Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit tegyek? SŰRGŐS! 5 éves...

Mit tegyek? SŰRGŐS! 5 éves kan kutya. (többi lennt)

Figyelt kérdés
Van egy 5 éves keverék, kan kutyám.A baj az hogy amikor elviszem sétálni, mindenfelé rángat, ha szólok hozzá egyáltalán nem reagál.Az utcában elég sok kutyatartó van ezért ha viszem sétálni akkor a többi kutya elkezd ugatni (ez normális) és amikor meghallja az én kutyám akkor elkezd idegeskedni, összeviszza húzogatja a pórázt és szűköl..Egy ideig ezt tűrtem és vittem rendszeresen sétálni, de akkor lett elegem amikor: kimegyek az udvarra kertészkedni vagy ilyesmi és nem hagy nyugton hanem szűköl, ugrál a póráza után... kérlek segitsetek, hogyan nevelhetném meg, hogy az utcán normálisan, nyugodtan, mellettem jöjjön? Előre is köszönöm!

2013. márc. 11. 11:32
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

esetleg, talán, mégis ,elmehetnél vasárnaponként 2-3 órára egy kutyaiskolában !!

ahol is téged megtanítanak viselkedni-bánni-helyesen fellépni a kutyáddal.

nem a séta a te gondod,hanem az alapnevelés és a szocializáció teljes,vagy részleges hiánya!!

NEM TUDSZ KUTYÁT SÉTÁLTATNI A TE ELVÁRÁSAID SZERINT , AMIG MEG NEM TANULSZ BÁNNI A KUTYÁDDAL.

TANULD MEG A NEVELÉST,ERRE VALÓ A KUTYASULI:)

hosszan írhatnánk miért viselkedik így a kutyád, csak sajnos úgysem értenéd !

miért?: mert csak !

2013. márc. 18. 20:08
 22/24 anonim ***** válasza:

aludtam rá egyet . elolvastam a kommenteidet.

most komolyan !!?? miért nem tudod kutyasuliba vinni??

a dolog lényegét nem igazán érted ! a te kutyád neveletlen,domináns és vezér ,te pedig nem .

a séta, a kapun kirohanás, a séta közbeni viselkedés min-mind ezt mutatja .( a leírtak értelmezése szerint)

nincs relatív esélyed ,hogy változtass rajta,hacsak nem a lényegnél kezded!

és a lényeg nem a séta közbeni megfordulás:)

javasolok egy technikát , de ez nem helyettessíheti a kutyaiskolában tanultakat !

feltételezem kint tartott kutya,tehát-e szerint írom le.

1 : 2 napig ne adj neki kaját !

2: 2 napig ne is foglalkozz vele ! egyáltalán ne!!

tegyél úgy ,mintha nem is létezne .

3: a 3 a harmadik nap indul a nevelés.reggel-hajnalban odahívod ,és kézből !! megeteted ! nem sokat ,csak éppen a napi adag 1/4-ét . semmi beszéd, semmi simi, egyszerűen leguggolsz,és megeteted,a kezedből ,falatonként ( a leves nem jó megoldás:)

gondolom dolgozol, tehát ahogy hazaérsz,még mindíg semmi kontaktus a kutyával ,be a házba 10 perc ( kávé ,stb)

bent a lakásban felöltözől, jutalomfalat a zsebbe ( félig főtt olcsó virsli karikák ) a kezed büdös lesz, de mikor hazaérsz megmosod .

mielőtt elkezded ,csinálj magadnak 1 óra időt amit mostantól csak a kutyával töltesz !!!

MAGA A SÉTA TÁVJA ,LEHET ,HOGY CSAK 100-300 MÉTER LESZ AZ ELSŐ NAPON!

lelkileg felkészülsz,fujsz párat ,megnyugszol ,kilépsz a lakásból ,ÉS ODAHÍVOD MAGADHOZ !! nem ő megy oda, hanem te hívod oda !! ez lényeges!

nyakörv szoros legyen ,póráz felcsatol, de semmi érzelem,semmi beszéd,semmi simogatás, semmi reakció ( ugrál,bújik,rád-lép, feldöntene, szűköl,stb, mindent megtesz,hogy kizökkentsen a nyugalmadból )AZ EGÉSZ LÉNYEGE A KÖZÖMBÖS NYUGALOM , MERT EZZEL A VISELKEDÉSEDDEL FOGOD ÁTVENNI AZ IRÁNYÍTÁST TŐLE , A JUTALOMFALAT A ZSEBEDBEN PEDIG A LEENDŐ POZITÍV MEGERŐSÍTÉSHEZ KELL ...MAJD!kutya a bal oldalon!

szóval,póráz rá elindulsz, eléd akar menni, húz,stb.

te pedig "letéped a fejét ":)

abban a pillanatban ,hogy elindulna, erősen ,határozottan megrántod a KESZTYŰBEN LÉVŐ kezedre tekert pórázt, de teljesen nyugodtan egy szót szólsz : pl: nem .

a szó,és a pórázrántás egyszerre működjön, te ne idegeskedj!jobban van a póráz! amikor megrántod, mindkét kezed a pórázon.

a cél ,hogy a kutya megértse,a lábad mellett a helye.

