Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lelki beteg kutyát hogyan...

Lelki beteg kutyát hogyan lehet rendbe hozni? ( Többi lent )

Figyelt kérdés
Sziasztok! Már pár éve foglalkozom kutyusok mentésével főleg a szaporítók kezébe került kutyusokon. Egy helyről felkerestek szerencsére nem jött be neki a kutya gyártás. Már 2 kölyök bernáthegyinek gazdit is kerestem. Mivel kölykök voltak nem volt nehéz chipelve,ivartalanítási kötelezettséggel ( erről szerződés készült ) mentek az új gazdikhoz. Viszont ugyan innen a helyről kaptam egy Shih-tzu szuka kutyust. 2 éves egyszer fialt. Viszont olyan szinten fél ha bárki felveszi összekakilja pisilja magát.A boxot már megkísérelte szétbontani úgyhogy dupla drótot kellett ráhúzni. Az udvarról meg is szökött kiásta magát 3 napig kerestük mire meglett hagy ne mondjam megfogni se volt egyszerű. Azóta nem tudom kiengedni mert rögtön szökik. A garázsba szoktam kiengedni hogy rohangáljon de ott is rögtön szét szed mindent keresné a kiutat. Sajnos hiába szeretgetném nem is foglalkozik velem ha kienged csak rohangál össze vissza. A többi kutyával sem foglalkozik csak szökne... Lassan 1 hónapja van itt de mikor kiengedem rögtön ás. Sőt még a fejét is betuszkolta egy olyan parányi résbe hogy a mai napig nem értem hogy csinálta mert kifele már nem jött. Szét kellett vágni a kerítést azon a helyen. Kérlek segítsetek mit lehetne vele csinálni? Szakember segítségét nem tudom kérni mert ebben a porfészekben ilyen nincs. És mitől lehet? Bánthatták? Előre is köszönöm a segítséget gyönyörű kutyusról van szó és jó lenne minél hamarabb szerető családba adni.
2012. ápr. 3. 18:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Hát ez elég nehéz és összetett eset, szakember nélkül meg aztán különösen nehéz megoldani...

Én mindenképpen azt javasolnám, hogy póráz nélkül sehova se menjen, ne adj neki lehetőséget a kontrollálatlan őrjöngésre. Ha hisztizik, csak tartsd egy helyben, nem kell nyugtatgatni, simogatni, beszélni hozzá, semmit, csak megvárni, amíg megnyugszik. Ha az 20 perc, akkor annyi. Ha megnyugodott, adhatsz neki egy kocka sajtot/virslit/párizsit, hogy építsd kicsit a bizalmát, vagy engedheted egy kicsit körbenézni, de amint megint elkezd hisztizni, leállítod. Nem lesz gyors folyamat, eleinte pár másodpercnél valószínűleg nem fog tovább nyugton maradni, de meg kell vele értetni, hogy a nyugalom jó dolog, az ember pedig nem veszélyes.

Emellett keress neki valami aktivitást a sétán kívül (ami rettentően fontos, mindegy, mennyire hisztizik, vidd ki minden nap!), amin levezetheti a feszültséget, futtasd, vagy húzass vele súlyt akár, tökmindegy, hogy nem a fajtájának való, fárassza le magát kicsit, könnyebb lesz neki úgy az élet.

Még pár apróság: sose közelíts hozzá telibe szemből, mindig próbáld oldalról úgy, hogy nem nézel rá és nem beszélsz hozzá. Ha lehet, néha csak ülj le vele valahova, hogy szokja a jelenlétedet, adagolj neki finomságokat, ha elfogadja. Ha már téged elfogadott, csináld ezt meg minél több emberrel. Sose gügyögj neki, csak halkan és határozottan beszélj hozzá, azt se túl sokat eleinte. Csak annyit erőltess rá, amennyit képes elfogadni (na például ehhez kellene szakember, hogy hol van a határ). A két legfontosabb dolog pedig: ne sajnáld, mert azzal nem segítesz neki, és legyél megbízható falkavezére. Ha normálisan kezeled, normális lesz, viszont ha ragaszkodsz a "szegény szerencsétlen sorsú kiskutya" képhez, akkor sosem fog tudni kilépni ebből a szerepből.

2012. ápr. 3. 20:47
 2/6 anonim ***** válasza:

szakembert keress fel....!

viszont nem értem, egyáltalán miért ment kutyát az aki nem ért hozzá?-az ilyen "állatbarát" csak ront a kutyák helyzetén, lelki állapotán!

2012. ápr. 3. 23:24
 3/6 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Hoztam én már vissza a normális kerékvágásba olyan lelkileg sérült kutyát, hogy a saját gazdái lemondtak róla. És azért 10 éve dolgozom a kutyákkal erre tettem fel az életem megköszönném ha nem kérdőjeleznél meg. Hisz az eddigi kutyák mind a sintér telepen végezték volna vagy rosszabb ( felkötötték volna őket ) És ez tuti mert a drága szaporító mondta. És ezek a kutyák mind normális családba élnek boldogan!
2012. ápr. 4. 07:27
 4/6 anonim ***** válasza:

ok ha csak egy kicsit értenél a kutyákhoz akkor sétáltatnád őket-ezt vedd jó tanácsnak!-szóval póráz, nyakörv és ha séta közben vezetőként ismer el a kutyus akkor nyert ügyed van-amíg csak bezárod szerencsétlent és az emberi érzelmeiddel erőszakolod meg addig ne is számíts javulásra....csak tovább romlik az állapota és egy menekülő vadállatként fog viselkedni

...de aki már ennyi kutyát rendbehozott az nem tudja, hogy a kutya legalapvetőbb szükséglete, hogy sétáljon, felfedezzen és, hogy egy vezetőt lásson az "embertársában" aki szabályokat állít fel az életébe ahelyett, hogy megerőszakolná érzelmileg?!

2012. ápr. 4. 08:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Legyen veled a lakásban, sokat foglalkozz vele. Séta csak pórázon. Hamar fog kötődni, ha melletted lehet, különben nem.
2012. ápr. 4. 10:04
 6/6 A kérdező kommentje:
Én egy szóval nem mondtam h nem szoktam sétáltatni. Csak a ház körül mert idegen helyektől még rögtön leblokkol. És a többi kutyus kint van az udvaron ha jó idő van. Erre mondtam, hogy olyankor őt nem tudom kiengedni mert rögtön szökik. És olyankor van a boxba. Tudtommal sehol nem írtam hogy nem viszem sétálni.
2012. ápr. 4. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!