Klikker gondok?
Nemrégen szereztem be egy klikkert hogy hatékonyabban menjen a tanulás, illetve a pozitív cselekvésekre való ráerősítés. Első lépésként a kutyának bekondícionáltam és le is ellenőriztem hogy megértette-e vajon a lényeget. Egy katt és máris figyelt. A gondom hogy ha a kutyust ténylegesen tanítani akarom valahogy mintha nem figyelne a lényegre, tehát a kattintás neki önmagában mégsem elég mint pozitív megerősítés. A szóbeli dicséretre figyel jobban, míg a kattintást nem értelmezi hogy az amit éppen csinál az jó. A kattintás után természetesen mindig megkapja a jutit. Lehetséges hogy ehhez több idő kell? Mivel azelőtt mindig csak szóbeli dicsérettel tanult. Azt szeretném nála elérni hogy elég legyen csak a kattints, ne kelljen szóban is dicsérgetnem. Esetleg ez nem megoldható? Le tudnátok írni a személyes tapasztalataitokat a klikkerrel kapcsolatban?
Kattintás-dicséret-juti vagy dicséret-kattints-juti? Melyik a helyes sorrend ebben az esetben?
A klikker nem arra való, hogy felváltsa a szóbeli dicséretet, hanem arra, hogy elkapd a tökéletes pillanatot amikor a kutya valami jót csinál és rögtön tudja, hogy az helyes. Utána úgyan
úgy meg kell dicsérni, jutalmazni.
Klikker mellé nem is kell feltétlenül szóbeli dicséret. Persze nem kell és nem is szabad teljesen elhagyni, főleg ha a kutya megszokta, hogy hangos gazdája van, de akár fokozatosan lehet csökkenteni. Például formálásnál ha a kutya aktívan gondolkodik és nem fagy be, elképzelhetetlen a folytonos magyarázás és dicséret. Egyébként a formálás, például a 101 dolog a dobozzal pont olyan, amitől a klikker nagyot tud nőni a kutyában.
Ha kell ilyen, akkor talán még az a leghelyesebb sorrend, hogy klikk pont, mikor elkapod az adott cselekvést - kaja és közben a szóbeli dicséret. Ha a dicséret a klikk előtt van, akkor a klikk egyfajta másodlagos kondicionált megerősítés lesz, kevésbé jelentős a kutyának (van módszer, ahol így használják a klikkert). Az elsődleges megerősítés pedig a hangod lesz.
De nagyon sokszor van gond azzal is, hogy eleinte az emberek automatikusan nyúlnak a jutalomért a klikk közben vagy akár még előtte. Ez azért hiba, mert így a mozdulat lesz a kutyában az elsődleges megerősítés, megint csak nem a klikker hangja. Erre is figyelj majd.
Én a szemkontaktussal kezdtem (vagyis figyelmet vártam el), ha a szemebe nézett a kutya, 1-2 mp-en belül kattintottam és dobtam a falatot. Öt perc után ráérzett, amit nem csak onnan tudtam, hogy újra és újra felvette a szemkontaktust, hanem hogy kattintás után azonnal várta a falatot. A későbbiekben is, amikor pl. a pálca orrával való megérintését gyakoroltuk, ahogy kattintottam, levette az orrát és várta a jutalmat, amit 1-2 mp-en belül meg is kapott.
A klikk arra jó, hogy elkapd a pillanatot, amit vársz a kutyától, mert mire odaadnád neki a falatot, már mást csinálna, így nem értené pontosan, mire megy ki a játék. Én a kajával egyidőben szoktam hanggal dicsérni ha valamit nagyon jól csinál, általában csak falat van és csend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!