Szeretnék egy lány Border Collie kiskutyát, de sehol sem találok megfelelőt, ötletek, hogy hol keressem?
minden hirdetőt végig néztem... heves megye környékén kellene.. Borsod megye, Nógrád megye, Jász-nagy-kun megye. Magyarul Észak Magyarország területén. max 3 hónapos lenne az ideális kor. Valaki tudna segíteni?
Már azzal is sokat segítenétek, hogy ha hirdető oldalakat mondanátok. Előre is köszönöm :)
Nézd, ebben igazad is van,nem vitatom. Nem támogatom a szaporítást, mert tudom milyen költségekkel jár sajnos egy beteg kutya életének könnyebbé, boldogabbá tétele és ha minimális rizikó is van arra, hogy ismét sok 10 ezerrel kell megkurtítanom a családi költségvetést, akkor nyilván nem teszem.
Ettől függetlenül nem tetszik a nagy általánosítás sosem, mivel azért ellenpéldát is találni bőven és én pl. pont ennek iszom a levét.
Értem azt amit mondasz és minden egyes kijelentésemnél el is mondtam, hogy nem szabad a szaporítókat támogatni! A border pedig egy különlegesen érzékeny fajta mindenre, ahogy észrevettem és pláne könnyű gyenge idegrendszerű kiskutyát kifogni, ha egyéb testi problémája nincs is.
Ennek ellenére mondom/mondtam azt, hogy azért nem minden fekete és fehér. Ócsárolásba és lesarkításokba ne menjünk bele, én csak ezt nem szeretem magam és a mi helyzetünk miatt, egyébként viszont egy nézetet vallunk szerintem.
Engem érdekelne,hogy melyik tenyésztőtől vetted a beteges kutyusodat.
Mindemellett,ha jól értettem,ő már idősebb kutya. Azért azt se felejtsük el,hogy 7-8-9 éve még nem nagyon mentek ezek a genetikai szűrések.Ráadásul nem volt mindenkinek internet, honlap,ahonnan ma már egy tenyésztő remekül tud tájékozódni egy-egy vérvonalról,és nagyobb az esélye kiszűrni az epilepsziát pl.
A dp-ről csak annyit,hogy sajnos még mindig nem eléggé ismeretes a kialakulása ahhoz,hogy ki lehessen zárni. Lehet,hogy a kutyának 3 generációra visszamenőleg minden felmenője mentes tőle,mégis a kölyöknél előjön a dp.Erről a leg lelkiismeretesebb tenyésztő sem tehet. Főként,mivel a tartás következményeként is kialakulhat.
A szembetegségek egy részére menepság már ugye van genetikai teszt.Amire még nincs,az szintén nem zárható kis teljes valószínűséggel sajnos.
Egy tenyésztő sem tud csodát tenni.Próbálják a legjobbat kihozni,de bármikor előjöhet bármi probléma,amit előre nem lehet látni.Ráadásul tenyésztő függő is,ezért kell megtalálni az "igazit".
De a szaporítók esetében jóval nagyobb ennek az esélye.
Én a magam részéről nem tartok minden szaporítót rossznak.Ismerek,aki rendesen oltással,féregtelenítve,jól szocializálva adja a kiskutyákat,csak tkv nélkül. De nagyon oda kell figyelni.
Ettől függetlenül,én sose vennék szaporítótól kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!