Hol tudok fajtatiszta pit bull kiskutyát venni törzskönyvvel, tenyésztőtől?
ja, te csak weboldalról veszel?
én kérek elnézést...
Szerintem az a minimum, hogy ha valaki kutyát tenyészt, készít egy weboldalt, ahol bemutatkozik, bemutatja a kennelét, a kutyáit, a származásukat, az eredményeiket, a szűréseiket és a korábbi almokat. Ha mindez tetszik, akkor kapcsolatba lépek vele. Érdekes, hogy mindez más fajtáknál, illetve külföldi tenyésztőknél így működik, de ha magyar pit bullt akar az ember akkor engednie kell (?) adnia az elvárásaiból.
Aki azért csináltatja fel a kutyáját, mert unatkozik, vagy mert idén is nyaralni kell menni valamiből, illetve egyetlen e-mail címnél meg egy származásnál többet nem lehet róla kideríteni, attól nem veszek, és én kérek elnézést.
persze, akinek nincs weblapja az nem lehet komoly semmilyen területen, ami nincs a youtube-on az nem történt meg és aki nincs facebookon az nem is létezik, ugye?
az említett tenyésztőknek mind van facebook accountja, de mivel a saját nevüket használják nem fogom egy gyik.hu-ra belinkelni. az oldalukon egyébként fent van minden a kutyákról, képek, videók, szűrések, eredmények. ha tényleg egy jó pit bullra vágyik valaki akkor veszi a fáradtságot és utána jár.
biztos bennem van a hiba, de mikor a kaumat kerestem nekem elég volt egy tervezett párosítás is, meg egy telefonszám... a szülőket történetesen ismertem (tehát pedigrét már nem kellett keresgélnem), fölhívtam a tenyésztőt, megkérdeztem ami érdekelt és miután kiderült, hogy a tenyésztővel egyeznek az elképzeléseink, le is foglaltam egy kant. ha viszont valaki külsős akar kaut venni, és e célból honlapokra alapoz valószínűleg csalódni fog - bár mostanában nem néztem a kau.lap.hu-t nem is olyan régen még alig volt olyan honlap, ami valóban informatív lett volna. aki tehát jó kaut akar, az utána jár, érdeklődik, és akkor talál is. aki meg minden áron a neten akar találni, mint valami katalógusban az vagy elkönyveli, hogy Mo-n nincs normális kennel vagy vesz valami hulladékot az expresszről.
Utolsó: Magyarországon sem szigorúak a törvények, teljesen legális pit bull-t tartani, tenyészteni, nem kell bujkálni velük.
Nagazi, én úgy gondolom, hogy aki komolyan foglalkozik a tenyésztéssel, az veszi a fáradtságot és készít egy honlapot bemutatkozásként, ez az ő és a vevői érdekeit is szolgálja. Mivel pontosan tudjuk, hogy mi a helyzet a fajtával ebben az országban, hogy a legtöbb kutya milyen kézben van, szerintem pont, hogy azoknak kellene a felszínre bukkanniuk, akiknek jó minőségű, regisztrált kutyáik vannak. Én nem akarok ismeretleneket körbetelefonálni és faggatózni a kutyáik felől, még akkor sem, ha szándékomban állna vásárolni. Nem akarok a fél országon átutazni, csak hogy adott esetben újabb láncos, agyonelletett szerencsétleneket lássak. Szerintem akinek jó kutyája van, az büszke rá, büszke az almokra és örömmel mutatja be őket a nyilvánosságnak.
akkor szögezzünk le néhány dolgot, mert úgy látom nagyon más világban élünk:
-ezek az emberek nem a vevőknek gyártanak kutyákat. azok a szaporítók. ők saját célra tenyésztenek, megtartanak kölyköt, illetve jellemzően mire megszületik az alom már gazdis minden kölyök. általában nincs szükség reklámra (már ha a facebookon történő megosztást nem számítjuk annak).
-a nyilvánosságra kerülés ilyen módon nem érdekük, mellesleg a propagandálás mindenkinek egyéni döntése, ők hárman vélhetően nem szeretnek szélmalomharcot vívni, de nincs kizárva, hogy hamarosan elő kerülnek olyan tenyésztők is, akik dacolnak a hülyékkel. ugyanis pitet manapság kétféle ember vesz: aki rajoskodni akar vele, meg aki látta, hogy a Cézárnak ez van és milyen cuki, de amúgy egy beagle-t sem tudna megnevelni. rajtuk kívül az a néhány ember akad még, akik az ismeretségi körhöz tartoznak, a kölykök 99%-ban hozzájuk kerülnek. mármint a felelős tenyésztőktől.
-a tenyésztő és a leendő gazda közötti összhang elég fontos. ha nem is lesznek legjobb barátok valamilyen szintű kapcsolattartás mindkét félnek érdeke, illetve a kutyavásárlás bizalmi dolog, nem árt megismerni a másikat. ha már egyszer van egy email cím (nem is telefon, tehát nem kerül pénzbe) akkor lehet oda írni. lehet kérdezni, aztán eldönteni, hogy az illető nézetei stimmelnek-e a másikéval, lehet képeket, videókat kérni, és máris képben vagyunk.
