Ti kinek szólnátok a helyemben? Aggódok egy kutyáért.
Állítólag most már vannak állatvédők akik kijárnak bejelentések miatt. Szerintem guglizz rá, próbáld őket felkeresni. Mert ez így nem felelősségteljes nevelés... csóri kutyának sem jó, nektek sem... senkinek sem. :(
Külföldön ilyen esetben azonnal elvennék a drága gazditól a kutyát... itt Magyarországon nem tudom hogy megy, mennyi idő.. de egy próbát megér.
"Állítólag most már vannak állatvédők akik kijárnak bejelentések miatt" - ezt hogy érted? Eddig nem voltak vagy mi? :o
Ilyen esetekkel az állatvédőknek nemigen van kapacitásuk foglalkozni. Ha tudni, hogy van gazdája a kutyának, nem valószínű, hogy befogják. Én is vittem már haza állandóan kóborló kutyát, a menhely is mondta nekik, hogy tartsák bezárva, azóta is kóborol. Teljesen felesleges. Esetleg ha meg tudod fogni vagy ha tudod, hogy hol lakik, csalogasd haza és mondd el a gazdájának hogy könnyen palacsinta vagy kutyatáp lehet a kutyájából ha így folytatja.
Úgy értem, hogy nem rég (1-2 hónapja hallottam), hogy van olyan állatvédő szervezet Magyarországon, akik nem csak mondjuk fajtamentést szerveznek, hanem ha teszel valamilyen ügyben bejelentést, akkor kimennek megnézni a dolgot.
Pár éve a mi környékünkön is volt egy hasonló eset de akkor hiába keresgélt mindenki, senki nem jött ki megnézni a kutyát, vagy elvinni (nem sintérhez). Tipikus dolog, hogy mindenki csak dobálgatta az ügyet mondván, hogy "nem az én dolgom".
Azért írtam így. :)
2012. évi II. törvény
193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre – vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével – beenged, illetőleg bevisz,
szabálysértést követ el.
(2) Aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.
Szóval
a.) a közterület-felügyelőt elkapod amikor ott van, megmondod kié a kutya, hol lakik, hogy vigye haza és bírságolja csak meg a gazdáját
b.) fénykép és/vagy videófelvétel, hozzá írásban egy levél a járási hivatalnak, amit aláírtok kutyások, hogy veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt feljelentést akartok tenni. Te, + 2 tanú kell legalább, az lenne jó, ha minél többen aláírnátok ezt a levelet. Számítani kell rá, hogy meghallgatást fognak tartani, ha nem vállaljátok, hogy elmentek rá, akkor elkezdeni sincs értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!