Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szeretnék egy lány Border...

Szeretnék egy lány Border Collie kiskutyát, de sehol sem találok megfelelőt, ötletek, hogy hol keressem?

Figyelt kérdés

minden hirdetőt végig néztem... heves megye környékén kellene.. Borsod megye, Nógrád megye, Jász-nagy-kun megye. Magyarul Észak Magyarország területén. max 3 hónapos lenne az ideális kor. Valaki tudna segíteni?

Már azzal is sokat segítenétek, hogy ha hirdető oldalakat mondanátok. Előre is köszönöm :)

2013. márc. 10. 13:44
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Pont ez mondtuk, hogy neked keveréked volt. Ők sokkal egészségesebbek.
2013. márc. 16. 12:58
 12/23 anonim ***** válasza:

Ne haragudj,hogy megkérdem,de honnan volt az előző kutyusod?

Már csak azért,mert a legidősebb magyar bc-k most kb 14-15 évesek. 12 évvel ezelőtt még igen kevés esély volt rá, hogy border keverékkel fusson össze az ember,tekintve,hogy akkor még meglehetősen ritka fajta volt,amire figyeltek.

Jó tanácsként,de ha nem akarsz sokat költeni, inkább keresd fel a fajtamentőket. Sajnos sok bordernek kell gazdát keresniük, nem egyszer voltak már fajtatiszta kölykök is. Segítsd az ő munkájukat,de a szaporítókét: [link]

Sajnos elég gyakori,hogy szaporító bordernek tűnő keveréket adott a vevőnek,amiről csak idősebb korában derült ki,hogy köze nincs a borderekhez. Sajnos sok ilyen fordul elő.

Valamint szűrések hiányában könnyen előfordulnak TNS-es kölykök. Ezeken a kutyákon általában mire elviszi haza az ember,még nem látni semmit.Aztán kiderül,hogy beteg a kutya.TNS-el, jó esetben ha 1-1,5 évig él,miközben iszonyat pénzt hagysz a dokinál.

Gondold meg.Persze lehet szerencséd,belenyúlhatsz egy egészséges kölyökbe,de kisebb az esélye, mint hogy gond legyen vele.

2013. márc. 17. 19:25
 13/23 A kérdező kommentje:

Befogadtuk az utcáról :)

Bár csak találgattak, hogy milyen fajta :)

de mellékelek egy képet :)

[link]

szinte 100% ig biztos vagyok, hogy valamilyen köze van a bc-hez :)

2013. márc. 18. 22:22
 14/23 anonim ***** válasza:

Párszor leírtam már itt a tapasztalataimat, két border collie fiúcska büszke gazdája vagyok. :)

Az egyik törzskönyves, a másik szaporított. Az öreget alig kaptuk meg, mert hobbi kutyának szerettük volna csak és 10 évvel ezelőtt azt vallotta a tenyésztő, hogy erre nem ad kölyköt. Végül amiért színhibás volt és már 12 hetes, hát belementek, eladták nekünk akkor 40 ezer forintért oltásokkal, törzskönyvvel, mindennel együtt.

Nem volt egészen három éves, amikor kiderült hogy diszpláziás és éppen félévre a diagnózisra kaptunk a tenyésztőtől egy e-mailt is, hogy miután vagy 6 alom megszületett, az egyik tesónál örökölt szembetegséget találtak, visszakövették és olyan felmenők közül indult, aki ránk is hatással lehet, így tripla indok már, hogy a mi törzskönyves jó vérű kutyánk miért nem tenyészthető (bár szerencsére nem is akartuk). Beteges, megfújja a szél szegény, már folyik az orra, krehácsol, allergiás, stb. Még nem mertem összeszámolni, hogy a tk-s fajtatiszta kutyánkra mennyi pénzt költöttünk.

Egy nap becsöngetett hozzánk valaki, hogy neki van egy border kisfiúja, törzskönyv nélkül, de fajtatiszta, nem tudnak mit kezdeni vele, látták, hogy nekünk már van egy, ha gondoljuk nekünk ajándékozzák őt. Elfogadtuk. Az összes oltása megvolt, féregtelenítés, minden. Egy jópofa kis pörgő lükét kaptunk, akinek azóta nem volt semmi baja, hogy hozzánk került egy kullancsot leszámítva, ami viszont nem "vér hiba" nyilván.

