Meg szabad simogatni az idegen kutyát?
Nem arról van szó, hogy bizalmatlan, meg hogy nem engedi magát megfogni. Arról van szó, hogy én kértem tőle egy helybenmaradás gyakorlatot, ráadásul abszolút nehezített körülményekkel. A kutyám ilyenkor feszülten ül, és figyel. De ezt meg lehet figyelni a legtöbb bolt előtt hagyott kutyánál, hogy olyankor éppen rémesen komolyan veszik magukat, én sokat mosolygok ezen. Neki olyankor küldetése van, amire koncentrál.
Nem illik megzavarni benne.
Ez olyan, mintha mondjuk te épp lábnál követést gyakorolnál, vagy bármilyen nehezített helybenmaradást, valami vadidegen meg jönne, és elhívná a kutyádat. Borzasztó udvariatlanság. A legtöbb kutya nem támad ki egyébként ilyen helyzetben, de van amelyik igen, pláne amelyiknek az van megtanítva, hogy ilyenkor valamilyen tárgyat őrizzen (és célszerű erre tanítani, mert a gazdi tárgyának őrzése a legstabilabb helyben maradás).
Én is sokszor jövök ki úgy a boltból, hogy valaki tutujgatja a kutyámat, ami azért is kellemetlen, mert nekem szabály, hogy nem megyek oda hozzá, és nem kapcsolom le a pórázt amíg nem ül, ahogy ott hagytam. Nyomorult kuty van lecseszve más hülyesége miatt.
Nyilván az egy teljesen más szituáció, ha nem azért van a kutya egyedül, mert megbíztam vele, hogy ott legyen és várjon, hanem azért mert valami baj történt.
09:22 itt nem kóborkutyákról van szó hanem olyanokról akiknek gazdája van! Nehogy azt hidd, hogy olyan sok profin kiképzett rendőrkutya van itt, mint ahogy írják, a lényeg az, hogy egyik kutya sem veszélytelen. Csak mikor te a vörösiszapból mented akkor számítasz erre (mert remélem ugye nem gondolod azt, hogy mindegyik hálásan örök hűséget fogad nagy szemekkel ahogy kimentetted), míg amig a bolt előtt sétálsz nyugodtan, akkor nem.
És itt nem is a veszélyesség a fő probléma, hanem az illem! Te örülnél neki ha bármidet kérdezés nélkül megfogdosnák? Akár a gyereked mondjuk? Hát nem hiszem.
És ha már itt tartunk, nem tudom miért szúrja ennyi ember szemét, hogy vannak egygazdás kutyák! Több 100 fajta van, ez alegújabb mánia, hogy mindegyiket erőszakoljuk ugyanolyan viselkedésre? Csak mert 2013 van, a rottweiler és a labrtador legyen ugyanolyan jellemű, imádják az egész világot. Évezredek óta vannak ilyen kutyák és nem haltak ki, nem lesz most hirtelen világvége azért mert ők nem szeretik az idegeneket. Vannak olyan kutyák amik azért lettek kitalálva, hogy bizalmatlanok legyenek. Ha nem lennének azok, akkor nem tudnák elvégezni a munkájukat. Ilyen egyszerű a dolog. És nem, soha nem fog elveszni a kutyám.
De még mindig azt mondom, nem normális az aki egyedól hagyja a akutyáját bármilyen közterületen.
19: "Én csak annyit írnék én itt kb mindenkinek, hogy őszintén remélem, hogy soha nem fog elveszni a kutyátok, és soha nem lesztek arra utalva, hogy egy vadidegen befogja a kutyátokat, ezzel mondjuk megmentve az életét."
Ha szabadon kolbászol egy kutya az utcán, mert elveszett és a gazdája sehol sincs, akkor tök más a szitu, mintha kinthagyták bolt előtt és FELADATOT lát el...ilyen szituban a kutya elveszett, és az is lehet, hogy önmagától megy az emberekhez...tök más a két helyzet!
23: "De a kutya nem fogja tudni megkülönböztetni a két szituációt!"
Hogy a francba ne tudná megkülönböztetni???? Itt egy példa a vakvezető kutyák életéből: úttest, gazdi nem lát, de hall...kiadja a kutyának az "előre" parancsot...ha nem jön kocsi, a kutya el is indul, de ha jön autó, akkor a parancs ellenére továbbra is állva marad, ezzel jelezve a vaknak, hogy nem biztonságos a helyzet!
Kutyám egy-két tök hasonló parancsra is teljesen eltérően viselkedik. Ha engedelmest gyakorlunk, akkor a "fekszik"-re azonnal levágja magát és szabályosan fekszik akár 10 percig is, nem dobja ki a fenekét semerre sem. Ha ilyen szitu után csak közlöm vele, hogy "feküdj le", akkor tudja, hogy pihi van, nem muszáj egy adott pózban feküdnie, sőt, még kicsit foroghat, odébb mehet 1-2 méterrel is. Ha boltnál póráz nélkül (szájkosárban) hagyom kint, akkor sokszor csak annyit mondok, hogy "helyedre", vagy "üljél le" és erre magától lefekszik vhova...de tudja, hogy NEM MOZDULAHT EL. Ha pórázzal kötöm ki, akkor egy szót sem szólok.
Ha utcán adom ki séta közben a "fekszik" vezényszót, akkor szép komótosan fekszik le...mert nincs abban az ösztönállapotban, mint felpörgetve az engedelmességi gyakorlása közben.
Millió és egy hasonló szitu van, amikor a kutya a helyzetnek megfelelően cselekszik, akár a gazdi feltűnő jele nélkül is!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!