Mit tegyek? SŰRGŐS! 5 éves kan kutya. (többi lennt)
A hosszabb póráz erre max fél megoldás. Annyi, hogy talán kevésbé rángatna (vagy még jobban).
Amúgy az én kutyám is taktikás volt, mert előre húzott, de ha megfordultam vele anno, akkor már nem. Azért csinálják, mert új terület, új szag és érdekesebb.
Igazából kutya és kitartás függő, hogy mennyi idő. Pl. az én kutyám egy nap alatt megtanult figyelni a nevére és leülni, de ismerősömnek az ülés az 3 nap volt.
Azt vettem még észre anno az én kutyámnál, hogy amikor lementünk sétálni, kb 10 percig húzott egy kicsit, aztán visszafele meg azon kaptam magam, hogy jééé, már nem izgatott, kicsit kimozogta magát és egyáltalán nem húz. :) Szerintem gyakorold csak vele a forgolódást, lesz majd annak hatása. Ezt még kombinálhatod azzal, hogy ha nagyon nagyon húz, akkor megállsz egy helyben vele, addig nem mész tovább, míg felszül a póráz. (ilyenkor ne hagy se pisilni, se szaglászni)
Először tanítsd meg a kutyádat láb mellett menni és utána tudsz majd neki engedélyt adni arra, hogy mehet hosszabb pórázon szaglászódni. Az úgy nem fog működni, hogy néha engeded is a kutyát szaglászódni meg nem is, mert ez számára nem egyértelmű kommunikáció, nem érti hogy mit lehet és mit nem, ezért állandóan próbálkozni fog.
A visszafordulásos technikánál igen keményen meg kell rántani a kutyát, hogy felfogja, hogy nem tolerálható, amit csinált és ne csak annyit jelentsen neki, hogy ide-oda fordulgattok, miközben ki-ki nézeget egy-egy szaglás, pisilés erejéig. Én egyébként nem így csinálom, hanem jobbra-hátra rántom a laza pórázt (tehát egy percre sem húz a kutya) egy vékonyabb fojtóval és igen hamar leesik a kutyának, hogy lábnál, laza pórázon, laza nyakörvvel jobb neki. Ha felfogta, tanítsd meg neki a lábhoz parancsot és legyen vele tisztába, hogy ha lábnál van, nincs szaglászás. Emellett taníts meg neki egy parancsot, hogy mikor mehet és akkor nyugodtan kedvére szaglászódhat. Ennek nagyon tisztának kell lennie a kutya fejében.
Nem akarok okoskodni, mert még csak fél éve van kutyám, viszont a saját esetemet el tudom mesélni. Új helyre költöztünk és befogadtam egy hat éves kutyust, akit korábban mondhatni jól tartottak (étel kapott bőven, megfelelő nagyságú helyet tartották), viszont nem tanították és viszonylag ingerszegény környezetben lakott, más kutyákhoz egyáltalán nem szokott. Mivel nem volt tapasztalatom, így a kutyasulit választottam, ami nagyon hasznos volt, mert legalább azt megtanultam, hogy kell bánni az állattal, megtanultam, hogyan tanítsam. Viszont két hónap után úgy láttam, hogy neki túl sok az inger és nem vittem többet! Új gazdik, új környezet, új emberek, új kutyák, egyáltalán kutyák... majdnem szétcsattant az izgatottságtól és mivel ő 45 kg-os, nagyon nehezen bírtam fizikailag a dolgot. Így itthon foglalkozom vele. Hónapokba tellett, mire laza pórázzal tudtam sétáltatni, a helybenmaradás megtanítása szintén nagy kihívás volt. Ma már szabályosan ül, fekszik, az ételt is fegyelmezetten fogadja el. Ami még nem megy, az a többi kutya elfogadása, ezért az utcán sétáltatás még problémát okoz. Egyszerűen utálja a fajtársait, agresszívan közeledik feléjük. Ezt még meg kell oldanunk, így mivel az alapok már tökéletesen mennek, valószínű visszatérünk a kutyasuliba, ahol barátkoztak.
Összefoglalva: a fegyelmezés roppant fontos, a te magad nyugalma elengedhetetlen, türelemmel kell tanítanod, lépésről lépésre haladj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!