Melyik a jobb? (Ivartalanítással kapcsolatban)
Van egy 1 éves szuka westiem és ivartalanítani szeretném vagyis akarom egyszóval fogom.
Azt tudom h ivarzáskor nem lehet.
Az 1. tüzelésen már túlvan.
Az mind1 hogy 2. tüzelés előtt vagy után ivartalanítom?
Nem kell megvárnod a második tüzelést. Minél hamarabb, minél fiatalabb korában esik át a műtéten, annál könnyebben vészeli át a lábadozási időszakot (1, max. 2 hét). Minél kevesebbet tüzel/szül, annál kisebb a későbbi ivarszervi betegségek és a műtéti komplikáció esélye. Ha egyáltalán nem szül/tüzel, akkor a műtétet szinte meg se érzi.
Olyan orvoshoz vidd, aki mind a két petefészkét és a méhét is kiveszi. Sajnos szép számmal vannak olyan dokik, akik csak elkötik, vagy a méhet benn hagyják.
Hajrá felelős állattartás, jól döntöttél! :)
Most is nyugodtan elviheted ivartalanításra!
Már az első tüzelés előtt is lehet, sőt amerikában 6-8 hetes kiskutyákon is elvégzik a műtétet, bár ez állítólag a későbbiekben vizelettartási problémákat okozhat!
Jó lenne,ha ezt nálunk is elvégeznék, így pl. még a tenyésztőnél megtörténhetne az ivartalanítás a hobbi célra értékesített kölyköknél! Szerintem jó megoldás lenne!
Neked meg gratula! Jó gazdi vagy!
Az életkor csak az altatás szempontjából fontos, igaz, meg lehetne műttetni pár hetesen, de az altatás kockázata miatt nem szokás, valamint és a belső szervek regenerálódása zavarhatja a normál fejlődési folyamatot.
Ezért ajánlott megvárni egy kb. hat hónapos életkort amikorra a már a fogváltás is lezajlott és a szervezet rá tud koncentrálni a műtéti lábadozásra.
köszönöm az eddigi válaszokat.
Mindenképpen kilesz ivratalanítva vagy októberben vagy decemberben.
Mert középiskolás vagyok és a műtét után itthon szeretnék vele lenni:)
Azért a december mert valószínüleg november végén december elején fog tüzelni és így ha nem tudom elvinni októberben,akkor csak december végén kerül rá sor.
Szia!
Az biztos, hogy nincs jelentősége, megvárjátok-e a 2. tüzelést vagy sem, viszont azt beszéld meg az orvosotokkal, hogy két tüzelés között mikor tanácsos a műtétet elvégezni - én úgy tudom, félidősen az optimális, és nekem így a december vége (ha nov végén, dec elején fog újra tüzelni)kicsit korainak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!