Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit is jelent pontosan az...

Mit is jelent pontosan az agyi lefárasztás? Hogyan kell csinálni?

Figyelt kérdés

Van egy 8 hós szukám, nemrég fogadtuk be. Nagyon tele van energiával. Kertes házban élünk, sokat szoktam vele kint foglalkozni, játszani, ugrálni.

Most tanuljuk a pórázon sétát, még nehezen megy, de fejlődünk. Úgy csinálom, hogy amikor lohol előre, akkor befékezek, amíg vissza nem lazul a póráz. Ez így jó?

Sajnos nincs nálunk kutyafutattó :( Így a fölös energiáival nem nagyon tudok mit csinálni.

Délután szoktam vele 1, másél órát sétálni, néha 2őt, de hazaérünk és olyan az energiaszintje, mintha duracelt nyelt volna.

Séta közben oda szoktam engedni a kerítéshez, kutyákhoz. Ugye ez nem baj? Már van 4 ilyen pajtink. Csak az a baj, hogy már meglátja a kerítést és ha megfullad, akkor is tépi a pórázt. Hiába állok meg, hiába fordulok meg, akkor is húz.

Nyár elején tudunk majd kutyasuliba menni. Egy ismim elmesélte a klikkerezés "alapjait". Az én hibámból nagyon lassan, de mióta nálam van, 5 hét alatt sikerült megtanítani az ül, fekszik, pacsit. Meg néhány apróságot, pl. terpeszben állok, mondom hogy át, és átmegy és beül a bal lábam mellé. Ill. amikor azt mondom, hogy hopi, akkor kétlábra áll.

Persze ezek még csak itthon mennek. Utcán, ha piros a lámpa, akkor csak néha sikerül leültetni. Annyira sok idegen inger éri, hogy rám sem bagózik. És nagyon fél mindentől. Pl. motort ha messziről lát, már szűköl vagy ugat. a busz, kamion hangjától is megriad.

Bocs, ha hosszú lett. Szóval hogyan történjen az agyi fárasztás?

2013. márc. 5. 09:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jó agyi fárasztás a labdázás. Először 1 labda. eldobod de a kutya nem mehet érte, csak ha te mondod.. félóra alatt úgy el fog fáradni mint 2óra sétától. Aztán ezt lehet bőviteni 2-3-4 labdára. Ezeket meghatározott sorrendbe kell behoznia pl.

Ha a klikkerezéssel tisztában vagy akkor a formálással való tanitás nagyon jó agyi fárasztás még.

2013. márc. 5. 09:36
 2/11 anonim ***** válasza:

Csak a pórázos séták kevesek. Mindenképp a sétának legalább a 2/3-ad része legyen szabad.

Szellemi fárasztás a legtöbb sport is, mint a frisbee, agility (persze még csak nagyon vigyázva, ugrások nélkül), engedelmes munka, ügyességi feladatok, nyomkövetés, mantrailing, ÖV és persze az adott fajtához leginkább illő munka, mint terelés, magasabb szintű apportírozás, stb.

A tanítás tudja talán a legjobban lefárasztani a kutyát otthon. Például egy fél óra formálástól már mind a kettő kutyám kifekszik. 3 óra séta, kutyázás meg se kottyan nekik, de egy komolyabb, aktív tanítás és klikkerezés után órákra kidőlnek.

Egyébként a klikker a félelmek kioldásában is nagy segítség lehet, persze ha tudod használni.

2013. márc. 5. 09:47
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Egy nemrég befogadott 8hónapos kutyáról beszélünk.. Amúgy imádom amikor itt arra buzditottok embereket hogy sétáltassanak póráz nélkül amikor még leültetni se tudja a kutyát az utcán mert az túl izgatott..

Pórázfegyelem gyakorlathoz egyébként ajánlom figyelmedbe a "egyik kutya másik nem" első részét.

[link]

2013. márc. 5. 09:55
 4/11 A kérdező kommentje:

"Csak a pórázos séták kevesek. Mindenképp a sétának legalább a 2/3-ad része legyen szabad. "

Mint írtam, nincs kutyafuttató. A közteresek, meg a rendőrök most nagyon rászálltak a kutyásokra. Rengeteg a kóbor kutya nálunk. Most kb. 8 hónapos, ha jól tudom, akkor most kezdődik a kamaszkor nála. És habár rendkívül ragaszkodó, de amíg ennyire tele van félszekkel, nem kockáztatom meg, hogy egy hirtelen hangtól vagy bármitől annyira megijedjen, hogy kiszaladjon a világból.