Ergo, fölösleges itt szentbeszédet tartani, hogy a tk-s mindig sokkal egészségesebb és azok a tökéletesek, blabla... Én egyetértek, hogy egy szaporítót nem szabad pénzzel támogatni, ezt nem vitatom, ez így normális és érthető gondolkozásmód. Viszont hülyeség azzal érvelni, hogy mennyivel egészségesebb kutyát kap az illető, ha 120 ezret fizet érte, mert nekem pl hiába mutattak diszplázia szűrést, hiába mutattak mindenféle szembetegség szűrést igazoló papírt, hiába mutattak meg mindent, az enyém akkor is beteg lett!!! (és azóta abból az alomból egy másik kutyusnál is diszpláziát diagnosztizáltak)

Én azt mondom, hogy keresd a "selejtes" példányokat, mert őket szeretik a tenyésztők olcsón elsózni. Az enyémben kicsit több a fehér, mint a szépnek titulált, na bumm... Avagy fordulj tényleg fajtamentőkhöz. Menhelyeken is találni olykor borderek sajnos.

2013. márc. 21. 00:03
 15/23 anonim ***** válasza:
Ja, 14-es vagyok... Annyit azért még hozzátennék, hogyha a képen az ott egy lánc és az azt jelenti, hogy megkötve tartanátok kutyát, akkor bordert még véletlenül se! Mást se, de ilyen mozgékony kutyát még annyira se!!!
2013. márc. 21. 00:18
 16/23 anonim ***** válasza:

Csak az a baj kedves 14es h 2 azaz kettő kutyából vonsz le messzemenő következtetéseket, amiről meg mi beszélünk azok statisztikai adatok és arányok. Azt senki nem mondta h egy tk-es csak egészséges lehet, ill. h egy szaporított csak beteg (legalábbis én nem) - ellenben meg lehet nézni a statisztikákat, illetve ajánlom figyelmedbe a magyar retrievr, spániel, németjuhász állományt. A szaporítók áldásos tevékenysége megtette hatását, mert a legtöbb kutya elcseseztt vagy egészségileg vagy temperamentumban, vagy mindkettőben.

De az látszik h nem mozogsz semennyire borderes körökben (terelésre és agilityre gondolok itt első körben), mert akkor látnád h mekkora mázlid volt és ha másik meg szintén a véletlen.. De csesszék csak el a bordert is mint a goldeneket pl. Hajrá ;o)

2013. márc. 21. 01:38
 17/23 anonim ***** válasza:

szeretem, amikor megjelenik egy lottó ötöst megnyert mázlista és azzal érvel, hogy dolgozni hülyeség, inkább vegyél lottót...

a tenyésztőtől kérhetsz garanciát (normális esetben az JÁR a kutyához) amiben szépen lefektetitek, hogy ha mégis beteg lesz, akkor hogyan fog kárpótolni, hiszen ő egy egészséges kutyát ígért neked. nem feltétlenül arról van szó, hogy visszaveszi a kutyát (ezzel amúgy is ritkán élnek az emberek) hanem anyagilag vagy más módon támogat. a lényeg az, hogy tenyésztőnél eleve egészségesebb az állomány (mivel ő odafigyel erre) és ha mégis becsúszott a hiba, akkor vissza tudsz hozzá menni. míg a szaporító az olcsó, nem "minőségellenőrzött" áru átadása után felszívódik az éterben.

2013. márc. 21. 07:40
 18/23 anonim ***** válasza:
Ugye nem kikötve, láncon tartjátok szerencsétlent?
2013. márc. 21. 11:20
 19/23 anonim ***** válasza:

14-es vagyok. Én abszolút nem támogatom a szaporítást félre értés ne essék, nem erről van szó. Sem border, sem semmilyen fajta esetében, sőt... a keverék kutyák "véletlen" szaporítását sem!!

Border körökben annyit mozgok, mint bármely más átlag kutyás ember (aki hobbi célra tartja a kutyáit) a saját fajtája köreiben. Azért nem olyan elterjedt erre vidéken a border tartás, ismerjük egymást a környéken, megosztjuk az élményeinket, kb ennyi. Ezekből mivel kapásból legalább 3 kutya testvére az enyémnek, ebből adódik, hogy szintén szembetegség hordozók, tenyésztésre, egyikőjük kiállításra is alkalmatlan(ok), illetve egyről tudok, akinél valamiféle ízületi problémák vannak. (Sikertelen alom lett, ezzel meg is van magyarázva minden, nem? A tenyésztőknek csak annyi, hogy ezt a párosítást többé nem alkalmazzák...)