-átverni gyönyörű honlappal is át lehet bárkit, attól hogy nem mailben, vagy facebookon kapsz egy fotót a kutyáról, hanem a honlapon látod még ugyan úgy lehet hamis, készülhetett másik kutyáról, vagy lehet photoshop.
-mindenkinek a saját döntése az, hogy akar-e honlappal molyolni vagy sem. mióta itt a facebook még a más fajtás tenyésztő ismerőseim is elhanyagolják a honlapjaikat, mert aki érdeklődik irántuk az bejelöli őket és teljesen naprakész infókat tudnak megosztani velük.
summa summarum azért degardálni valakit tenyésztői minőségében mert nem csinált magának honlap kissé erőltetett kifogás nekem. én szvsz sokkal többre értékelem egy tenyésztőben a szakértelmet, elhivatottságot és felelősségtudatot, mint a webszerkesztési képességeit. dehát mások vagyunk...
És engem degradálni potenciális vásárlói minőségemben az intelligens dolog?
Nézd, már leírtam, hogy előre szeretem feltérképezni a terepet, látni a kutyákat, a tartási körülményeket. Az igaz, hogy lehet benne ferdítés, de ha senkinek nem lenne honlapja akkor máris ott tartanék, hogy fel kellene vennem 10 tenyésztővel a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon és faggatni őket, így meg megnyitom a galériát és már zárom is be. Mivel láttam már vagy 5 honlapot, így 5 tenyésztő máris ki van zárva, nem vesztegetem rájuk az időmet, ez szerintem érthető.
A másik: nem vagyok weboldal-b.zi, nekem jó a facebook is, a lényeg, hogy tartalmazzon információt. De ha nincs a kennelnek külön facebook oldala, nincs róluk sehol semmi információ mégis hogy informáljam le őket? Megértem, hogy egy szűk körnek hoznak le almot, de így nem adják meg a lehetőséget azoknak, akiknek nem felelnek meg az ismert kennelek és ez szerintem nem válik a fajta előnyére sem. És ha már bizalmi dologról van szó, esetleg adhatnának esélyt arra, hogy intelligens, kutyához méltó ember kezébe is kerülne néhány minőségi példány.
miért degradálnának? nem kell magándetektívvel nyomoztatni utánuk, hisz adott az elérhetőség. csak egy emailt kell írnod és hacsak nem írsz túl bunkón már valószínűleg kapsz is egy linket, vagy egy nevet, hogy hol találod meg face-n.
még egyszer mondom, nem a vevőkért vannak. ha viszont a vevő veszi a fáradtságot és utána jár a kedvenc fajtájának, akkor minimális keresgélés után rájuk talál.
és szerintem ha felelős ember kutyát vesz, akkor az a minimum, hogy utánajár a témának. én pl. amikor fényképezőgépet vettem nem csak végignyálaztam néhány weboldalt, hanem kerestem bemutató cikkeket, összehasonlításokat, majd elbeszélgettem fotós ismerősökkel, hisz nem vagyok otthon a témában, segítsenek ki. így jutottam el a végleges választáshoz - több hónapnyi vívódás után. pedig az csak egy gép volt.
ha az első kutyámat venném, akkor is ugyan így járnék el, sőt, még több időt szánnék rá, hisz élő lényről van szó, egy leendő családtagról (jelen helyzetemben nincs erre szükség, több, mint húsz éve benne vagyok a sűrűjében, nem kellenek honlapok ha jó kutyát keresek, elég csak felhívnom a megfelelő embereket). ehhez a keresgéléshez hozzá tartozna az is, hogy beszélgetek (akár neten, akár élőben) olyan emberekkel, akik tapasztaltak lehetnek a fajtában (pl. fajtaklub vezetője), elmegyek rendezvényre, ismerkedek tenyésztőkkel, tartókkal, a kutyákkal, majd ha már van kialakult képem a dolgokról, akkor választok ki egy párosítást. a honlapot legfeljebb az alomtervek vagy a telefonszám miatt nézném meg.
továbbra sem gondolom, hogy egy tenyésztőnek kötelessége volna mindenképpen széles körben reklámoznia magát, főleg akkor, ha nincs is rá szüksége.
Kedves wintersunset, ha te mondjuk 20 évvel korábban akarsz kutyát venni, akkor hogyan oldod meg?
Nem igaz hogy vannak olyanok, akiknek még azt is interneten kell megnézni hogy merre van a wc...
Kedves Utolsó!
Ha te kutyát akarsz venni hol keresel? Gondolom nem nézel meg egy hirdetést/honlapot sem, hanem rögtön a helyi újságban található telefonszámokat hívod és fél órás interjút készítesz velük! Legközelebb ha valaki egy kennelről kér véleményt meg se nyissátok a linket, mert úgyis tele van hazudva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!