Tényleg olyan jó ötlet szocializálni a kutyát idegenekkel?
Magyarul: családi kutyák. Mert arra már régen rájöttek az emberek, hogy ezek a "veszélyes" kutyák kizárólag a nevelés (vagy annak hiánya) függvényében veszélyesek.
Na szóval, az én álláspontom az, hogy mivel nem kiképzésről volt szó, magyarán nem arról, hogy ezek a kutyák őrizzék a házat és megállítsák, megfogják, beutalják a sürgősségire, tudomisén a betörőt, postást, szomszéd nénit, hanem arról, hogy a kutyát _ne szocializáljuk_ idegenekkel, és szerintem ez ostobaság. Nem a kérdezőre mondom, hogy ostoba, hanem a kérdésére. Mert látok elég idegenekkel nem szocializált kutyát, kinn az utcán, szájkosárral vagy anélkül, amiket se elengedni nem lehet, se elvezetni nem tudja a gazdi másik kutya mellett. És az ilyenre sokszor büszkék, mert az emberek félnek tőlük. Azt is mondhatnám, hogy f.szhosszabbítóként funkcionálnak. És akkor még hány van, amit ki se mernek vinni, mert nem bírnak vele, hanem inkább besúvasztják a kennelbe megrohadni.
Valletta, legalább arra figyelj már kivel beszélsz!
'"A rendes szocializáció lényege az, hogy a kutya tudja mikor kell akcióba lépni, nem az hogy a föld másik végén élő idegent is elfogadja főnöknek és elmegy vele."' Ezt én írtam, nem az a kivel oldalak óta beszélgetsz, én pedig tegnap este óta nem is vltam gépnél...
Igen, nem hagyom ott a kutyámat orvosnál és nem rakom panzióba. Nem azért vettem kutyám, hogy lepasszoljam. Igen, lehet, hogy holnap elüt egy kamion és a kutya magára marad de azért én nem erre alapoznék. Nekem meg semmi jogod itt pattogni és elitélni mert sem engem sem a kutyáimat nem láttad. A kutyáimmal semmi probléma nem merült fel a 15 év alatt, akkor pedig nincs jogod elitélni. Sőt valójában sokkal kevesebb gond van velük mint sok elkényeztetett barátságos családi kutyával mert rajtuk nincs ott a nyomás, hogy rendesen neveljék és teljesen elengedik. Ebből adódóan az enyémeknek szabadságuk is nagyobb.
ma 12:18
A példád rossz. Az általad említett kezelhetetlen kutyák csak nincsenek nevelve.
Hát akkor áldásom rátok! Ne haragudj, de ha valaki nem vállalja fel a nevét, én nem fogom nézegetni, hogy ki a 75%-os, ki a 73%-os vagy épp 81%-os és megjegyezni, hogy melyiknek milyen kutyája van és mit csinál meg mit nem csinál vele.
Ha rátok nem vonatkozik, amit fentebb írtam, akkor ne vedd magadra és kész.
ma 12:45
A szocializáció is a nevelés egyik alappillére. Miért is veszed teljesen más kategóriába? Szocializált az a kutya, amelyik simán elviseli az utcán idegen kutyák , emberek, zajok, stb jelenlétét. Minden helyzetben nyugodtan viselkedik, hallgat a gazdájára. Bizonyos fajták idegen tűrése saját territóriumon belül nem szocializáció dolga.
És itt nem családtagokra kell gondolni, sem ismerősökre, hanem teljesen idegen emberekre.Minimum a kutyának jeleznie kellene az illető felé,nem haverkodik. Nem megennie kell, de nem is elmenni vele sétálni egy kellemeset.
Én is úgy gondolom, ahogy te is írtad, hogy a szocializáció a nevelés alappillére. Ebből következik, hogy akkor tudja a gazda a kutyáját megnevelni, ha tisztességesen szocializálja. Ebből az következik, hogy ha a kérdésben feltett módon nem szocializálja, nem tudja megnevelni. Vagyis van egy szocializálatlan, neveletlen kutya, amiről én is beszéltem, meg te is. Szóval szerintem egyet értünk.
Az teljesen más tészta, hogy a szocializált kutyát mire tanítja a gazdája, vagy hogy egyáltalán a kutya mire alkalmas. Alkalmas-e házőrzésre, milyen a jelleme, emberszerető-e vagy éppen tartózkodó, de a szocializációt kihagyni abból az okból, hogy a kutya legyen barátságtalan, butaság, hiszen így nem is engedelmeskedhet a gazdájának, mert nem lehet tőle elvárni azt, amit te is írtál, hogy "simán elviseli az utcán idegen kutyák , emberek, zajok, stb jelenlétét. Minden helyzetben nyugodtan viselkedik, hallgat a gazdájára."
Szerintem hagyjátok a vitát. A kérdezőnek kell segíteni. Ha nem értetek egyet, hát Istenem, megesik.
Rossz az is, ha nem lehet elengedni a kutyát mert úgy van nevelve... rossz az is, ha be van zárva a kennelbe és így nem tudja megcsípni, akit kell.
Nyilván az volna a legjobb ha simogatni is lehetne az adott kutyát de ha gáz van, védené a házat. Ez azonban hosszú és kemény munkát igényel. Lehet szakértőt is. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!