Lehet, hogy én két kutya mellett vonom le a következtetéseket, de engem ennek a két kutyának a sorsa érint közvetlenül és bár garanciát kaptam, mégsem lett egészséges kutyám sőt... Ha az itt favorizált champion kutyákhoz mérem, akkor az én kutyám semmit nem ér, színhibás, diszpláziás, szembetegség hordozó, ezáltal se kiállításra, se sportra, se tenyésztésre nem alkalmas. Szerető gazdi révén nem fogok vitát kezdeményezni, vagy netán pereskedni és minden vizsgálat, táplálékkiegészítő, speciális táp és fájdalomcsillapító költségeit a tenyésztő nyakába varrni, mert lehet ezt kéne tennem, de szeretem annyira a kutyámat, hogy a velejáró anyagi következményeket nincs szívem áthárítani másra. A kutyámmal szemben nincs pofám ehhez!

Úgy gondolom, hogy amikor befogadtuk őt a családunkba, akkor ő családtag lett és természetes, hogy ha problémája van akkor én mellette vagyok és lehetőségeinkhez mérten a legjobbat kapja. Nem fogok mutogatni, ahelyett hogy vele foglalkoznék! Szerintem az emberek 90%-a egy ilyen "vitát" nem vállal(na) fel.

Lényeg a lényeg, én nem a szaporítók mellett vagyok, hanem az ellen, hogy itt állandóan csak a pocskondiázás megy, hogy amelyik kutyának nincs tk-e, az mehet a levesbe egészségügyileg, idegileg, míg a tk-sek tökéletes, egészséges példányok. Nem kellene ennyire lesarkítani a dolgot, mondom ezt úgy, hogy bármit odaadnék a kutyáimért!! Az ilyen témáknál azért szólalok fel, mert felháborít ez az általánosítás, révén hogy nálam pont ellenkező a helyzet, ám ez nem azt jelenti, hogy a szaporítást támogatom!!

2013. márc. 22. 18:06
 20/23 anonim ***** válasza:

Jó szólalj fel, szíved joga, hisz szólásszabadság van.

De!! Mérlegelj egy kicsit, és gondold át logikusan a szavaid súlyát. Mert az egy dolog h Te tudod mindazokat amiket leírtál, tudod, h a szaporítás nem támogatandó és ezen kívül tök felelősségteljesen gondolkozol.

Én (a mi-t azért nem használom mert nem szeretnék mások nevében beszélni) azért "általánosítok", mert

- ad1. ténylegesen nagyobb százalékban fordulnak elő ezek a dolgok ellenőrizetlen, nem tudatos szaporítás során, mint tudatos tenyésztői munka mellett (abba ne menjünk bele, h természetesen, mivel a kutyák nem gépek, az emberek meg nem istenek, így a biológia még a leggondosabban kiválasztott párosítás mellett is produkálhat "hibát", van olyan h két kutya génállománya nem passzol, ez előre nem megmondható)

- ad2. ha azt akarjuk elérni h az emberek tényleg ne vegyenek szaporítótól, akkor igenis ki kell emelni a negatív dolgokat - ez olyan mint a reklám. Mikor vennél meg egy olyan kaját amire azt mondják, h az emberek többségének ízlik, amikor direkt az a cél h az tudatosodjon a vásárlóközönségben ha azt megveszed akkor mindenkit leveszel a lábáról olyan finom lesz. Érted.. ha a bizonytalankodók, meg olyanok akik kevésbé jártasak a témában azt olvassák h kijöhet ebből jó is, akkor miért ne támogatná a szaporítókat és miért venne leinformálható helyről kutyát?

(azt meg gondolom nem kell taglalnom, h a szaporítás milyen hatással van egy-egy fajtára... és a szaporítást csak a kínálat táplálja: tehát ha mindenki aki onnan vesz az csak a fajta elcseszéséhez járul hozzá, ha tetszik, ha nem - lehet homokba dugni a fejünket, meg csak a saját kis életünket és a ránk hatással lévő dolgokat nézni, de azt gondolom h azért vagyunk emberek, h a saját érdekeinken túl is meglássuk az összefüggéseket és aszerint (is) cselekedjünk... egy kutyától nem várom azt el h olyat is megcsináljon önszántából ami nem érdeke, de egy embertől aki ezeket át tudja gondolni, szerintem igenis elvárható a komplexebb, globálisabb gondolkodás)

2013. márc. 23. 09:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!