Igaz-e ez a korai ivartalanítással kapcsolatban, kan kutyáknál?
Inkább hallgattam az állatorvos tanácsára, ami be is vált.
Kutyusommal egyidős bullmaci, aki tömzsibb, ivaros, már átesett egy könyök dp műtéten, ugyanis a kedves gazdiknak sikerült elhízlalni a kutyát, mondván fejlődjön minél gyorsabban, ezt tetézve pár hónapja elszakadt az egyik szalagja is.
Fogyókúrára fogták a kutyát, a különbség 3 kg az ő javukra (magasságra 3 cm a mi javunkra).
Dp. nem feltétlen tartási körülmények függvénye, de nagy valószínűséggel nem a meghagyott tökei nehezedtek annyira annak a másik kutyának a könyökére hogy dps lett.
Te kutyád meg van szűrve?
Igen, az enyém szűrt ès mentes.
A lekezelő stìlust viszont nem èrtem minek..
A vékonyan tartàsròl és a legyen minél tömzsibb, nagyobb darab vonatkozàsâban írtam az előző hsz-t.
Nekem 5 éves a labradorom, 7 hónaposan lett ivartalanítva...
Kicsit langaléta a lelkem, de pont így szeretjük.
Jellemében nem nagyon változott, mert ivartalanítás előtt is kedves, bújós volt. Bár a pusziosztást ivartalanítás után vette fel, már már mániákus... :)
A tökök meghagyása meg a vékonyság nem egymást kizáró fogalmak, sőt az ivartalan kutya hajlamosabb a hízásra. A disznókat is többek között emiatt szokták már malackorban ivartalanítani.
Viszont a tökök meghagyása meg az izmoltság már erőteljesen összefügg, ugyanis a herék tesztoszteront termelnek, ami egy erősen anabolikus hatású hormon, ami feltétele az izomzat növekedésének. Természetesen kellő tápanyagbevitel és mozgatás mellett.
A te kutyád sose lesz olyan izmos mint amelyiknek meg vannak hagyva a tökei vagy ivarérés után ivartalanították.
Tehát a tanulság: ivartalanítani akkor kell ha már a kutya kifejlődött és nem akkor amikor erre akciót hirdet az állatorvos.
A korai ivartalanítás ugyanis egy nagyon durva beavatkozás egy fejlődő szervezet hormonrendszerébe.
Persze ha valaki azt akarja hogy a kutyája ne fejlődjön ki teljesen annyira amit a genetikája megenged neki meg az tetszik neki hogy a kutyája feje belefér egy uborkásüvegbe, az tegye meg nyugodtan.
Tanulság? A következő kutyámat is ugyanúgy ivarérés előtt ivartalaníttatnám, ha arról lenne szó, mivel a hererák megelőzésének a legoptimálisabb időpontja volt a cél.
Akciót hirdet az állatorvos?
Lehet, h más ezért ivartalaníttat, én nem.
Ne általánosíts!
Igen, valószínű, h ezért lett felrakva pont ez a kép :D
Látom csak neked lehet igazad.
Egyébként személyesen ismerem ezt a labit, úgy van, ahogy a gazdája írta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!