, sok videóban szépen bemutatják a parancsok menetét, az elejétől a végéig.

Ha már biztonságosan megy az ülés, akkor tanítsd meg feküdni, lábhoz bejönni, behívni illetve maradni.

Ezek a legfontosabbak, egyéb trükköket rád bízom, hátha ráérzel majd az ízére(kívánom, hogy így legyen)

Ha ez a 5 parancs nagyon jól megy(főleg a behívás és a maradás) akkor kezdheted szoktatni nyakörvhöz, majd pórázhoz.

Azt tanácsolom, hogy mindenhez használj jutalom falatot, mert sok kutya azzal a legmotiválhatóbb.

ha megszokta a pórázt, akkor viheted ki az utcára, de először csak keveset menj vele, mert ha 4 évig csak a kertben volt sok lesz neki a sok új inger.

Persze, ha egy nap elviheted többször is sétálni, azzal csak jobb lesz neki.

Ha ezek megvannak, akkor kezdődhetnek a közös programok, a túrázások, a nagy séták, a szabadban elengedés és labdázás(ehhez nagyon fontos a tökéletes behívhatóság, mert ha nem az, akkor könnyen megszökhet, vagy baja lehet a kutyának)

Ez a folyamat több hetet is igénybe vehet, azt tekintve, hogy most lesz először érdemlegesen foglalkozva azzal a kutyával, legyél nagyon türelmes, és ne ordíts szerencsétlennel, mert azzal csak ártasz neki.

Remélem tudtam segíteni, innentől kezdve rajtad múlik, hogy te segítesz-e a kutyádon.

2013. márc. 26. 19:27
 16/21 anonim ***** válasza:

Először is szoktasd pórázhoz minél több jó élménye legyen a pórázzal. Ha nyakörvvel nem tudod sétáltatni először halti szájszíjjal tanítsd meg neki a láb melletti sétát, kèsöbb majd elhagyhatod. Ha stabilan meg tudod tanítani a behívást és van lehetőséged rá póráz nélkül sétáltasd. Ha nincs akkor nyomkövető (10m-es) pórázzal sétáltasd. Ha jobb idő lesz járhatsz vele futni, görkozizni. A lényeg hogy alaposan elfáradjon és élvezze a sétát.

Ha érdekli a labda akkor megtaníthatod aportírozni.

Megpróbálhatod vízhez szoktatni és akkor úszni is viheted. Túrázni pl. erdőbe is kiviheted.

Ismerőseid kutyáival összeismertetheted.

Egy vizslában nagyon sok lehetőség van, csak tudni kell kihasznàlni ezeket.

Nem kell mindentől féltened, hiszen nagy termetű, talpra esett kutya.

Azt jól jegyezd meg, hogy elhalmozhatod mindenféle új dologgal, de ha te nem akarsz vele foglalkozni egyedül nem fog vele játszani.

A falkavezérségnek mindenképpen nézz utána! Még fiatal, amit elrontottál igyekezz helyre hozni.

Sok sikert!

2013. márc. 26. 20:11
 17/21 anonim ***** válasza:

utolsó. ne biztasd arra, hogy engedje el pórázról, mert akkor el is fogja. a behívhatóságot meg egyedül nehézkesen fogja megtanítani.

Maradjon csak szépen pórázon a kutya, így nem büntethetik meg, és baj sem lehet.

az én kutyám is teljesen behívható, mégse engedem el pórázról,, csak zárt helyen, 1, mert törvényileg tilos, 2 azért másokra is tekintettel kell lenni, vannak akik kifejezetten utálják, ha idegen kutyák szaladnak feléjük.

2013. márc. 26. 20:44
 18/21 anonim ***** válasza:

Eloszor is gyerek vagy. Az, hogy idaig jutott az ugy az a szuleid felelossege is. Kerj toluk segitseget, mert egyedul ezt nem igazan fogod megoldani.

A problemaban nem azt kell nezni, hogy te mit tudsz tenni, mire van penzed es lehetoseged, hanem AZT, HOGY A KUTYAD MIT IGENYELNE! HA azt megkozelitoleg se tudod biztositani, akkor a kutyanak egy gazdat kell keresni.

HA tudod biztositani es vallalod hosszutavon meg, akkor kezdj el egyaltalan foglalkozni a gondolattal, hogy megneveled a kutyad. Es mielott leszoljatok itt azokat akik leirjak, hogy a vizsla nem udvarra valo, akkor eleg nagy hiba van a tudasban. A VIZSLA NEM UDVARI TARTASU KUTYA!

Nemetorszagban elek, nagyon kedvelt a magyar vizsla a kornyekunkon. VAnnak vizsla klubbok. Udvari tartasert menne a bunti csekk az garantalt! A vicces a tortenetben, hogy egy magyar fajta kutyarol a sajat hazajaban bizonygatjak a hulyeseget. Ciki.

