így neveljem a kutyát? így falkavezérnek fog tekinteni?
kölyökkorban kezdem az egészet. amikortól hazahozom.
1 : szaglássza a nyakörvet, aztán miután megismerkedett vele felrakom rá és szokni fogja pár hétig.
2 : vezényszavak megtanítása ( ül,fekszik,marad,ugat,csend,stb ), és játék.De amikor ő még játszana akkor hagyjuk abba mert én döntöm el hogy mikor kezdjük és mikor lesz vége a játéknak.
3 : minden étkezés és póráz feltevés előtt leültetem, és csak akkor adok neki enni amikor már leült.elviszem sétálni de csak rövid pórázon és csak a bal oldalamon jöhet csak mellettem.
jó lesz ez így? aztán felnőtt korában már jöhet az agility, a hosszú séták az erdőben, a kirándulgatások. így normális engedelmes kutya lesz belőle? így én leszek a falkavezér a szemében?
A kutyanevelés egyik alapszabálya h többször dicsérd, jutalmazd a kutyát mint ahányszor leszidod, letiltod valamiért/ről. Ha egy 3 hónapos kölyöktől akarod megkövetelni a bal láb melletti sétát, akkor abból csak az lesz h "nem! neeem! NEM! NEEEM!" Egyébként meg lehet...de max egy utcahossznyit - az meg ugye nem séta. Én annak a híve vagyok h a kölyöktől a kezdetektől azt várjuk el amit felnőttként. Tehát pl a pórázon nem húzhat. De ne teremtsünk olyan szitut feleslegesen amikor ezt nem tudjuk vele betartatni - és jelen esetben azért nem, mert egy kölyök nem tud anyi ideig koncentrálni h helyesen csinálja a dolgot. Ám az tény h amíg viszont csinálja, addig csinálja jól (de az időt neked kell belőnöd úgy h ne legyen sok)
Sétának meg menjetek el - esetleg kocsival - olyan helyre ahol el tudod engedni és ott játszatok, erősíts rá nála a behívásra stb.
láb mellett jövést elég szerintem ha 6-7 hónapos korban elkezded tanítani..max annyit nem engedsz meg neki,hogy húzzon, de mehet szabadabban mivel kölyök még felfedezi a világot,minden kutyához enged oda,ha megakarják simizni engedd!!
egy 3-4 hónapos kutyát még nem kell vasszigorral nevelni,mert azzal többet ártasz mint használsz!
Nekünk kistestű kutyánk van, 6 hónapos koráig flexin vittük arra ment amerre akart részben ezt azért engedtük,mert elég félénk volt a sétáknál és így pár hét alatt úgy mond "kinyílt".Aztán 6 hónapos kora körül rátettünk egy 2m-es sima pórázt és egy séta alkalmával többször is lábhoz hívtuk dicséret kicsit ott sétált aztán újra mehetett amíg a 2m-es póráz engedte,de nem húzhatott!!most 2 éves és szépen megy láb mellett,vannak részek ahol engedjük hadd menjen de húznia nem szabad!
A laza prózát rögtön el lehet kezdeni. Először a séta első 3-5 percében gyakoroljátok fordulgatós módszerrel, utána egy könnyed szóval (pl mehetsz) engedd neki, hogy menjen mindenfelé, míg elérkeztek a séta fénypontjára: a helyre, ahol elengeded. Itt kicsit játszotok, ha van másik, !barátságos!, gazdás kutya, akkor ismerkedtek, aztán hazamentek. Végül mondjuk 7-8 hónapos korára eljuttok oda, hogy már az egész sétát lazán teszitek meg.
Étkezés előtt ne ültesd le, mert ez szokássá válik, s elveszti jelentőségét (tapasztalat). Inkább étkezés előtt egy kis keksz segítségével tégy úgy, mint aki eszik a kajájából, közben morgással és testbeszéddel tartsd távol, majd az általad "meghagyott" kajához engedd oda. Ezt nem kell mindig csinálni, amikor nem csinálod, akkor egyszerűen leteszed a tálat - normális esetben nem fog odarohanni enni - s engedélyeddel ehet.
A nyakörvet nem kell hetekig szoktatni, elég 1-2 napig. De persze baja nem lesz tőle, ha rajta van mindig.
Fontos: te lépsz ki/be minden ajtón/kapun először. Ezt sem fizikailag kell elérni, hanem hanggal/testbeszéddel, különben először nem fogja érteni, majd szokássá silányul (előbb-utóbb így is szokás lesz, de érteni fogja).
Legyen nálad jutalomfalat minden sétánál. Gyakorold a behívást már pici kortól, s ha elengedős sétakor nem figyel rád, akkor búj el, míg keresni nem kezd - ha megtalált, nagy öröm, ha nem talál, segíts neki a hangoddal. Kicsi kortól el lehet kezdeni a klikkeres formálást, amivel erősödik a kapcsolatotok.
A behívást, elengedős sétát is már pici korban kell elkezdeni, jutalomfalattal felfegyverkezve, mert ilyenkor még elég erős a kötődés. Behívásnál sose menj felé, mindig távolodj, s mindig kedvesen hívd.
Vezess be egy rövid tiltó szót (a nem alkalmatlan), s ha a hatására felhagy a nem kívánatos viselkedéssel, rögtön használj dicsérő szót.
Azért írom ezeket, mert a kutyához kb én is úgy kezdtem hozzá, ahogy te, de nekem úgy nem voltak elég jók a módszerek, ill. kevés volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!