De azért köszi. Mint írtam, kutyasuli nyáron lesz, akkor kezdünk majd agility-zni is.

2013. márc. 5. 09:56
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk sincs kutyafuttató a környéken, de én elsétálok az ebbel kicsit messzebbre azért, hogy tudjon mozogni is. Persze, hogy nem fog rád figyelni és engedelmeskedni, mikor nem tudja leadni az energiáit! És könnyen lehet, hogy a félelmeinek is ez az egyik oka. Attól, hogy csak gyűlik benne az energia, egyre feszültebb lesz és egyre több probléma fog kialakulni. Több időt kell szakítanod a sétákra, igenis keress olyan helyet, ahol nyugodtan el tudod engedni a kölyköt. Nem tudom, hol írtam, hogy a város kellős közepén csatold le róla a pórázt.
2013. márc. 5. 10:02
 6/11 anonim ***** válasza:

Diesel, te se gondolhatod komolyan, hogy egy kölyöknek -legyen akármilyen problémás is, ami miatt nem lehet akárhol elengedni- megfelelőek a pórázos séták! Most nehogy azt ajánld, hogy ne is engedje el a kutyát a kérdező!

Kérdező, a link egyébként nagyon jó! A lehető legjobb módszer a pórázfegyelemre a videóban látott.

2013. márc. 5. 10:04
 7/11 anonim ***** válasza:

minden olyan tevékenység amikor a kutyának használnia kell az agyát illetve koncentrálnia kell valamire (gazdira, tárgyra, lassú tempóban láb mellett séta stb)

arra nagyon figyelj hogy sajnos ingatag talajon áll a pozíciód és pont abban a kritikus korban vagy aminek nem túl jó ha csak hónapokkal később jutsz el suliba. tudni fognak segíteni csak már jóval nehezebb lesz. olvastam viszont hogy még frissen érkezett családtag, tehát azért ez még nem a világ vége, de nagyon figyelj oda hogy következetesen tilts minden olyan dolgot amit nem szabad. ha morog illetve kellemetlenül viselkedik azt azonnal tiltsd le. nem szabad azt sem ráhagyni ha nem figyel rád és ezért nem ül le. próbáld a figyelmét magadra terelni jutival. ha még nem tudja, tanítsd meg neki ingerszegény környezetben hogy ha a juti illatát megérzi minden esetben automatikusan nézzen rád, a szemedbe ezzel elérve hogy figyeljen rád.

2013. márc. 5. 10:07
 8/11 anonim ***** válasza:

Egy 8hónapos kutya akinek még nincs kialakult kötődése a gazdához nem alkalmas arra hogy elengedjék(mivel ebben az időszakban bátrabbak(kiváncsiak) mint kéne). Főleg mivel a gazda nem egy tapasztalt kutyás. Bár az első hónapba én se engedném el. Pláne hogy mindentől fél a kutya.

A keritéshez való odaengedést meg egyébként nem preferálom annyira. Abból veszekedés lesz 1-2szer.

2013. márc. 5. 10:12
 9/11 anonim ***** válasza:
részben egyetértek a # 6os válaszolóval. az semmiképp sem fog jóra vezetni ha ez a kutya egészen nyárig csak pórázas sétákon vesz részt azt is fegyelemben ugye. ugyanakkor dieselnek is igaza van hogy főleg egy frissen befogadott kamaszkorba lépő kutyánál nem tanácsos a póráz nélküli séta. főleg nem olyan helyen ahol sok a "veszélyforrás". ez a gazdin múlik, mert nagyon rá kell gyúrnia a kutya és a közte fennálló kapcsolatra mind tekintély mind pedig kötődés formájában. ha ez nem megy akkor sajnos marad a nyárig várakozás mígnem a suliban megtanulják a kutyával a 100% behívhatóságot.
2013. márc. 5. 10:13
 10/11 anonim ***** válasza:

Diesel: a pórázfegyelem alapja, hogy a kutya le tudja adni a fölösleges energiáit. Anélkül nem is érdemes megpróbálni, ezt a kutyasulikban is elmondják.

Kérdező: elsétálsz egy olyan helyre, ahol el tudod engedni a kutyusodat, rákötsz egy 20 méteres madzagot, majd gyakorlod vele a behívást. Aztán próbálkozz a pórázfegyelemmel.

2013. márc. 5. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!