a kaputokhoz való kiérés lehet,hogy fél óráig fog tartani, de nem az a cél ,hogy sétálj vele, hanem hogy TE ELMENJ SÉTÁLNI,ÉS MEGENGEDED A KUTYÁDNAK,HOGY ELKÍSÉRJEN ,AZ ÁLTALAD ÚJONNAN FELÁLLÍTOTT SZABÁLYOK ALAPJÁN!

szépen elindulsz , ha melletted megy ,gyors simi, dícséret,és amikor RÁD-NÉZ!! RÁD-NÉZ !!RÁD-NÉZ!! JÖHET A PARANCS ÉS VELE EGYÜTT A JUTALOMFALAT A bal zsebedből!!k@rvára fontos lenne ,hogy rád-nézzen !!

szóval így indul, a séta. nem a táv,és nem a sebesség számít, hanem a lelkiállapotod!!

ha képes vagy mindezt nyugodtan elkezdeni , akkor a kutyád megérti,hogy ezt a gazdit már nem irányíthatom, már ő irányít engem.

ha ideges leszel, irány vissza, póráz lecsatol,kutyát kint hagyod, bemész a lakásba ,és foglalkozz mással ( mos-főzz-takaríts:):):) tv-zz ,bármi,csak nyugodj le!

aztán indulhat előlről.

amikor már megy a nyugodtan kisétál melleted a kapun project,és már képes vagy vele pár métert nyugodtan sétálni, jöhetnek a célszerszámok :PL: halti .

a séta elején döntöd el ,mit szabad és mit nem. javaslom az első pár hétben , semmi engedmény!

nem szaglászhat, nem bóklászhat,és a séta tempója legyen gyors!inkább 20 perc komoly ,gyors és nevelő célzatú séta,mint 3 óra céltalan és idegesítő bóklászás ,a kutyád után kullogva!

idegen kutyák a kerítés túloldalán? ha lehet a kutya ne a kerítés mellett menjen!!ha lehet a járda bal oldalán az árok mellett !

ne engedd ,hogy bármit tegyen ami neked nem tetszik. ne engedd : póráz erősen megránt ,és jön a negatív parancs : nem !

erősen rántani, kevésszer,és nem ráncigálni sokszor!!

szoros fül mögé felhúzott pórázzal !!!!

a jutalomfalat csak ,ha rád-néz!

és teszi amit akarsz!

etetés ,csak kézből !!

ha kimész hozzá, ne ő menjen oda, te hívd oda!!

ha ő megy , ne vegyél róla tudomást!!

remélem érthető voltam.

2013. márc. 19. 08:00
 23/24 A kérdező kommentje:

Köszi ez nagyon sokat jelent nekem, remélem segiteni fog :) annyi hogy én még nem dolgozom..suliba járok :D

Az a gond még, hogy amikor elmegyünk itthonról, vagy a család bármelyik tagja elmegy itthonról, már mikor a kapun kilép(ek) a kutya eszeveszetten elkezd szűkölni, össze-vissza szaladgálni...erről hogyan szoktassam le mert elég idegesitő tud lenni.. csak szűköl, vonyit.De mielőtt elmennék pl. én otthonról (de lehet az a családból akárki is) akkor ahogy lássa hogy öltözünk akkor már elkezd szűkölni, ugrálni, totál mint aki megivott volna 2 liter kávét..amikor pedig kilépek az ajtón össze ugrál meg ugrál a póráza után (mert egy ideig kinnt volt az udvaron a póráza..de már nincs ott.Azonban ő azthiszi hogy ottvan)

2013. márc. 20. 15:39
 24/24 anonim ***** válasza:

a kutyák nem hisznek !

a kutyád izgatott,így semmit sem kell tenned !

AMÍG MEG NEM NYUGSZIK ! és hogyan nyugszik meg ?:)

hát úgy,hogy te teljesen közömbösen csak kiállsz az udvarra,póráz a kézben ,és vársz . ha idegeskedik,ugrál,irány vissza a lakásba :)

lehet,hogy 2 napig minden reggel elmegy vele fél órád,de végül is megérti, ha nyugodt ,csak akkor és kizárólag akkor csatolod rá a pórázt!

és semmi más!

nem indulsz el vele, nem csinálsz semmit,csak rácsatolod,és kész. rajtahagyod ,és visszamész a lakásba,vársz,kimész odahívod ,megdícséred,mert odament, póráz a kézben,elindulsz a kapu felé vele.

gyakorolni,gyakorolni.

a lényeg : ilyenkor szocializálod 4

megtanítod megnyugodni!

megtanítod, hogy ,ha nyugodt akkor van séta, ha meg nem akkor nincs séta!

innen indul, ezeket az alapokat 16-18 hetes korban kezdik el a kutyáknál :)kicsit el vagy késve, de megoldható!

sok-sok türelemmel, és a legfontosabb : teljes lelki nyugalommal!

hiszen nem várhatod el a kutyádtól,hogy nyugodt legyen,ha te magad tök pipa vagy!

ez a tükőrmódszer lényege is!:)

gyakorolj, tanítsd, fáraszd ,és sétálj vele, de csak nyugodtan !

ha nem megy másként,irány a bicaj, fusson melletted,és amikor kifáradt, akkor kezd el a képzését!

jutalomfalattal,dícsérettel,simogatással, kedves,nyugodt szavakkal . a fáradt kutya könnyebben tanul!

2013. márc. 21. 07:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!