Szoval itt kezdodne a vizsla tartas. HA ez nem megy a kerdezonek, akkor gazda kereses a megoldas. Minden mas csak emberi onzoseg a kutya tovabbi karara!

Zarszonak pedig a kutyatartas nem emberi alapjog, hanem egy lehetoseg.

2013. márc. 26. 20:44
 19/21 anonim ***** válasza:

Utolsó! Mint irtad a kerdezo gyerek..szegeny hogy tudna rabirni a szuleit arra, hogy beengedjek a kutyat a hazba. Ha a szulok engednek, hogy bent legyen biztos nem kint tatanak mar 4eve.

Az en kutyam is behivhato es elengedem. Nem zsufolt helyen, szantason vagy mezon miert ne engedhetnem el? Nincs tisztes kutyafuttato addig had jatszak mar a kutyammal vagy barmi. A kozteresek nagyivbe szarnak ra, nem lakott teruleten nincsenek.

2013. márc. 26. 21:20
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Először is gyerek vagy, ne vedd magadra, nem te vagy felelőtlen, hanem a szüleid. Ha valaki kutyát vesz a gyereknek, annak tudnia kéne, hogy nem a gyereknek veszi, hanem magának, mert egy gyerektől még nem lehet annyi felelősséget, meg következetességet, meg kitartást elvárni, amennyi a kutyának kell.

Most a keress neki gazdit vonalat is hagyjuk, a vizslamentéshez heti 6-10 kutya beesik, és bizony nem mindegyiknek találnak gazdit. Én nekik is szoktam ideiglenesezni, jópár vizsla megfordult már nálam, és egyáltalán nem olyan egyszerű jó gazdit találni nekik.

Viszont a jó hír, hogy a vizsla nem egy bonyolult kutya! Igazából bármilyen viselkedésproblémája van, az nála gyakorlatilag garantáltan a mozgáshiánnyal magyarázható. Nem munkaigényes németjuhászok, hanem kilóméterhiányos vizslák. Szóval a kulcs a mozgás, a mozgás, a mozgás.

Sétáltatni bőven lehet suli mellett is, nekem is megy munka meg háztartás mellett, neked is fog menni suli mellett. Napi egy óra a friss levegőn neked is jót tesz.

Szerintem nagyon szép tőled, hogy foglalkozni akarsz vele, és inkább oldd meg a problémát, minthogy elszaladj előle.

A lényeg, hogy muszáj lesz elkezdened sétálni vele.

Előbb mérd fel a terepet egyedül, keress olyan helyet, ahol nyugodtan tudtok sétálni.

Azt ajánlom, hogy tarts egy koplalónapot, egészségileg sem árt, másnap pedig mérd ki a napi kaja adagját, vágd zsebre, és kezdd el falatonként magaddal csalogatni. Ha fél a póráztól is, akkor előbb bent a kertben gyakoroljatok. Tedd rá a pórázt, de ne fogd meg, hanem hagyd, hogy maga után húzza, te pedig csalogasd kajával. Egy lépés, egy falat, egy lépés, egy falat. Ha már ügyesen követ, akkor kapcsold le róla a pórázt, nagyon dícsérd meg, játsszatok egyet, és add oda a maradék kaját. Mindig csak annyit gyakorolgass, amennyinél még lelkes.

Ha néhány napig mindig csak pórázon kap kaját, látni fogod, hogy örülni fog, amikor előkerül a póráz.

Ha magad után tudod már csalogatni úgy, hogy ő húzza a pórázt, akkor fogd meg a póráz végét, és úgy gyakoroljatok. HA a kertben már jól megy, akkor irány a kinti világ!

A módszer ugyanez, kicsalogatod kajával, és mindig csak kint pórázon kap kaját. Meglátod, nagyon hamar el fog kezdeni lelkesedni a sétáért.

Nálam volt olyan vizsla, aki az egész életét láncon élte, és 3 nap után gyönyörűen villamosozott :) Hidd el, nem nehéz velük, csak ha nincsenek rendesen megmozgatva, akkor nagyon dekoncentráltak.

A youtube-on, és a TV2.hu-n is fent van az egyik kutya másik nem című sorozat, ez az első része:

http://www.youtube.com/watch?v=X-GqHMLhN5U

Nézd végig, sokat fogsz belőle tanulni!

Ha van kedved olvasni, olvasd el ezt a két könyvet ingyen, fent van a neten:

hu.scribd.com/doc/8027039/Jan-Fennel-Kutyapszichologia

Az utóbbinak elég, ha az első néhány fejezetét elolvasod, amiben leírja, hogy működik a tanulás kutyáknál, de kapsz jó ötleteket trükkökre is.

Sok sikert, és ügyesen!

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2013. márc. 27. 10:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!